śmietanowie - 6000 przepisów (strona:300/400)

SZARLOTKA Z BUDYNIEM 392

budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI :( 24×26)CIASTO :* mąka – 3,5 szkl* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* śmietana 18% gęsta – 2 łyżki* jajko – 2 szt* cukier – 3/4 szkl* margaryna – 250 g* cukier waniliowy – 1 opMASA :* mleko – 750 ml* budyń waniliowy

Ostra na Słodko
Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 518

szklanki mleka4 łyżki kaszki manny (ok. 100 g)2/3 szklanki cukru (ok. 240 g)100 g masłacukier waniliowy ok. 250 g powideł śliwkowychPolewa:100 g czekolady gorzkiej100 ml śmietany kremówki 30%łyżka rumu (lub wódki) ok. 100 g orzechów włoskichCiasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Sposób przygotowania:Spody Piernikowe:Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku

Słodka Strona
PIEROGI RUSKIE 153

wykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać.Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając.Podawać z roztopionym masłem z cebulką  lub kwaśną śmietaną.SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
O grudniowej Kopenhadze słów kilka. I kuskus na słodko 212

smak naprawdę wyjątkowy.Pudding z kaszy kuskus z dżemem truskawkowo-rabarbarowymSkładniki:(na 4 porcje)200 g grubej kaszy kuskus1 łyżka masła600 ml mleka1 laska wanilii55 g cukru200 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:4 łyżki dżemu truskawkowo-rabarbarowegoMasło rozpuścić w garnku. Dodać kaszę, prażyć 3-5 minut, cały czas mieszając. Zalać mlekiem, dodać laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka. Gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa grzybowa 211

Zupa grzybowa (źródło: almamarket.pl)Składniki:włoszczyznakilka ziemniakówgrzyby suszone1 cebulaśmietana słodkałyżka mąkimasłoliście lauroweziele angielskiesólpieprzSposób przygotowania:Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną.Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w

WojnaNaSmaki.pl
Śnieżno - kokosowe muffinki 202

stopni. Zostawiamy do wystudzenia. 4. W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji. 5. Wierzch każdej babeczki smarujemy kremem i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi

Szefowa kuchni
SERNIK GOTOWANY 6969

wierzch do starkowaniaWykonanie:Mąkę siekamy z margaryna i smalcem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do ciasta, dodajemy też proszek do pieczenia, sól i po troszku smietanę, zagniatamy ciasto- śmietany tyle żeby ciasto nie brało się do ręki,a  było elastyczne. Ciasto dzielimy na 3 częsci. Każdą pieczemy na dużej blaszce przez 20 minut w  170 st.Do sera dodajemy

Z Majeczką w kuchni
KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU 391

270g mąki pszennej)- 30g skrobi kukurydzianej- 2 żółtka- 150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 100-120g ksylitolu (najlepiej mielonego)  lub cukru pudru- 2 łyżki kwaśnej śmietany- ok.50g  (lub jogurtu greckiego)- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu- 1/2 - 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- szczypta soliDodatkowo:- 1 jajko do posmarowania ciastek- u mnie pokruszone migdały do posypania

Smaczne Zdrowe
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 164

czosnku1 łyżka masła1 łyżka miodu3 łyżki octu balsamicznegosól i świeżo mielony pieprzMasa z koziego sera:110 g koziego serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef)1 jajko2 łyżki gęstej śmietany 18%szczypta tartej gałki muszkatołowejlistki świeżego tymiankuPrzygotowanie:Buraka myjemy dokładnie, owijamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Upieczonego buraka obieramy i kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Mamo ja nie chcę do szołbizu!! Chcę zupę! Moja zupa serowa 179

drobnych oczkach (szybciej się rozpuszczą), Lazur kroimy w kostkę. Do gotującego się bulionu dodajemy serki topione, mieszamy aż się rozpuszczą, dodajemy pozostałe sery i wyciśnięty ząbek czosnku. Rozpuszczamy. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Z solą delikatnie bo ser pleśniowy i parmezan są słone. Zupę na talerzu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z grzankami lub obwarzankiem jak ktoś z Krakowa

ladykitchen
Weekend na Węgrzech - relacja 200

jedliśmy brokułową zupę-krem z grzankami, a na drugie danie były faszerowane kieszonki schabowe  z frytkami (i ryżem), a na koniec deser: rumowy krem z kasztanów z bitą śmietaną. Zupa była fajna, bardzo kremowa i smakowita. Za to drugie danie chociaż sycące, to było dość słone. Deser zbyt alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne

Pasja Smaku
Obiad, który robi się sam. 3225

trzeba sprawdzać widelcem, czy sa już miękkie w środku.Prawda, że  zrobiło się prawie samo? ;) U mnie jako dodatki wystąpiły: kompot z jabłek od babci, szpinak ze śmietaną i czosnkiem, mizeria, pomidor.Prosty, domowy obiad, mało pracy a ile obżarstwa

Z butelką mleczka w tle
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 198

zajęło 1,5 godziny.Jeśli nie lubimy sosu czosnkowego pod koniec pieczenia możemy posypać zapiekankę pokruszoną fetą.Ja sos czosnkowy uwielbiam więc zrobiłam go sporą ilość w proporcjach:1/3 śmietany 18%1/3 jogurtu naturalnego1/3 majonezuCzosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól, pieprz - sos robimy najlepiej kilka godzin wcześniej, żeby miał czas się przegryźć.Warzywa możemy jeść jako oddzielny posiłek

Z butelką mleczka w tle
Crumble - granola czasem różnica jest niewielka... 147

stopni na około pół godziny.Chętni mogą przed pieczeniem posypać mieszankę kruszonką:1 łyżka mąkipół łyżki cukru pudrupół łyżki masłaJa dla pełnej rozpusty podałam crumble z kleksem kwaśniej śmietany z dodatkiem cukru waniliowego. Jesień od razu zrobiła się znośniejsza

Z butelką mleczka w tle
ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU 887

być pyszny. Tak podany napewno zachwyci każdego miłośnika ryb a szczególnie śledzi Składniki:1/2 kg sledzi puszka groszku zielonego 1 jabłko 1 cebula 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki śmietany zalewa:2 ziarna pieprzu, 2 ziela, 1 listek, 1,5 łyżki octu,1/2 szklankI  wodyWykonanie:Składniki zalewy mieszamy,zagotowujemy , dodajemy pokrojona w talarki cebulę, wkładamy sledzie na noc. Wyjmujemy

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania