śmietanowie - 6000 przepisów (strona:299/400)

Zupa z ziemniaków z zielonym chili 180

następnie zmniejszyć ogień. Gotować przykryte, aż ziemniaki będą miękkie  -  około 25 minut. Doprawić solą i pieprzem. Część ziemniaków możemy lekko rozgnieść. Wlać do miski; dodać  śmietanę lub jogurt, posypać posiekaną kolendrą. Smacznego

Stare Gary
Krokiety z kapustą 230

wody,2 jajka,pół łyżeczki soli,czubata łyżeczka cukru,olej do smażenia.Wszystkie składniki połączyć razem do uzyskania gładkiego ciasta. (Powinno mieć konsystencję gęstej słodkiej śmietany - nie za gęste i nie za rzadkie. W razie potrzeby dodać więcej wody lub więcej mąki.) Można to zrobić mikserem - ja używam trzepaczki rózgowej. Ciasto odstawić na kilkanaście minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakręcone serowo-czekoladowe pączusie 148

lutego mamy Tłusty Czwartek więc wypadałoby objadać się tymi-banalnie prostymi w wykonaniu i rozpływającymi się w ustach- pączusiami :)Polecam! :)* mąka pszenna- 240g* twaróg- 250 g* żółtka- 2 szt.* śmietana/gęsty jogurt- 3 czubate łyżki* soda- 1 i 1/2 łyżeczki* cukier- 80g* wanilia- pół laski (lub ekstrakt)* olej do smażenia- 1 litrPrzesiać mąkę wraz z sodą do mski, dodać

Kraina Miodem Płynąca
Ciasteczka orzechowe 173

formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 15 min.  temperaturze 200 stopni.Ciasteczka ostudzamy. w tym czasie czekoladę wrzucamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżki śmietany. Czekamy od czasu, do czasu mieszając,  aż wszystko się połączy i czekolada rozpuści.Końcówki rogalików maczamy w czekoladzie, obsypujemy wiórkami kokosowymi.. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać rogalika

W kuchennym oknie Ewy
Świąteczny tort w gwiazdki 231

użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około 45 minut  180 stopniach ( do suchego patyczka).Przygotowujemy masę.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany.Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie ale dokładnie mieszamy.Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.Wszystkie nasączamy sokiem pomarańczowym.Pna pierwszym biszkopcie układamy rozwałkowaną masę marcepanową,smarujemy 1,5 łyżki

Mienta blog
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 150

cukru,dlatego teraz do sosu musiałam dodać łyzeczkę miodu .Gdy sos jest mało wyrazisty w smaku dodać łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego.Gdy lubisz jasne sosy możesz dodać jogurt grecki lub śmietanę do zabielenia.Nie dodawalam.Na końcu całość przetrzeć przez sitko,jeśli sos ma być idealnie gładki.Podgrzać z odłożonymi ,pokrojonymi kawałkami schabu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 217

pokruszony ser gorgonzola i posypać orzechami włoskimipokruszony ser bardzo łatwo rozpuści się w gorącej zupie.Istnieje też inna opcja podania kremu z gorgonzolą.W małym garnuszku podgrzać 2-3 łyżki śmietany kremówki,dodać pokruszony ser,mieszając do rozpuszenia,nastepnie dodać do zupy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 156

skorzonery z cebulą do obsmażeniaobsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną.Zblendować na gładki krem.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatałowa.Zabielić śmietaną (niestety zapomniałam)zrumienić pestki dynii na patelni bez tłuszczuz marchewki przy pomocy zestera ściąć cienkie paseczkirozlać zupę do miseczek,przybrać podprażonymi pestkami dynii,marchewką i olejem z dynii .Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zabielany krupnik na pęczaku z grzybami 134

natki pietruszki250 ml ( objętościowo ) kaszy pęczak2 solidne garście suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki )2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegopieprz kolorowy do smakusól do smakukucharek w płynie do smaku1/2 szk śmietany 18%1 łyżka mąki pszennej typ 500Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Śniadaniowa sałatka 338

czerwonej papryki200 g szynki75 g mozzarelli w bloku1 pęczek szczypiorku1 czerwona cebula5 rzodkiewek2 łyżki mixu sałatkowego Italia z orzeszkami piniisól do smakupieprz kolorowy do smaku2 łyżki majonezu2 łyżki gęstej śmietany 12%Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Naleśniki z serem bakaliami 137

owocowa.Naleśniki :2 jajka2 szk mąki pszennej typ 5002 szk mleka 3,2%1 szk oranżady2 szczypty soli2 szczypty cukru4 łyżki olejuNadzienie :350 g półtłustego twarogu1 szk kwaśnej gęstej śmietany 12%cukier do smakugarść suszonych moreligarść rodzynek sułtańskichgarść suszonej żurawinyRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Torcik z masą kubusiową i śmietanową 148

łyżki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kubusiowa :950 ml soku Kubuś ( może być dowolny smak )1 szk wody3 budynie śmietankowe ( po 30 g )3 łyżki cukruMasa śmietanowa :350 ml śmietany 30 %1 szk gorącej przegotowanej wody1 galaretka pomarańczowaposypka kolorowa do ciastRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babeczki choinki 199

korzennej 1,5 szklanki mąkiMasło utrzyj z cukrem do białości, wbij kolejno jajka, dalej ubijając. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, nieco ostudź i dodaj do masy. Wlej śmietanę i połącz z resztą składników. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180ºC

Food Square
Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej 160

zmiksowane pomidory, koncentrat i przyprawy.Gotuję na małym ogniu ok 1-1,5 godziny delikatnie od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaję bazylię. Normalnie dodaję koperek i odrobinę śmietany.Smacznego Post Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Ciasto z dyni 186

proste, szybkie i wyglądająco baaardzo kusząco ciasto z dyni znalezione u Pauli na www.justmydelicious.com. Dla mnie to ciasto to połączenie piernika z babką… Można podawać z dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków…Ciasto z dyni – składniki:4 jajka2 szklanki cukru (użyłam ciemnego)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu2 szklanki startej

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania