śmietanowie - 6000 przepisów (strona:304/400)

Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 393

Odstawić na kilka godzin do lodówki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać odrobinę soli i mąkę w takiej ilości, żeby powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany.Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać na głęboki gorący tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni.) Kurczaka obsmażać na średnim ogniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem 345

się na niewielkim ogniu zupę. Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości.Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany lub jogurtu nie jest konieczny. Zupa nie przypomina zupy - krem, jest lekko zawiesista (od makaronu gotowanego w niej), ma delikatny smak. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kakaowe ciasto z jabłkami i nektarynkami 150

Owoce dosłodzić jeśli jest taka konieczność, dodać sok z cytryny również do smaku.Jeszcze ciepłe przełożyć na ciasto. Na wierzch owoców ułożyć dowolne kruche ciasteczka. Łasuchy mogą udekorować całość bitą śmietaną.Ciemne ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców. Ma jedną wadę: znika zdecydowanie za szybko ;)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane 404

usmażeniu odsączamy je z tłuszczu układając na chwilę na papierowym ręczniku.Podawać podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane. Ja podałam część z gulaszem, a część z kwaśną, gęstą śmietaną.Rösti są chrupiące, mimo tego, że nie należą do cienkich placków. Tę chrupkość sprawia brak mąki i jajka, bez których trudno wyobrazić sobie nasze placki ziemniaczane. Polecam to danie wszystkim wielbicielom

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gruszkowy Królewicz 316

powinien lekko się zazłocić.Ciasto kruche:3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,2 łyżki płynnego miodu,1 łyżka sody,1 jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez około godzinę.Po schłodzeniu każdą z części rozwałkować i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłka w sosie korzennym z brązowym ryżem 142

uzyskania intensywniejszego smaku można tak przygotowany ryż z jabłkami i sosem zapiec przez kilkanaście minut w piekarniku. Podawać na gorąco lub na zimno. Jako dodatek można podać gęstą kwaśną śmietanę.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Danie na specjalne okazje! 154

przygotowuję sos: zagotowuję wodę, wrzucam kostkę, dodaję serka i rozpuszczam na małym ogniu ciągle mieszając ( ważne by mieszać na małym ogniu gdyż woda + serek może zacząć kipieć), następnie dolewam śmietanę i zagotowuję. Mąkę rozpuszczam w minimalnej ilości zimnej wody dokładnie roztrzepuje widelcem powoli dolewam do sosu i znowu zagotowuję. Na koniec przyprawiam chilli, natka pietruszki i pieprzem.   Nastawiam

NA MOIM TALERZU
Szybki obiad 329

minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). Podawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką. Pozostałą marynatę można wykorzystać do bazy sosu, dodać pół opakowania śmietany lub pół litra wody zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie. Świetnie smakują też na kolację z chlebem!  Polecam

NA MOIM TALERZU
Placki ziemniaczane 166

Czasami, gdy mam mało składników w lodówce na obiad, robię placki ziemniaczane. Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące.Czasami podaję je z sosem i sałatką.  Polecam!Składniki:1 kg ziemniaków,cebula, jajko, sól,pieprz,olej do smażeniaSurowe, obrane ziemniaki ścieram

NA MOIM TALERZU
Jestem! 107

patelni z małą ilością oleju (patelnia powinna być teflonowa wtedy bez tłuszczu - niestety moja została wyrzucona ze względu na to, że nie służyła mi jak powinna). Idealne z bitą śmietaną, dżemem, cukrem pudrem...Warto spróbować!przepraszam za jakość zdjęcia

NA MOIM TALERZU
Blog, blog, blog i.........Krem z dyni ! 178

pieprz, vegetę, przykrywamy i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. 4. Miksujemy zupę blenderem lub w malakserze doprawiamy chilli i imbirem do smaku. Podajemy z łyżką śmietany. :) Mmmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Smaczny obiad 228

kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy natkę/koperek. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną (2 łyżki mąki na pół szklanki zimnej wody,dokładnie mieszamy i dodajemy do sosu, chwilę gotujemy by zgęstniał

NA MOIM TALERZU
Placek po węgiersku 1699

będzie miękkie i sos się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również po placku.Danie podałam z sałatą z kukurydzą, szczypiorkiem i śmietaną. Idealnie pasują też ogórki kiszone.Mmm pycha

NA MOIM TALERZU
Chleb ryżowo - gryczany ze śliwkami (bez glutenu, mleka i jajek) 286

suche składniki. Mleko podgrzać do około 30 stopni, połączyć z mąką, dodać olej, powidła i wyrobić mikserem gładkie ciasto, w razie potrzeby dolewając wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Dodać pokrojone śliwki i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej olejem i oprószonej mąką gryczaną. (Nasza forma miała

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania