śmietanowie - 6000 przepisów (strona:310/400)

Ciasteczka z potencjałem 141

można chcieć więcej.Serduszka z truskawkami i galaretkąSkładniki:(na 20-25 sztuk)ciasto:120 g mąki pszennej120 g płatków owsianych80 g cukru125 g zimnego masła1 jajkomasa:200 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego40 g niesolonych pistacjidodatkowo:160 g niedużych truskawek200 ml soku jabłkowego3 łyżeczki żelatynyPłatki drobno zmielić blenderem. Wymieszać z przesianą mąką i cukrem. Dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
I znów kawa. Tym razem gorąca 130

dzień wolny). Smakuje wyśmienicie - delikatnie migdałowo, lekko alkoholowo. Taka jeszcze gorąca, parząca język. Choć w wersji dobrze schłodzonej też pewnie byłaby ciekawa. Tylko wtedy koniecznie z bitą śmietaną.Proporcje dostosowane są do moich kubków smakowych - kawa jest dość mocna, dość słodka. Można nimi dowolnie manipulować, żeby osiągnąć ulubiony smak.Kawa z nutą migdałowąSkładniki:(na 1 porcję)2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej250

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jedliście kiedyś kasztany? 155

razem może mniej kasztanowe w swej kasztanowości, za to z jakimś oryginalnym twistem.Zupa krem z kasztanówSkładniki:(na 4 porcje)700 g kasztanów jadalnych1,5 litra bulionu warzywnego500 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprzdodatkowo:400 g piersi z kurczaka400 g pieczareksólpieprzKasztany nakroić na krzyż, wrzucić do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty. Odcedzić, przestudzić i obrać. Zalać bulionem, gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczny deser na niedzielę 179

pomarańczy1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka żelatyny1 łyżka zimnej wody2 łyżki gorącej wodymus czekoladowy:75 g białej czekolady2 jajka2 łyżki cukru1 łyżeczka żelatyny1 łyżka zimnej wody2 łyżki gorącej wody100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka likieru AmarettoŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Żurawinę umieścić w garnku z sokiem pomarańczowym i cynamonem. Gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świętujemy: drugie urodziny Pożeraczki! I boska tarta czekoladowa 159

chilli i kardamonemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 20 cm)spód:125 g mąki pszennej50 g masła w temperaturze pokojowej50 g cukru pudru1/4 łyżeczki soli1 jajkomasa:250 ml śmietany kremówki (38%)1 czerwona papryczka chilli9 nasion kardamonu50 g cukru250 g ciemnej czekolady (60%)70 g masładodatkowo:złoty barwnik spożywczy w proszkuMąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaszka manna w nowej odsłonie 145

idealnie nadałby się również na słodkie śniadanie, gdyż jest gęsta i sycąca - porcje, choć wydają się małe, gwarantują pełną satysfakcję.Kaszka manna ze śmietanąSkładniki:(na 4 porcje)250 ml śmietany kremówki (38%)250 ml mleka (3%)30 g ciemnego brązowego cukru2 łyżeczki cukru waniliowego50 g kaszy mannydodatkowo:4 łyżeczki dżemu truskawkowegoKremówkę, mleko i cukry umieścić w garnku, zagotować. Do gotującego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
A jednak smażyłam... 180

proszkuSkładniki:(na 20-25 sztuk)300 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży40 g cukru65 ml letniego mleka60 ml letniej wody1 jajko50 g masła1/4 łyżeczki solinadzienie:100 g Nutelli35 ml śmietany kremówki (38%)posypka:100 g cukru pudru35 g mleka w proszkudodatkowo:1 l olejuMąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nie wymagająco, ale z sercem 163

uwielbiam od dawna. Prosty, szybki, zostawia więcej czasu na inne przyjemności. Spróbujcie koniecznie, nie tylko z okazji Walentynek.Waniliowa panna cotta z sosem truskawkowo-balsamicznymSkładniki:(na 4 porcje)200 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka (3,5%)1 laska wanilii40 g cukru3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wodysos truskawkowo-balsamiczny:150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)30 g cukru pudru2 łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lubicie brukselkę...? 224

ciasto kruche:250 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajko2 łyżki zimnej wodyfarsz:500 g brukselki380 g piersi z kurczaka1 czerwona cebula2 łyżki masła2 jajka1 żółtko100 ml śmietany kremówki (38%)80 g żółtego serasólpieprzMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zguba i przedwyjazdowy torcik 162

średnicy 20 cm)biszkopt:3 jajka120 g cukru70 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczanej15 g ciemnego kakao1 łyżeczka kawy sypanejnasączenie:50 ml mocnej kawy25 ml likieru kawowegokrem:250 ml śmietany kremówki (38%)200 g serka kremowego2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki cukru pudrudodatkowo:125 g żurawiny ze słoikadekoracja:ziarenka kawowe z czekoladyBiałka ubić na sztywną pianę. Pod koniec partiami dodawać cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1382

formę do tarty o średnicy 31 cm)spód:250 g mąki pszennej1 łyżeczka soli125 g zimnego masła1 jajkofarsz:380 g piersi z kurczaka2 pory4 łyżki masła4 jajka150 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprz150 g sera cheddar1 łyżeczka gałki muszkatołowejMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
World Baking Day! 206

mąki pszennej50 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 łyżeczki soli55 g zimnego masła1 jajkokrem:200 ml mleka75 g cukru1 laska wanilii65 g mąki pszennej1 jajko25 g białej czekolady250 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:250 g truskaweklistki miętyMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 143

miękkiego masła120 g cukru240 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliskórka otarta z 2 pomarańczyigiełki z 2 gałązek rozmarynu2 jajka250 ml mlekakrem:100 g białej czekolady40 ml śmietany kremówki (38%)100 g miękkiego masła10 g cukrudodatkowo:igiełki rozmarynuMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, skórką i drobno posiekanym rozmarynem. Partiami dodawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Co to jest deser? I mój pierwszy suflet 231

Wpadłby ktoś na to, że deser może być niesłodki...? Mi się taka idea w głowie wręcz nie mieści, no chyba, że zjemy schabowego po naleśnikach z bitą śmietaną i truskawkami. Piszę o tym, bo zaczęłam się zastanawiać, jak zupełnie inne znaczenia nadajemy tym samym słowom. Dla jednego deser musi być w pucharku, inny powie, że ciasto też, jak najbardziej

Pożeraczka, czyli raz adobrze