śmietanowie - 6000 przepisów (strona:294/400)

Ciasto marchewkowe 410

około 55 minut w temperaturze 180st. C. Przed wyciągnięciem z piekarnika upewniamy się patyczkiem czy masa stężała wewnątrz placka.W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Polewamy czekoladą ciasto.Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Marcepanowe serniczki. I skarby z bazaru 160

śliwkowymiSkładniki:(na 12 serniczków w formie do muffinów)spód:65 g płatków owsianych2 łyżki miodu30 g płatków migdałowych30 g masłamasa serowa:200 g twarogu 3krotnie mielonego55 g marcepanu100 ml śmietany kremówki (38%)2 jajka2 łyżki miodudodatkowo:125 g powideł śliwkowychPłatki wymieszać z miodem. Rozłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 160 st. C. przez 20 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe zawijańce z makiem 137

mąki1 jajko250g margaryny w temperaturze pokojowej1/2 szklanki śmietany1,5 łyżki cukru pudru50g drożdży400g masy makowej z puszki lukier 1. Mąkę zagniatamy wraz z margaryną. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem, cukrem pudrem i drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.2. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy masę makową

Szefowa kuchni
Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 150

Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru

Bon Appetit Małgorzaty
Orzeźwiający deser z kiwi i miętą. Mniam! 172

Składniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:250 ml śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowejSkładniki mus:4 kiwigarść świeżej miętyPonadto: 2 paczki żelków cytrynowych4 kiwi 6 paczuszek herbatnikówMasa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić. Pianka: galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety jajeczne z sosem cebulowym 135

odrobiną wody i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko miksujemy w blenderze i gotowe! Sos jest bardzo zdrowy bo nie zawiera mąki ani śmietany :)  Kotlety jajeczne z sosem cebulowym

Bon Appetit Małgorzaty
Śniadaniowo: faszerowane zielone ogórki 134

Składniki na 2 porcje:1 długi, zielony ogórek4 rzodkiewkipęczek szczypiorkubiały ser / twaróg2 łyżki kefiru albo śmietany jak kto wolisól, pieprzOgórki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek z nasionek. Biały ser mieszamy z kefirem i z drobno pokrojonym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy twarożek wypełniamy ogórki, na wierch kładziemy starte na tarce rzodkiewki. Śniadanie

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron,truskawki,musli i czekoladaaaaaa! :) 169

dente. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Część truskawek rozrabiamy w blenderze na mus z dodatkiem cukru. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Na talerz kładziemy makaron, następnie truskawki, polewamy śmietaną i musem z truskawek oraz gorącą czekoladą. Całość posypujemy musli z rodzynkami. Dekorujemy miętą.Danie możemy podawać na zimno jak i na gorąco. Jeśli na ciepło to truskawki gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Proste ucierane ciasto z truskawkami 207

25x40. Na cieście układamy truskawki. Ciasto wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C. Piec ok. 40 minut. Ja udekorowałam bitą śmietaną, truskawkami i roztopioną gorzką czekoladą oraz kwiatem rumianku :) ale możemy także zrobić lukier albo posypać cukrem pudrem. Do podania ciasto wyciełam szklanką.Ucierane ciasto z truskawkami

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 121

wody. Solimy i dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy ze sobą z dodatkiem soli i pieprzu. Na ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z jajek,śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. zagniatamy składniki na ciastozagniecione ciasto wkładamy do lodówkisurowe ciasto wylepiamy natłuszczone naczynieupieczone ciasto po 15 min pieczeniaTarta

Bon Appetit Małgorzaty
Wege szary barszcz na zakwasie z kaszą i otrębami 147

Szary barszcz ponieważ nie jest zabielany śmietaną :) Wersja bezmięsna. Składniki:naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami1,5 l bulionu warzywnego3 liście laurowe4 ziela angielskie3 ząbki czosnku1 mała cebulapół szklanki kaszy jęczmiennejsuszony majeranekW bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszę i gotujemy ją aż zmięknie. Później wlewamy około

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 198

białynatka pietruszkimąkaśmietanaW rondlu podsmażamy cebulę i pokrojone pieczarki, zalewamy wodą, i gotujemy około 30 minut. Dodajemy zaklepkę z mąki i wody i zagotowujemy. Wyłączamy sos z ognia. Dodajemy zahartowaną śmietanę.pasztet wielowarzywnySos pieczarkowy

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa kukurydziano - porowa z kurkami 179

maśle. Zalewamy wodą i dodajemy kukurydzę. Gotujemy wszystko około 20 minut. Dodajemy serki topione i czekamy aż się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekane zioła oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami ( w formie przyprawy ziołowej). zupa kukurydziana z kurkami

Bon Appetit Małgorzaty
Pomidorowa ze świeżych pomidorów 126

pokrojone w ósemki pomidory i dusić przez kilka minut aż puszczą sok i zrobi się z nich ciapka ;) Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Chwilę gotować. Podawać z makaronem lub ryżem. U mnie makaron świderki. Udekorować świeżą bazylia albo natka pietruszki.pomidorowa ze świeżych

Bon Appetit Małgorzaty
Szybka tarta z borówkami 146

połowę borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie a następnie chowamy tartę do lodówki do stężenia. Można zajadać z bitą śmietaną ale to są dodatkowe kalorie :) Tarta z borówkami na herbatnikach "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania