zrobiłam po wszystkich mało przyjemnych wydarzeniach, dlatego wygląda jak wygląda, ale muszę przyznać, że gdybym nie musiała go nigdzie przewozić, byłby to na pewno Wytworny tort czekoladowy z bitą śmietaną :) Chociaż chyba prostszego tortu już się nie da zrobić :) Miłego dnia! "Składniki:5 jajek250 g masła1 szklanka cukrułyżka cukru z prawdziwą wanilią6 łyżek mleka1 i 3/4 szklanki mąki2 łyżki kakao400
Słodkie Przyjemnościkakao3-4 łyżki mlekadrażetki mleczneSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`CMasło należy rozpuścić w rondelku a następnie ostudzić. Przelewamy je do miski i mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, śmietanę i wystudzone espresso.W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól i wszystko mieszamy. Do sypkich składników wlewamy płynne i mieszamy je tylko do połączenia.Ciasto przekładamy
Słodkie Przyjemnościczęści. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki.Ser przekładamy do miseczki, dodajemy cukier cynamonowy i cynamon i mieszamy. Jeżeli używacie chudy ser, dodajcie łyżkę śmietany, albo mleka. Kakaowe naleśniki, smarujemy białym serem, białe - dżemem. I jedne i drugie rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami, najpierw rząd ciemnych później jasnych i tak do wyczerpania
Słodkie Przyjemnościwrzącej wody wrzucamy kilka sztuk ulepionych pierogów i gotujemy około 3 minut ( gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około minutę ).Wyławiamy z wody, przekładamy na talerz i zdobimy kleksem śmietany posypując brązowym cukrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpiekarnika na blacie wyłożonym papierem do pieczenia na około 10 minut (w zależności od grubości placków). Upieczone blaty odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Kruche placki przekładamy kolejno bitą śmietaną, na wierzchu lekko wyrównując nożykiem do dekoracji.Białą i ciemną czekoladę rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach, a następnie cienko rozsmarowujemy na marmurowym blacie - ja to zrobiłam na blacie kuchennym - i pozostawiamy do całkowitego
Słodkie Przyjemnościmasło - gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się w jednolitą masę. Gdy to nastąpi dolewamy partiami mleko ciągle mieszając. W momencie, gdy sos nabierze konsystencji gęstej śmietany dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy - co jakiś czas mieszając.Na dnie żaroodpornego naczynia układamy płaty makaronu, posypujemy startym serem, następnie dodajemy mięso i wyrównujemy. Następnie zalewamy mięso
Słodkie Przyjemnościwystarczająco słodkie. Odstawiamy do ostygnięcia.Do wysokiego naczynia przelewamy śmietankę i ubijamy na najwyższych obrotach, do momentu, gdy jej konsystencja będzie całkowicie sztywna, tj. po odwróceniu naczynia bita śmietana nie wypadnie z pojemnika :)Kieliszki do szampana napełniamy do polowy musem jabłkowym, na to posypujemy po 3 pokruszone biszkopty, a na wierzch nakładamy bogato ubitą śmietankę, wyrównujemy.Podajemy schłodzone.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpieczenia (lekko mieszając) oraz dorzucamy starte na dużych oczkach jabłka. Mieszamy.Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy małe placuszki do zarumienienia z obu stron.Możemy podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną albo posypywać cukrem pudrem. Ja jednak lubię je jeść bez dodatków :)Smacznego
Słodkie Przyjemnościcieście para miała swoje ujście, następnie smarujemy wierzch ciasta wodą i lekko posypujemy cukrem.Pieczemy około 25 minut - do zarumienienia.Studzimy w formie.Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych ew. bitą śmietaną.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwrzącej wody wrzucamy kilka sztuk ulepionych pierogów i gotujemy około 3 minut ( gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około minutę ).Wyławiamy z wody, odcedzamy i zdobimy kleksem ze śmietany zmieszanej z cukrem.Smacznego! * Mrożenie Pierogów.Jeżeli chcielibyście zamrozić pierogi to na sam początek ciasto należy przygotować troszkę grubsze - nie przeźroczyste, będzie dużo smaczniejsze, po rozmrożeniu.Pamiętajcie, że pierogów nie powinno
Słodkie Przyjemnościzalewamy to gorącym espresso, dodajemy lody.Całość zalewamy mlekiem i ekstraktem waniliowym. Miksujemy na najwyższych obrotach około 2 minut.Po tym czasie przelewamy o wysokich szklanek. Wierzch możemy udekorować bitą śmietaną i posypać cukrem waniliowym/ czekoladą.Na zdrowie
Słodkie Przyjemnościspożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, choć najlepiej na całą noc.Po tym czasie ciasto przekładamy na paterę, a wierzch dekorujemy ubitą na najwyższych obrotach bitą śmietaną i umytymi truskawkami.Podajemy na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościodkrywamy przykrywkę gotujemy jeszcze parę minut. Usmażone naleśniki nadziewamy nadzieniem wiśniowym, zawijamy w kopertę i ponownie podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju. Układamy na talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościnajpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty z jednej strony. Następnie dosmażamy z drugiej.Posypujemy cukrem pudrem, bądź polewamy śmietaną (albo jogurtem naturalnym).Smacznego
Słodkie Przyjemnościnastępnie posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 25 minut.Podajemy na ciepło z zimnymi dodatkami np. z gałką lodów waniliowych albo bitą śmietaną.Smacznego
Słodkie Przyjemności