śmietanowie - 6000 przepisów (strona:292/400)

Wege szary barszcz na zakwasie z kaszą i otrębami 165

Szary barszcz ponieważ nie jest zabielany śmietaną :) Wersja bezmięsna. Składniki:naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami1,5 l bulionu warzywnego3 liście laurowe4 ziela angielskie3 ząbki czosnku1 mała cebulapół szklanki kaszy jęczmiennejsuszony majeranekW bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszę i gotujemy ją aż zmięknie. Później wlewamy około

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 225

białynatka pietruszkimąkaśmietanaW rondlu podsmażamy cebulę i pokrojone pieczarki, zalewamy wodą, i gotujemy około 30 minut. Dodajemy zaklepkę z mąki i wody i zagotowujemy. Wyłączamy sos z ognia. Dodajemy zahartowaną śmietanę.pasztet wielowarzywnySos pieczarkowy

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa kukurydziano - porowa z kurkami 198

maśle. Zalewamy wodą i dodajemy kukurydzę. Gotujemy wszystko około 20 minut. Dodajemy serki topione i czekamy aż się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekane zioła oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami ( w formie przyprawy ziołowej). zupa kukurydziana z kurkami

Bon Appetit Małgorzaty
Pomidorowa ze świeżych pomidorów 140

pokrojone w ósemki pomidory i dusić przez kilka minut aż puszczą sok i zrobi się z nich ciapka ;) Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Chwilę gotować. Podawać z makaronem lub ryżem. U mnie makaron świderki. Udekorować świeżą bazylia albo natka pietruszki.pomidorowa ze świeżych

Bon Appetit Małgorzaty
Szybka tarta z borówkami 164

połowę borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie a następnie chowamy tartę do lodówki do stężenia. Można zajadać z bitą śmietaną ale to są dodatkowe kalorie :) Tarta z borówkami na herbatnikach "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl

Bon Appetit Małgorzaty
Czernina (Soplicowa czarna polewka) ! 177

około 2- 3 łyżek mąki i energicznie mieszamy. Krew z mąką wlewamy do zupy i tak gotujemy około 10 minut. Następnie zupę zdejmujemy z ognia i wlewamy zahartowaną zupą śmietanę. Zupa powinna mieć smak słodko - kwaśny. Doprawiamy wg siebie solą, cukrem, pieprzem. Zupa świetnie smakuję z domowym, jajecznym makaronem.czarna polewkagotujemy susz owocowy na rosoleczernina

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z obłędnym kiwi 373

proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:100 g śmietany 30 %2 op. galaretki agrestowejponadto: kiwiBiszkopt:białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następne do ubitych białek dodajemy cukier ciągle miksując. żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą

Bon Appetit Małgorzaty
Grzybowa zalewajka 202

ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego żurek wlewamy pod sam koniec).  Gotować jeszcze przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Można dodać śmietanę. Smacznego!zalewajka z grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczone jabłka o bogatym wnętrzu 206

przykrywamy kapeluszem z ściętej części jabłka. Całość polewamy sosem klonowym. Pieczemy w 220 stopniach C aż skórka będzie pomarszczona a całe jabłko miękkie. Gotowe danie można podawać z bitą śmietaną albo dla kontrastu z lodami.Pieczone jabłka o bogatym wnętrzuhttp://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg

Bon Appetit Małgorzaty
Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora 210

świeżą, drobniutko pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem. Surówka:Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, por drobno kroimy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce, wszystko mieszamy i doprawiamy łyżką śmietany albo majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.Rada: Królik jak jest świeży to najlepiej namoczyć go w kwaśnym mleku przez noc, jak rozmrożony to można piec bez namaczania bo mięsko już skruszałoUdko

Bon Appetit Małgorzaty
Wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną w sosie grzybowym 171

oleju. Zalać wodą i gotować pół godziny. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec zagęścić zasklepką z mąki i gotować jeszcze przez 5 minut. Sos zdjąć z ognia i zalać zahartowaną śmietaną.Farsz z kaszy i cebuli ułożyć na liściach kapusty, zawinąć. Gołąbki ułożyć na naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i piec w piekarniku ok. 20  minut w 200 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 173

ilości mąki i odrobiny cukru. wymieszane składniki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie mąkę przesiać, dodać jaja oraz rozczyn z drożdży. Wymieszać. Potem dodać letnie roztopione masło, sól i wyrabiać drewnianą łyżką

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa pomidorowa z soczewicą i chili 176

się w ciąż zupy. Gotujemy około 15 minut. Gdy soczewica jest miękka dodajemy pastę pomidorową,imbir tarty, paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili albo przyprawę chili. Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną. Dekorujemy bazylią, natką pietruszki albo kolendrą. zupa pomidorowa z soczewicą i chili

Bon Appetit Małgorzaty
Rozanielony deser... 164

Rozanielony, bo gdy go jem zanurzam się w najskrytsze marzenia... Jest taki dobry :) kiedyś robiłam podobny ale z dodatkiem śmietany oraz mięty. Gdyby ktoś był ciekawy poprzedniego przepisu, oto link: deser z kiwi i miętąSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki o smaku kiwki albo agrestu6 kiwiSkładniki mus:4 kiwi2 łyżki cukru pudruPonadto:paczka kwaśnych żelków1

Bon Appetit Małgorzaty
Krem brokułowy ze szczypiorkiem i kaszą Quinna 157

oliwie. Następnie por i cebulę dodajemy do zupy.   doprawiamy sola i pieprzem. Zupę miksujemy w blenderze na jednolity krem.  Zupę rozlewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, doprawiamy ziołami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.Ziarna kaszy umieszczamy na sitku i płuczemy pod bieżąca wodą.  Następnie kaszę zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania