soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy
Słodka StronaFanów Nutelli, Czekolady, Orzechów Laskowych i wszystkich słodyczy powstających z tych składników nie trzeba długo przekonywać do tego mazurka. Nutella z kawałkami orzechów laskowych, mleczna masa
Słodka Stronamąki70 ml mleka2 duże jajkasólpieprzodrobina octuolejMorszczuk w Cieście - Sposób przygotowania:Morszczuka przyprawiamy niewielką ilością Vegety, koperku i pieprzu.Z podanych składników przygotowujemy ciasto, które powinno mieć konsystencje gęstej śmietany (gdy jest za rzadkie dodajemy odrobinę mąki, gdy za gęste - mleka).Każdy kawałek ryby zanurzamy w przygotowanym cieście i od razu kładziemy na rozgrzany olej (rybę smażymy w głębokim tłuszczu
Słodka Stronawkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Śmietankę ubijamy. Cukier puder mieszamy wraz z fixem, a następnie dodajemy do śmietany - łączymy składniki. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do przygotowanej masy - dokładnie mieszamy. Ciasto obkrawamy naokoło, tak aby następnie za pomocą łyżki można było wydrążyć środek
Słodka Stronamiksujemy wraz z cukrem w blenderze. Następnie dodajemy mleko, lody i dalej miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.Shake Truskawkowy możemy podać z bitą śmietaną, dowolną posypką, wafelkami itd. - według własnych upodobań.Moje posty
Słodka Stronatrzy części.Płatki migdałów podpiekamy na suchej patelni. Całkowicie studzimy.Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.Śmietankę ubijamy. Cukier puder mieszamy wraz z fixem, a następnie dodajemy do śmietany - łączymy składniki. Połowę masy wykładamy na dolny biszkopt i posypujemy połową płatków migdałów (ok. 50 g). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Ponczujemy mlekiem (można dodać odrobinę wódki lub innego alkoholu). Następnie
Słodka StronaSchłodzoną śmietankę ubijamy pod koniec dodając fix (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło). W osobnym naczyniu chwilę miksujemy kajmak i łączymy ze śmietaną bardzo delikatnie mieszając do połączenia składników.Na spody wykładamy za pomocą szprycy porcje kremu, a następnie posypujemy drobno pokrojonymi orzechami i polewamy kajmakiem (można do tego użyć np. "długopisu" cukierniczego
Słodka Stronaobieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem na gładki mus.Do pucharków nakładamy na zmianę: masę jogurtowo-śmietanową, mus z mango. Całość możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną.Moje posty
Słodka Stronamleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością chili, soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Gdyby ciasto okazało się za rzadkie dodajemy więcej mąki, gdyby za gęste troszkę więcej mleka. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto - mieszamy, tak aby pokryło każdy
Słodka Stronamleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu i chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. szklankę mąki. Po kolei wkładamy do niego
Słodka StronaWyłożyć ciepłą masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, ostudzić i dodać do śmietany. Masę wyłożyć na ciastka. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posypać wierzch ciasta.Przechowywać w lodówce.Źródło: Cukierenka Klementynki
Z miłości do słodkościpostawić na kuchenkę. Zagotować, cały czas mieszając. Kaimak zestawić z ognia, kiedy kropelka wylana na chłodnej powierzchni, nie będzie się rozlewać. Następnie, drewnianą łyżka mieszamy masę, aż nabierze gęstości śmietany. Kiedy się schłodzi dodajmy masło (powinno być miękkie), a następnie kakao rozbełtane razem z cynamonem w niewielkiej ilości wody. Wszystko dokładnie mieszamy.Babeczki już przestudzone przecinamy na pół. Na spód nakładamy
Moje pyszne gotowaniełyżeczki cynamonuWykonanie:Ciasto kruche:Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, zamieszać. Na koniec dodajemy jajko i zsiadłe mleko (można dać śmietanę 18%, ale akurat ja miałam jeszcze trochę mleka). Ja przez chwilę jeszcze wszystko siekam nożem, aż mleko i jajko połączą się z masłem i mąką. Następnie zakasać rękawy i ugniatać
Moje pyszne gotowaniecytryny5 łyżek jogurt naturalnegoszklanka mąki3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżka proszku do pieczeniakilka kropli aromatu waniliowegoWykonanie:Masło przerzucamy do miski i ucieramy na puszek, następnie dodajemy: żółtka, cukier, sok z cytryny, śmietanę, aromat i dokładnie ucieramy.Następnie ucieramy pianę z białek i dodajemy do masy. Na to sypiemy przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie i dokładnie mieszamy
Moje pyszne gotowanieprzepis na danie sylwestrowe. Zrobiłam je właśnie specjalnie na ten dzień. Pyszne kruche maleństwa mocno nadziane.Składniki:(na ok.40 sztuk)Ciasto:3 szklanki mąki3/4 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%szczypta soliFarsz:600 g łopatki wieprzowejjedna bułeczkacebulatłuszcz do smażeniajajkosól/pieprzpo łyżeczce: curry i ziół prowansalskichDodatkowo:jajko do posmarowaniaWykonanie:Farsz:Mięso kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie posypujemy curry
Moje pyszne gotowanie