Składniki: (na 8 bułeczek) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 25 g ciemnego brązowego cukru 90 g zimnego masła 1 jajko 180 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g płatków z orzechów laskowych 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny (mrożoną rozmrozić) Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, solą, cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepapryczką gotujemy ok 15-20 minut w bulionie. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy cydr i przyprawy i gotujemy na malym ogniu przez 10 minut. Najlepiej smakuje ze śmietaną kremówką i prażonymi pestkami dyni. A Wy? Lubicie zupy kremy? Z czego najczęściej je przyrządzacie? Przepis dodaję do akcji: Dynia na słodko i słono orazRozgrzewające wege dania. A ponieważ dynia
Zawsze głodna!stracony. Staram się jednak, aby były to słodycze zdrowsze i bardziej wartościowe niż te kupne. Dziś chciałabym Wam pokazać, że można zrobić pyszne lody bez dodatku cukru czy tłustej śmietany. W dodatku wystarczy tylko kilka (minimum dwa) składników, a deser wyczarujemy w kilka minut. Lody może nie wychodzą idealnie kremowe, konsystencją przypominają raczej popularne McFlurry, ale dla mnie jest
Zawsze głodna!naprawdę niezawodny. Składniki (na dużą, prostokątną blachę): ciasto: Na szarlotkę świetnie nadają się antonówki - 4 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 masło roślinne (250 g) - 1 mała śmietana kremówka (200 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka a do tego: - 2 kg jabłek - cukier wanilinowy (używam jednego opakowania, ale możesz dodać więcej) - cynamon mielony (według własnych upodobań; jeśli
W SMAKsmaku Jeśli pierś chcecie podać jak ja - z ryżem i sosem pieczarkowym - będziecie potrzebować jeszcze: ok. 125 g brązowych pieczarek 1 małą cebulę 1 ząbek czosnku 200 ml śmietany 30 proc. pieprz i sól do smaku ryż Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon i osuszyć ręcznikiem papierowym. Z miodu, oregano i papryki przygotować gęstą mieszaninę i natrzeć nią
W SMAKdusić pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Zredukować do pożądanej gęstości. Na koniec doprawić do smaku mielonym czarnym pieprzem. Swoje rydze w śmietanie podałem z trójkolorowym makaronem radiatori, jednak możecie użyć innego, który będzie dobrze zatrzymywał sos, np. zwykłych świderków
W SMAKdnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Mus czekoladowy: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i miksować do momentu aż będzie "bita śmietana". Dodawać porcjami krem czekoladowy i miksować na średnich obrotach do momentu aż masą się połączy. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i miksować na wolnych obrotach ale około 10-15 sekund
Ala piecze i gotujejedzenie, bo wiem wtedy dokładnie co w tym jest. na zdjęciu również prezentuje się jej miseczka. Ze względu na to, że moje dziecko jest za małe na kleksa ze śmietany, czy inne ozdoby, ten krem wygląda na zdjęciu może niezbyt rewelacyjnie, ale zapewniam, że jest smaczny. Przedstawię Wam wersję dla większych dzieci i dorosłych, dla niemowlaka instrukcję poniżej Składniki
dom-agi.plprzy tarciu ziemniaków. Cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać ziemniaki, cebulę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami: śmietaną, cukrem lub keczupem Tradycyjne zwykłe jedzenie a niezwykle smaczne function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plszklanki wody źródlanej; - 2 łyżki roztopionego masła; - 1 łyżka cukru; - 1 łyżka soli; - 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej; - 1 łyżeczka drożdży Na wierzch: - 1 jajko; - 2 łyżki śmietany 30%; - sezam do posypania Wykonanie: Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać
dom-agi.plJakoś ostatnio natchnęło mnie na słodkości. Ogólnie lubię ciężkie ciasta, dużą ilość bitej śmietany lub kremów, czy serniki. Tym razem jednak miałam inną wizję słodkości. Coś szybkiego i lekkiego, co będzie mi przypominało czasy dzieciństwa. Tak właśnie zastanawiając się wpadły mi do głowy te biszkopty. Bardzo szybkie i niezwykle smaczne. Smak ten kojarzy mi się z babcią, jak robiłyśmy sobie
dom-agi.plmąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawać okręgi wielkości odpowiadającej średnicy foremek. Podpiec 10-15 min, aż ciasto będzie złociste. Sos: - 2 jajka - pół szklanki śmietany kremówki - 1,5 łyżki cukru - 1 laska wanilii Jajka rozkłócić dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodatkowo ulubione owoce, brązowy cukier, cynamon Wykonanie: Na podpieczone tarty układać kawałki owoców. Polać sosem
dom-agi.plOstatnio zajadałam się samymi ciężkimi potrawami, dużo kalorii, bitej śmietany, czekolady, na obiad też nie najzdrowiej. Postanowiłam troszkę coś odmienić. Zastanawiałam się, czy mój eksperyment wyjdzie smaczny i zaakceptowany przez resztę rodziny. Na szczęście wszyscy byli zadowoleni a zdrowe muffinki zniknęły w błyskawicznym tempie. Moja mała pociecha zajadała się nimi z ogromnym apetytem. Muffinki przygotowuje się błyskawicznie, co przy obecnym
dom-agi.pluwierzyć jak minął ten rok. Moja mała córeczka dzisiaj ma urodziny. Jest to ogromne wydarzenie w życiu rodziców. Jeszcze takie roczne dziecko nie może jeść tradycyjnych tortów z bitą śmietaną czy masą maślaną, więc musiałam stworzyć coś innego. Postanowiłam wykorzystać sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe oraz masę serową podpatrzoną u Marty . Przepis był strzałem w dziesiątkę. Dwie roczne dziewczynki wsuwały
dom-agi.pltwarogu trzykrotnie zmielonego; - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków; - 5 jajek; - 125 g masła w temperaturze pokojowej; - 4 łyżki kaszy manny; - 1/2 opakowania budyniu waniliowego; - 1 szklanka śmietany 36% - małe opakowanie cukru wanilinowego Wykonanie: Masło utrzeć do puszystości, dodawać partiami twaróg ucierając. W osobnej misce utrzeć całe jajka z cukrem na puch, dodać do masy serowej i krótko zmiksować
dom-agi.pl