śmietanowie - 6000 przepisów (strona:272/400)

Kruche z bezą 122

soli Piekarnik nastawiamy na 170*C. Dużą prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Zagniatamy ciasto- można wymieszać składniki za pomocą miksera. Jeśli jest zbyt gęste można dodać śmietany. Blachę wylepiamy ciastem, na nim układamy ćwiartki brzoskwiń, lub inne owoce. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy na owoce, tak, żeby piana je przykryła- warstwa

les mirabelles
Absolutna dynioza 152

camembert Ziemniaki kroimy w kostkę, posypujemy utartą gałką muszkatołową i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. W misce mieszamy jajka, puree, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Masa powinna być konsystencji śmietany. Dyniowe puree z szałwią Ser kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do masy- mieszając po każdym dodaniu mamy pewność, że nie zrobi się nam jedna wielka sklejona serowa gula. Masę

les mirabelles
Jedzenie na pocieszenie 159

powstała tarta. TARTA Z BANANAMI I NUTELLĄ ŚLIWKOWĄ   1 opakowanie kruchego ciasta (wiem, wiem, idę na łatwiznę, ale o to chodzi w "comfort food") 2 banany 5 łyżek śmietany kremówki 1 jajko 5 czubatych łyżek powideł śliwkowych z ciemną czekoladą szczypta sody Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Teflonową tortownicę wykładamy ciastem (można wcześniej natłuścić, ja zapomniałam i też wyszło

les mirabelles
Kwiaty się smażą 139

mieszamy z sokiem z limonki, drobno posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Do wody wsypujemy stopniowo mąkę- przesiewamy ją, aby uniknąć grudek. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. W rondelku rozgrzewamy olej- wlewamy go na co najmniej trzy centymetry głębokości. Kwiaty cukinii nacinamy przy podstawie, aby usunąć pręciki- podobno są niesmaczne. Przez powstały otwór nadziewamy kwiaty masą serową

les mirabelles
Gruszkowe ciasto 104

sól. Dodajemy je do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Miksujemy aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dorzucamy gruszkę. Pieczemy 45 minut do suchego dźgulca. Można podać z bitą śmietaną, ale dla mnie to była już zbytnia dekadencja

les mirabelles
Scones na śniadanie 177

minut, wyjmujemy i przestudzamy. Ja nie upiekłam dziś wszystkich- część surowych zamroziłam na gorsze czasy. Oryginalnie scones podaje się z clotted cream. To niedostępna u nas, bardzo tłusta śmietana, otrzymywana przez podgrzewanie kremówki a następnie powolne jej studzenie i zbieranie górnej warstwy. Zamiast tego użyliśmy 30% śmietanki, lekko ubitej przez konQbka- jeśli macie dostęp do gęstej kremówki wcale nie trzeba

les mirabelles
Zapiekanka ziemniaczano-jaglana i kalendarz filmowy WDK 148

Danie oparte na przepisie pochodzącym ze starej książki kulinarnej Kuchnia białoruska , którą znalazłam u rodziców. Można zrobić więcej za jednym razem, np. na 2 dni. Przepis mówi o dodaniu śmietany i jajek, ja jednak z tego zrezygnowałam – i tak było pyszne. Składniki: 5 ziemniaków 1 filiżanka kaszy jaglanej 2 łyżki masła, 1 duża cebula olej, sól Ziemniaki obierz, ugotuj

Qlinarnie i Qlinarnie
Słodkie co nieco i Lapońska odyseja 174

mleko, sodę i sól na gładką masę. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki (wychodzi 5-6). Podawaj z ulubionymi owocami, konfiturą i syropem. Pasuje do nich również śmietana. Lapońska Odyseja (2010, Dome Karukoski). Faktycznie film o podróży, ale nie takiej zwykłej... chodzi o zdobycie cyfrowego TV boxa. Warunek stawia Inari, a bezrobotny Janne wyrusza w podróż pełną pokus

Qlinarnie i Qlinarnie
Kasztanowo-kawowe roladki, Kuchnia filmowa 140

Swobodna wariacja na temat węgierskich naleśników z kasztanami i bitą śmietaną. Prawdziwa bomba smakowa - krem kasztanowy świetnie komponuje się z kawą, do tego syrop z buraków cukrowych – pycha! Naprawdę warto spróbować. Przygotuj śmietankę słonecznikową wg tego przepisu . Dodaj do niej 2 łyżki proszku kisielowego, wymieszaj i podziel na 2 części. Jedną zabarw 3 łyżkami soku z buraków, a do drugiej

Qlinarnie i Qlinarnie
ZUPA KREM Z BURAKÓW 177

Pyszna, gęsta czyli syta, o łagodnym smaku...każdemu polecam!   Składniki: kilogram buraków 3 marchwie 5 ziemniaków sól.pieprz śmietana 12 % bulion warzywny mieszanka Piekło Niebo z Ziarenkowa Wykonanie : Buraki szorujemy i gotujemy do miękkości.Kiedy ostygną obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Do drugiego garnka wkładamy pokrojone buraki, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchew.Do garnka wlewamy tyle bulionu

Z Majeczką w kuchni
Bułka drożdżowa z kakao 220

drożdży 1 szkl mleka 3 jajka 5 łyżek cukru 10 dag margaryny Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z tyle mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem. Tłuszcz roztopić,przestudzić. Gdy rozczyn podwoi objętość, wlać go do jajek, dodać pozostałą mąkę, wyrabiać ciasto, tłuszcz dodawać stopniowo

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik kokosowy z śliwkami 189

macie również z tym problem, spróbujcie mojego pomysłu, może też wam pomoże) Gdy ciasto ostygnie można je ozdobić tak jak ja, posmarowałam wierzch gotową masą karmelową i ozdobiłam bitą śmietaną. Świetnie sprawdzi się również roztopiona czekolada. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Błyskawiczna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. 169

mama (jak każda mama) robiła pyszną zupę pomidorową. Miała na to stary przepis. Długo gotowała ją w dużym garnku na wywarze z kości. Potem porcję do zjedzenia lekko zaciągała śmietaną. Takiej przyjemności starczało nam na kilka dni. Ale jeżeli chcecie w sposób błyskawiczny przygotować zupę pomidorową (nie z torebki) i jeżeli zostało Wam kilka kartofli z obiadu, polecam ten smakowity

MODA NA BIO
Sałatka warstwowa z kurczakiem i serem feta 2970

pekińskiej 4 średnie pomidory 500 g piersi z kurczaka przyprawa "Gyros" 3 łyżki oleju 270 g sera feta 10 dkg płatków migdałowych Sos czosnkowy: 1 mały majonez 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników

Świat Domowej Kuchni
Po gzik na Kasprowy 92

stojącej za barem Pani. „Jak to nie ma, skoro widzę, że jest”, odparła. Pani zza baru ze zdziwieniem dowiedziała się, że to co dla niej było zwykłym twarożkiem ze śmietaną i szczypiorkiem, dla nas, Szamotulan, bywa gzikiem. Podawany z pyrkami, najlepiej w mundurkach, i  świeżą redyską, stanowi o naszej kulturowej tożsamości i odrębności na równi z postacią gwiazdora, wielkanocnym

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania