śmietanowie - 6000 przepisów (strona:278/400)

ziemniaki smażone, po ukraińsku 450

pomocą łopatki cedzakowej wyjmujemy wszytko na talerz. Sprawdzamy czy nasza potrawa jest odpowiednio doprawiona, i jeżeli potrzebujemy, dodajemy sól i pieprz. Na Ukrainie, tak przygotowane ziemniaki, je się ze śmietaną. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Omlet zwany frittatą. 172

badaniami naukowymi. U zdrowych ludzi cholesterol zawarty w diecie minimalnie wpływa na jego poziom we krwi. Znacznie groźniejsze są tłuszcza nasycone (zwierzęce – zawarte w wieprzowinie, kiełbasie, kotletach, skórze drobiu, śmietanie, maśle, słoninie, smalcu, pełnym mleku) oraz tłuszcze trans (chipsy, chrupki, ciastka, krakersy, twarde margaryny w kostce, fast-foody, zupki chińskie). Ze względu na możliwość zakażenia Salmonellą (dotyczy to szczególnie

Powiedz dietom nie
PĄCZKI Z DZIuRKĄ 186

składniki: 0,5 kg mąki 0,5 kg sera białego - najlepiej półtłustego 3 jajka 4 łyżki śmietany 10 dkg margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczanej ok. 1 litr oleju lub kostka smalcu do smażenia przygotowanie: Składniki należy wymieszać, tak aby powstałe ciasto nie przyklejało nam się do rąk, po czym rozdzielamy je na wygodne dla nas kulki i wałkujemy na grubość

Luźna Kuchnia
American Pie 192

jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paseczki szerokości ok 1,5- 2 cm.  piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180'C. Podawać ciepłą z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi

Luźna Kuchnia
Makowiec 161

Składniki: 0,5 szkl cukru 5 całych jaj 15 dkg masła- ok 0,5 kostki 0,5 szkl słodkiej śmietany 3szkl mąki 1 op cukru waniliowego 1 op proszku do pieczenia masa: 1 op maku z Bakallandu bakalie rum 1 jajko  Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dosypując mąkę połączoną z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia

Luźna Kuchnia
Sernik z bezą 335

śmietankowy 1 cukier waniliowy rodzynki półkruchy spód: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Przygotowanie:  Składniki na ciasto mieszamy i wylepiamy blachę Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na pianę Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej, wsypujemy budyń

Luźna Kuchnia
Śliwki pod chrupiącą skorupką 166

wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika, Zapiekamy na złoty kolor około 15-20 minut. Podajemy na ciepło, lub po ostygnięciu, możemy oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną. SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Pierniczki w czekoladzie 164

lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania np. w Wigilię i będą cały dzień miękkie i pachnące. Później twardnieją, ale z czasem

Luźna Kuchnia
Quesadilla 367

przygotowane składniki układamy na pszennym placku posypujemy startym serem i przykrywamy drugą tortillą zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 15 minut w 200'C. podajemy z sosem barbecue, śmietaną najlepiej kwaśną i sosem tysiąca wysp. PYCHOTA!! P.S Tortilla jest idealną przekąską również na zimno, dlatego nada się do pracy, do szkoły lub na uczelnię oraz jako przekąska w Sylwestrową

Luźna Kuchnia
Naleśnikowa Quesadilla 367

najlepiej tej samej, a której smażyliśmy naleśniki, zapiekamy z dwóch stron Zdejmujemy z patelni, kroimy na 6 trójkącików, serwujemy na gorąco lub na zimno, z sosem barbecue lub posmarowane śmietaną i oprószone szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. PYCHOTA! P.S Pomysł idealnie sprawdzi się jako Sylwestrowa Przekąska

Luźna Kuchnia
Pistacjowe polędwiczki 198

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa sól pieprz 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1/2 szklanki pistacji 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1/2 szklanki suszonych pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1 cebula oliwa z oliwek extra vergine MONINI Classico masło  Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. roimy w talarki grubości około 1cm. Lekko spłaszczamy palcami.  Oprószamy solą, pieprzem

Luźna Kuchnia
Tarta LimOnkowa 148

masy żółtkowej wlewamy sok z limonek oraz pomału dokładamy pianę z białek, Masę przekładamy na podpieczony spód Pieczemy 20 minut w temp 165- 170'C. Dekorujemy plasterkami limonki, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Smacznego

Luźna Kuchnia
Zielone Tortille 218

Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor, podajemy z dipem guacamole lub kwaśną śmietaną Smacznego!! P.S Jak zawsze- tortilla jest idealna zarówno na gorąco jak i na zimno po przekrojeniu na mniejsze kawałeczki jest idealna na szwedzki stół jako karnawałowa przekąska

Luźna Kuchnia
Chrupiąca tarta Jabłkowo- marcepanowa 135

trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor Serwujemy na gorąco lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Ciasto na mące ryżowej z mleczkiem kokosowym 235

płynną masę 3/ Wlewamy ciasto na blaszkę wysmarowaną olejem kokosowym i posypaną mąką kokosową. Pieczemy ok. 45 minut (Do suchego patyczka). Spożywamy gdy jest ciepłe, można podawać z bitą śmietaną i bakaliami. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania