Surówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą kruszonką”- i „Królewski sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną”Czyż nie brzmi smakowicie?Przyznajcie się : komu ślinka cieknie ?Te kilka godzin zleciało w tempie błyskawicznym , a krzątaninę zakończyliśmy delektowaniem się przyrządzonymi smakołykami!U nas Święta 3 tygodnie wcześniej :D******************************************************************Więcej
Ostra na Słodkomama narzeka , że pupa rośnie :p ).Było już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę … więc przyszła pora na coś innego!Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek!Świetna odmiana dla „zwykłych
Ostra na Słodkowody, tak by była kleista.Dodajemy masło.Miksujemy z jajkami i mąką.Dodajemy startą marchew i doprawiamy do smaku.Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy gorące z ulubionym sosem , śmietaną lub solo!Smacznego
Ostra na Słodkogramów * masło – 1 łyżka * żółtko – 1 szt * białko – 1 sztuka * szczypiorek – 1 pęczek* sól – 1 szczyptaSOS:* wino musujące – 100 ml* słodka śmietana 30% – 100 ml* ocet balsamiczny – 1 łyżeczka* szalotka – 2 sztuki* musztarda stołowa – 1 łyżeczka * cukier – 1 szczypta* olej – 3 łyżki* pieprz kolorowy – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkoustach.Intensywnie waniliowa , która świetnie współgrała z sosem owocowym , a do tego przepyszne ciasteczko , którym obydwoje się zachwycaliśmy.Lody intensywne w smaku , kremowe , czekoladowo – waniliowe , pokryte dużą ilością kremowej bitej śmietany , a do nich gorący sos wiśniowy z kawałkami owoców.T. nie mógł się doczekać kiedy zacznie wcinać ;)Pucharek został opróżniony do zera – czyli smakowało! :D Podsumowując :Myślałam , że będę narzekać
Ostra na SłodkoPolskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach* Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałatyDeser :* szarlotka z bitą śmietaną* sernikNASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK :http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/Na stół kolejno wkraczały kolejne dania.Na początku chleb ze smalcem.Wielbicielką tego przysmaku z całą pewnością nie jestem , ale dobrze
Ostra na Słodkojabłko – 1 szt* cebula – 1 szt* czosnek – 5 ząbków* Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem – 3 łyżki* Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 1 łyżka* śmietana 18% słodka – 3 łyżki* przyprawy ( sól , pieprz , papryka ostra , papryka słodka , gałka muszkatałowa )SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Przygotowujemy gorący warzywny bulion.Zalewamy nim 3 torebki herbaty i zaparzamy przez ok. 10 minut.W
Ostra na SłodkoUlubione – waniliowe!Takie domowe smakują obłędnie … a do tego mamy pewność z czego zostały przygotowane!Łatwe … szybkie … i niesamowicie smaczne!Polecam!Najlepsze lody waniliowe!SKŁADNIKI :* śmietana kremówka 36% – 300 ml* jajko – 2 szt* drobny cukier – 100 g* woda – 1 łyżka* wanilia – 1 laskaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Skorupki jajek musimy ( koniecznie! ) sparzyć wcześniej wrzątkiem
Ostra na Słodkomenu ;)Nie popuszczę!Dziś mam dla Was przepis na naleśniki z gruszkami.Ale nie takie zwykłe!Gruszki ugotowane są w pysznym soku, potem jeszcze skarmelizowane ….Podane z bitą śmietaną i świeżą miętą są prawdziwym rajem dla podniebienia!Polecam!SKŁADNIKI:( 4 szt )NALEŚNIKI:* mąka – 1,5 szkl* jajko – 2 szt* mleko – 2 szkl* olej – 3 łyżki* proszek
Ostra na Słodkocukier i wbijamy jajka.Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości.Pieczemy ok. 20-25 / 180C.Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy czekoladowymi
Ostra na Słodkobudyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI :( 24×26)CIASTO :* mąka – 3,5 szkl* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* śmietana 18% gęsta – 2 łyżki* jajko – 2 szt* cukier – 3/4 szkl* margaryna – 250 g* cukier waniliowy – 1 opMASA :* mleko – 750 ml* budyń waniliowy
Ostra na Słodkoszklanki mleka4 łyżki kaszki manny (ok. 100 g)2/3 szklanki cukru (ok. 240 g)100 g masłacukier waniliowy ok. 250 g powideł śliwkowychPolewa:100 g czekolady gorzkiej100 ml śmietany kremówki 30%łyżka rumu (lub wódki) ok. 100 g orzechów włoskichCiasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Sposób przygotowania:Spody Piernikowe:Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku
Słodka Stronawykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać.Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając.Podawać z roztopionym masłem z cebulką lub kwaśną śmietaną.SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chilismak naprawdę wyjątkowy.Pudding z kaszy kuskus z dżemem truskawkowo-rabarbarowymSkładniki:(na 4 porcje)200 g grubej kaszy kuskus1 łyżka masła600 ml mleka1 laska wanilii55 g cukru200 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:4 łyżki dżemu truskawkowo-rabarbarowegoMasło rozpuścić w garnku. Dodać kaszę, prażyć 3-5 minut, cały czas mieszając. Zalać mlekiem, dodać laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka. Gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupa grzybowa (źródło: almamarket.pl)Składniki:włoszczyznakilka ziemniakówgrzyby suszone1 cebulaśmietana słodkałyżka mąkimasłoliście lauroweziele angielskiesólpieprzSposób przygotowania:Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną.Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w
WojnaNaSmaki.pl