znalazłam w sieci o tutaj . Sos serowy smakuje znakomicie i na pewno wykorzystam go w innych kombinacjach. składniki pół opakowania makaronu ( ok.250g) mały kalafior 100 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki 100 g sera cheddar szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Kalafior gotujemy do momentu, aż zmięknie, odcedzamy. Na patelni podgrzewamy
Cukier&Puderłyżkami wody. Gdy zmiękną i nabiorą „połysku” dodajemy sól, pieprz oraz śmietankę. Całość mieszamy dokładnie i pozostawiamy na ogniu do zagotowania. Uwaga! Cały czas mieszajmy po dodaniu śmietany aby się nie zważyła. Gdy zauważymy ruch masy świadczący o gotowaniu, zdejmujemy z ognia. Voila! Teraz tylko razem ułożyć na talerzu i danie gotowe! Smacznego
PastelFoodpieca. Smażymy po 2 minuty z każdej ze stron. Wychodzą cudowne i miękkie placuszki. Do takich placków pasuje masło czosnkowe, bryndza (ale na nią teraz nie ma sezonu), kwaśna śmietana, a nawet miód. Ja proponuję zrobić masło z ziołami i suszonymi pomidorami. Kostkę dobrego, miękkiego masła mieszam z utartym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, posiekanym drobno koperkiem i pietruszką (po garści
ladykitchenPrzygotowanie: Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z sodą i proszkiem. Dodaj jajka, rozprowadź. Dodaj mleko, miód i olej, mieszaj, aż wszystko zamieni się w gładką masę o konsystencji śmietany. Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Bardzo dobrze rozgrzej małą patelnię z olejem kokosowym. Smaż na niej po jednym pancakesie, rozlewając masę (1 sporą chochlę) na całą patelnię. Kiedy
Gotowanie to kochaniełyżek brązowego cukru25 dkg mrożonych truskawekkilka listków świeżej miętyPrzygotowanie:Maślankę, mąkę, jajko, połowę brązowego cukru, proszek do pieczenia i olej miksuję na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na posmarowaną olejem rozgrzaną patelnię nakładam dwie łyżki masy i rozprowadzam w formie koła o średnicy około 12 cm. Smażę z obydwu stron na złoty kolor.W tym czasie mrożone truskawki
Magiczna kuchnia Dariipryskał pod sufit w trakcie smażenia. Krewetki obtaczam w mące.Z maki i obydwu wód oraz przeciśniętego czosnku i soli szybko mieszam ciasto. Cisto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany, im bardziej lejące ciasto tym tempura delikatniejsza. Ciasto powinno być szybko wykorzstane, więc można przyrządzić go mniej a następnie w miarę potrzeby dorabiać.Olej rozgrzewam w garnku o grubym dnie
Magiczna kuchnia Dariimasa jest gładka dodaję olej,sos sojowy i zioła. Ponownie miksuję (jeżeli masa jest bardzo gęsta dodaję 3- 4 łyżki z gotowania fasoli). Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gotową masę przekładam do keksówki i piekę 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jaglanka doskonal spaja pasztet który jest wilgotny i aromatyczny
Magiczna kuchnia Dariiciasteczka powinny mieć lekko lepki spód.KremŚmietanę podgrzewam ale nie doprowadzam do wrzenia. Czekoladę łamię na kostki i razem z masłem wkładam do miski. Zalewam gorącą kawą i podgrzaną śmietaną. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia się czekolada i masła. Gotową masę odstawiam aby stężała. Czas od czasu mieszam i sprawdzam jej konsystencję. Jeżeli masa zbyt zgęstnieje można ją podgrzać w kąpieli
Magiczna kuchnia Dariiktóre rozpocznie się w najbliższą środę. Szczegóły już wkrótce:)SKŁADNIKIciasto250 gram czekoladowy herbatników maślanych100 gram masła1/2 tabliczki gorzkiej czekoladymasa krówkowa (karmel) - można zastąpić gotową masą kajmakową100 gram krówek200 ml śmietany kremówkimasa serowa800 gram sera trzykrotnie mielonego50 ml mleka3 łyżeczki żelatynycukier waniliowy1 łyżka cukru pudru2 laski waniliiPRZYGOTOWANIECiasteczka wkładam do blendera i miksuję na proszek. Masło i czekoladę roztapiam w garnuszku
Magiczna kuchnia Dariilody właśnie, najlepiej poprawia humor i sprawia, że człowiek nie może się nie uśmiechnąć? W dodatku jest to sorbet, więc jest nieco lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami.Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewtedy otrzymamy ciekawy torcik :)Ciasto:3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,2 łyżki płynnego miodu,1 łyżka sody,1 jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na cztery części i schłodzić w lodówce przez około godzinę.Po schłodzeniu każdą z części rozwałkować cienko i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem
Codzienna kuchnia niecodziennadłoni. Chodził za mną ten smak... wiejski chlebek, biały serek i cała góra szczypiorku. Wakacje na wsi :) Nie zdziwcie się jak kiedyś zobaczycie zdjęcie kromki chleba ze śmietaną i cukrem.... Tak na marginesie - zawsze smieszyło mnie słowo "kromka" ;)Albo zdjęcie przekrojonej pszennej bułki, a w środku kilka plasterków jabłka. Też się tym zajadaliście w dzieciństwie? Czy ja byłam
bistro mamaogród i motyczką podkopujemy krzaczki, może gdzieś już będą młode ziemniaki....Najczęściej wystarczyło do nich roztopione masełko, świeży koperek i szklanka kwaśnego mleka.Mama czasami "podbijała" je śmietaną, ale ja nie umiem powtórzyć tej sztuczki. Młode ziemniaki są delikatne i mają słodkawy smak, który aż grzech zdominować innym aromatem, ale czasami warto spróbować :)Czytaj więcej
bistro mamaSernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1
W kuchennym oknie EwyPrzekonajcie się sami :)120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 80 g cukru łyżeczka ciemnego kakao kopiasta łyżka rozpuszczalnej kawy łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajkolikier kawowyW jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki).Pieczemy około
Mienta blog