śmietanowie - 6000 przepisów (strona:270/400)

Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową 141

ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko. Gotować bez przykrycia przez 15 minut. Gdy warzywa będę miękkie, wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem. Przygotować grzanki: Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć chleb. Smażyć parę minut, aż grzanki

Moja Delicja
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 165

czas pieczenia). Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać do głębokiego talerza, dodać sok z połowy cytryny, wymieszać łyżką. Lukier ma mieć konsystencję gęstej śmietany (za rzadki lukier wchłonie się w ciasto i nie będzie widoczny). W razie potrzeby (gdyby lukier był zbyt gęsty i nie dawał się mieszać) dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny

Moja Delicja
Domowe pączki 362

Robimy lukier: ( Ja swoje pączki lukrowałam dopiero na drugi dzień ) Do głębokiego talerza wsypujemy 3/4 szklanki cukru. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszamy. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadki (wsiąknie od razu w pączki) dosypujemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty (ciężko będzie się rozprowadzał po pączkach), dodać odrobinę soku z cytryny. Gotowym lukrem posmarować pączki

Moja Delicja
Truskawkowy shake – koktajl truskawkowy z lodami 260

nadają koktajlowi gęstości, więc dolej tyle mleka, aby koktajl uzyskał płynną konsystencję ). Dodać lody śmietankowe i ponownie zmiksować do połączenia składników. Przelać do szklanek lub kieliszków. Można udekorować bitą śmietaną i truskawkami.   The post Truskawkowy shake – koktajl truskawkowy z lodami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Wypasiona Szarlotka 128

Dlaczego wypasiona? A dlatego, że do jej przygotowania potrzeba nam, aż 2 kg jabłek ;) Przepis na nią dostałam od mamy. Ja jednak zmniejszyłam ilość cukru do ciasta oraz zamieniłam śmietanę na jogurt naturalny. Pomimo tych drobnych zmian ciasto nie straciło na smaku, nadal jest przepyszne. Sama dość często wracam do tego przepisu. Wypasiona szarlotka jest idealnym ciastem dla osób zabieganych

Krakowskie smaki Ani
Babka majonezowa z karmelową polewą 293

szklanka cukru 1/2 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki proszku do pieczenia 190g majonezu 100ml oleju szczypta soli na polewę: łyżka masła 100g cukierków irysy 50ml śmietany kremówki posypka cukrowa Wykonanie: Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy kolejno cały czas mieszając cukier, żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, majonez i olej

Pyry na Gaz
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 485

przesiewamy. Mleko z wodą, jajkiem i octem miksujemy, a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 10 minut do "napęcznienia". Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu oraz koperku. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście

Słodka Strona
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 197

plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Podsmażamy cebulę na dwóch łyżkach oliwy lub oleju. Gdy będzie szklista, wrzucamy pieczarki. Podsmażamy przez 1-2 minuty. Dodajemy śmietanę i mascarpone. Zagotowujemy i przyprawiamy solą, mieszanką „pieprz cytrynowy” i estragonem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę. Upieczone faszerowane skrzydełka podajemy wraz z sosem. Możemy podać do nich także dowolną

Poezja smaku
Sernik na kruchym spodzie 295

zadowala w pełni moje kubki smakowe. Wychodzi zawsze i smakuje pysznie ;) . Kruche ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło. 1,5 kg sera

kuchcikownia
Tosty chlebowe z patelni ze smażonymi pomidorami 158

łyżki, - woda, - sól zwykła lub kala namak ("jajeczna"), - pieprz, - olej, - pomidory, - cebula (może być szalotka), - sól, pieprz, - olej. Wykonanie: Wymieszać mąkę z ciecierzycy z wodą do uzyskania konsystencji śmietany (być może trzeba będzie dodać wody bo ciecierzyca robi się gęściejsza po chwili), dodać odrobinę soli jajecznej i pieprzu. Maczać kromki chleba w cieście tak żeby wchłonęły część płynu, smażyć najpierw

Co na wege obiad?
suflet z płynną czekoladą "lawa" 197

Dziś z okazji dnia mężczyzny proponuje waszym mężczyzną przyrządzić przepyszny mocno czekoladowy suflet z płynną czekoladą! Składniki (na 4 kokilki): - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 150ml śmietany kremówki - 1 łyżeczka cukru - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki masła - szczypta soli Wykonanie: Do garnka wlewamy śmietankę i masło, podgrzewamy i wrzucamy kosteczki czekolady ciągle mieszając

Tanio szybko zdrowo
Beza Pavlowa 174

godziny Blaszka duża z piekarnika  Składniki: 3 białka 200 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli  Krem 200 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru  Dodatkowo: dowolne owoce do dekoracji Sposób przygotowania : Oddzielamy białka od żółtek. Następnie białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywną pianę . Dodajemy cukier i mąkę

Słodkości i nie tylko
Ciasto Milki Way z biszkoptami 12629

margaryny  2 łyżki wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 opakowane białej polewy Krem: 1 kostka masła 3 serki Danio (3x150g) 250 g mleka w proszku 1 śmietan fix Dodatkowo: 1/2 szklanki mocnej kawy cappucino ( 10 łyżeczek) opakowanie okrągłych biszkoptów 180g WYKONANIE: Przygotowujemy biszkopt :  Białka ubijamy  na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, stale ubijamy. Dodajemy przesianą

W kuchennym oknie Ewy
Jak zrobić sos winegret z musztardą i octem? 164

ułatwia trawienie, wyostrza smak potraw. Choć czasami jedno wynika z drugiego. Bo gdy jemy z przyjemnością, automatycznie wydzielamy więcej soków trawiennych. Dlatego czasami wystarczy zastąpić ciężkie sosy na bazie śmietany – prostym sosem winegret. Tymbardziej, że dodatek kilku kropel octu potrafi uczynić daną potrawę dużo lżej strawną. Niektóre dania słynące z tego, że są dość ciężko strawne jak fasolka można wręcz

MODA NA BIO
Karpatka z kremem budyniowo- adwokatowym, czy ajerkoniakowym:) 360

dość często. (Jeśli zostanie nam ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około 15 do 20 minut. Jeśli po upływie czasu, nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już gotowe, możemy to sprawdzić

Smakowy Raj