śmietanowie - 6000 przepisów (strona:294/400)

Orzeźwiający deser z kiwi i miętą. Mniam! 176

Składniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:250 ml śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowejSkładniki mus:4 kiwigarść świeżej miętyPonadto: 2 paczki żelków cytrynowych4 kiwi 6 paczuszek herbatnikówMasa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić. Pianka: galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety jajeczne z sosem cebulowym 139

odrobiną wody i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko miksujemy w blenderze i gotowe! Sos jest bardzo zdrowy bo nie zawiera mąki ani śmietany :)  Kotlety jajeczne z sosem cebulowym

Bon Appetit Małgorzaty
Śniadaniowo: faszerowane zielone ogórki 136

Składniki na 2 porcje:1 długi, zielony ogórek4 rzodkiewkipęczek szczypiorkubiały ser / twaróg2 łyżki kefiru albo śmietany jak kto wolisól, pieprzOgórki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek z nasionek. Biały ser mieszamy z kefirem i z drobno pokrojonym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy twarożek wypełniamy ogórki, na wierch kładziemy starte na tarce rzodkiewki. Śniadanie

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron,truskawki,musli i czekoladaaaaaa! :) 170

dente. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Część truskawek rozrabiamy w blenderze na mus z dodatkiem cukru. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Na talerz kładziemy makaron, następnie truskawki, polewamy śmietaną i musem z truskawek oraz gorącą czekoladą. Całość posypujemy musli z rodzynkami. Dekorujemy miętą.Danie możemy podawać na zimno jak i na gorąco. Jeśli na ciepło to truskawki gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Proste ucierane ciasto z truskawkami 214

25x40. Na cieście układamy truskawki. Ciasto wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C. Piec ok. 40 minut. Ja udekorowałam bitą śmietaną, truskawkami i roztopioną gorzką czekoladą oraz kwiatem rumianku :) ale możemy także zrobić lukier albo posypać cukrem pudrem. Do podania ciasto wyciełam szklanką.Ucierane ciasto z truskawkami

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 126

wody. Solimy i dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy ze sobą z dodatkiem soli i pieprzu. Na ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z jajek,śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. zagniatamy składniki na ciastozagniecione ciasto wkładamy do lodówkisurowe ciasto wylepiamy natłuszczone naczynieupieczone ciasto po 15 min pieczeniaTarta

Bon Appetit Małgorzaty
Wege szary barszcz na zakwasie z kaszą i otrębami 151

Szary barszcz ponieważ nie jest zabielany śmietaną :) Wersja bezmięsna. Składniki:naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami1,5 l bulionu warzywnego3 liście laurowe4 ziela angielskie3 ząbki czosnku1 mała cebulapół szklanki kaszy jęczmiennejsuszony majeranekW bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszę i gotujemy ją aż zmięknie. Później wlewamy około

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 204

białynatka pietruszkimąkaśmietanaW rondlu podsmażamy cebulę i pokrojone pieczarki, zalewamy wodą, i gotujemy około 30 minut. Dodajemy zaklepkę z mąki i wody i zagotowujemy. Wyłączamy sos z ognia. Dodajemy zahartowaną śmietanę.pasztet wielowarzywnySos pieczarkowy

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa kukurydziano - porowa z kurkami 184

maśle. Zalewamy wodą i dodajemy kukurydzę. Gotujemy wszystko około 20 minut. Dodajemy serki topione i czekamy aż się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekane zioła oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami ( w formie przyprawy ziołowej). zupa kukurydziana z kurkami

Bon Appetit Małgorzaty
Pomidorowa ze świeżych pomidorów 129

pokrojone w ósemki pomidory i dusić przez kilka minut aż puszczą sok i zrobi się z nich ciapka ;) Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Chwilę gotować. Podawać z makaronem lub ryżem. U mnie makaron świderki. Udekorować świeżą bazylia albo natka pietruszki.pomidorowa ze świeżych

Bon Appetit Małgorzaty
Szybka tarta z borówkami 149

połowę borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie a następnie chowamy tartę do lodówki do stężenia. Można zajadać z bitą śmietaną ale to są dodatkowe kalorie :) Tarta z borówkami na herbatnikach "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl

Bon Appetit Małgorzaty
Czernina (Soplicowa czarna polewka) ! 159

około 2- 3 łyżek mąki i energicznie mieszamy. Krew z mąką wlewamy do zupy i tak gotujemy około 10 minut. Następnie zupę zdejmujemy z ognia i wlewamy zahartowaną zupą śmietanę. Zupa powinna mieć smak słodko - kwaśny. Doprawiamy wg siebie solą, cukrem, pieprzem. Zupa świetnie smakuję z domowym, jajecznym makaronem.czarna polewkagotujemy susz owocowy na rosoleczernina

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z obłędnym kiwi 358

proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:100 g śmietany 30 %2 op. galaretki agrestowejponadto: kiwiBiszkopt:białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następne do ubitych białek dodajemy cukier ciągle miksując. żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą

Bon Appetit Małgorzaty
Grzybowa zalewajka 188

ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego żurek wlewamy pod sam koniec).  Gotować jeszcze przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Można dodać śmietanę. Smacznego!zalewajka z grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczone jabłka o bogatym wnętrzu 191

przykrywamy kapeluszem z ściętej części jabłka. Całość polewamy sosem klonowym. Pieczemy w 220 stopniach C aż skórka będzie pomarszczona a całe jabłko miękkie. Gotowe danie można podawać z bitą śmietaną albo dla kontrastu z lodami.Pieczone jabłka o bogatym wnętrzuhttp://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg

Bon Appetit Małgorzaty