śmietanowie - 6000 przepisów (strona:305/400)

Misiek owocowy 146

wymieszać.Zagnieść ciasto z powstałej masy.Podzielić na 6 części, każdą rozwałkować cieniutko.Piec w temperaturze ok. 180 stopni około 3 minut, zanim zacznie brązowieć.Na krem potrzebujemy:500 ml śmietany kremówkipaczka kremu śmietankowego (ja użyłam dr.Oetker)400 gram mieszanki owocowej mrożonejŚmietanę ubijamy, pod koniec dosypujemy krem i ubijamy jeszcze chwilę.Upieczone placki obkrawamy, aby każdy był jednakowy. Każdy z placków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ślimaczki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem 148

szklanki mleka1 szklanka wody2-3 jajkamąkasól, duża szczypta cukruWszystko w misce roztrzepuję trzepaczką rózgową. Kiedyś wyciągałam mikser i hałasowałam, ale trzepaczka sprawdza się rewelacyjnie :)Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Ciasto odstawiam na kilka minut, a potem smażę naleśniki na niewielkiej ilości oleju......na jasnozłoty kolor. Każdy naleśnik posypuję utartym żółtym serem i zwijam w ciasny rulonik.Pozwijane naleśniki kroję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rybny rosół z lanymi kluskami 240

ktoś lubi bardziej pikantne zupy.Taki rosołek można podać podobnie jak tradycyjny: z lanymi kluskami (tak jak ja to zrobiłam) lub z makaronem. Można też ją zabielić śmietaną, ale wtedy polecam dorzucić odrobinę majeranku. Pyyyyycha :)Namawiam do spróbowania takiej zupy wszystkich tych, którzy nie znają jej. Będziecie zdziwieni jak wspaniale smakuje :) O tym, że ryby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak duszony w papryce 451

dań. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo delikatne. Sos, który wytwarza się podczas pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :)Składniki:kurczak,2 duże cebule,8 sporych ząbków czosnku,2 czerwone papryki,2 łyżki masła,sól, pieprz, mielona słodka papryka, majeranek.Kurczaka pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 169

pomidory resztę mięsa, a na górę pokruszoną fetę.Nafaszerowane kabaczki zapiekać pod przykryciem w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut.Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki 238

doprawić solą i pieprzem. Czasami dodaję również przeciśnięty przez praskę czosnek, ale tym razem obyło się bez niego :)Zupa jest na tyle sycąca, że wystarczy do niej dodać kleks śmietany lub naturalnego jogurtu :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spotkanie Blogujących Babeczek - relacja 149

abyśmy bawiły się rewelacyjnie. Pan Arkadiusz przygotował dla nas wspaniałe potrawy: pyszne sałatki z opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały w mgnieniu oka ;) Hmmm...zwłaszcza wino.... ;)))Miałyśmy profesjonalną obsługę Pani Sylwii

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 222

fantazyjne zaklejanie brzegów, wtedy wyjdą małe cudeńka :)Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia.Podawać z ulubionym sosem lub skwarkami z cebulką, lub po prostu ze śmietaną. Jak kto lubi :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki mocno czekoladowe z syropem różanym 168

przyznam się, że stał on cierpliwie i czekał na najsmaczniejsze zastosowanie :) "Odkopując" stare przepisy trafiłam na babeczki, które są bardzo puszyste i świetnie komponują się zarówno z bitą śmietaną, owocami, jak i z najróżniejszymi polewami - nie tylko czekoladowymi. Dzisiaj zatem to właśnie wspomniany syrop stał się polewą :)Składniki na około 18 muffinkowych foremek:250 g margaryny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1723

kształty, nakładamy na środek kuleczkę farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia.Podajemy z czym nam fantazja podpowie: z pikantnym sosem lub tylko ze śmietaną, z cebulką i skwareczkami lub z roztopionym masłem. Doskonale smakują z kubkiem czystej zupy.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 238

Obok królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie?Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 380

cukru pudru,100 g masła lub margaryny,2 żółtka,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.Masa makowa:20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit,4 jajka,3/4 szklanki cukru pudru,bakalie - użyłam:około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 156

taki sposób przygotowywałam "babskie ploteczki" i były to imprezy znacznie weselsze niż klasyczne, kiedy goście grzecznie siedzą za stołem.Sos czosnkowy:kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany),kilka zmiażdżonych lub roztartych ząbków czosnku (do smaku),sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),opcjonalnie można dodać trochę majonezu, ale nie jest to konieczne.Wszystkie składniki połączyć ze sobą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 148

zaparzyła się (można wykorzystać kratkę z piekarnika) i po chwili podawać na stół. Pizza powinna być chrupiąca ale jednocześnie miękka.Jako dodatek proponuję sos czosnkowy:kubeczek kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego,starty na średniej tarce czosnek - ilość według smaku,sól, biały pieprz - ilość według smaku.Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczki w sosie borowikowym 208

Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane grzyby oraz wywar z ich gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku.Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków duża łyżka mąkijajkopół łyżeczki soliolej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Jeśli wytworzyło się dużo płynu, należy

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania