dowolnie, zgodnie z własnymi preferencjami, modyfikować.Można użyć zupek Amino rosół lub rosół złocisty, zamiast pikantnych.Makaronu nie trzeba zalewać wrzątkiem. Nasiąknie on jogurtem i majonezem.Jogurt można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lug jogurtem greckim.Do sałatki można dodać przeciśnięte przez praskę 2 - 3 ząbki czosnku.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskajeśli ktoś nie lubi jego ostrości, można przed pokrojeniem sparzyć w gorącej wodzie.Dymki można zastąpić 1 małą, białą cebulą, a jogurt grecki - gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.Można użyć papryki o dowolnym kolorze.Źródło przepisu: Przyślijprzepis
Gospodyni Miejskapieprzem nie jest konieczne (choć można to zrobić), gdyż przyprawa do kurczaka nadaje jej smak, choć wszystko zależy od osobistych preferencji.Majonez można zastąpić lub wymieszać z kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a oleju ze smażenia kurczaka można nie dodawać do sałatki.Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojone ogórki konserwowe lub groszek
Gospodyni Miejskaprzepisu:Jajka zamiast ścierać na tarce można pokroić w kostkę, a pieczarki zamiast w plasterki pokroić w kostkę.Zamiast majonezu lub razem z majonezem można dodać kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%, gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego.Ja kupuję szynkę konserwową w plasterkach i taką kroję w kosteczkę.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaosób.Ja pieczarek nie obiaram. Jedynie bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą.Masło można zastąpić margaryną, a majonez zamiast mieszać z wodą, można wymieszać z łyżeczką śmietany lub mleka.Danie najlepiej smakuje na ciepło. Jest idealne jako dodatek do dania głównego np. mięs czy jajek sadzonych, ale przy zwiększeniu ilości składników może stanowić samodzielne danie np. z ziemniakami z wody
Gospodyni Miejskalodówce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik pasty.Jajka i cebulka muszą być wsytudzone, żeby się jajecznica nie zrobiła:-)Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojony szczypiorek (u mnie tylko oprószone kanapki) lub rzodkiewki.Źródło
Gospodyni Miejskasolą i pieprzem do smaku. Wymieszać.Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoiczek pasty.Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.Mięso z rosołu można zastąpić ugotowaną lub wędzoną piersią z kurczaka.Źródło przepisu: Przyślij
Gospodyni Miejskawrzącej wodzie, przełożyć do wody z lodem). Cydr zagotować, zredukować do 3 łyżek, zmiksować z odciśniętą bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (oliwę dodawać stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej śmietany). Doprawić do smaku solą i pieprzem.Orzeszki zrumienić na patelni.Pomidory przestawić na kuchenkę, dodać bulion, serek Almette, zmiksować blenderem, gotować 5 minut.Przed podaniem polać sosem cydrowo-bazyliowym i posypać orzeszkami. Podawać
SzczyptaSmaQwiększych kawałkach), mieszamy z czerwonym winem lub octem balsamicznym (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek) i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodajemy pół szklanki kwaśnej śmietany (lub mały kubek naturalnego jogurtu), gotujemy jeszcze 2 minuty, a potem doprawiamy sos solą morską, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.- makaron gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po ugotowaniu
Basia w kuchniczuć, że w środku jest miękki, będzie wyglądał jak by był nadmuchany- gdy już nasz ser dochodzi rozgrzewamy masło jeżeli nie mamy sklarowanego z tradycyjnego masła podasz roztapiania zdejmiemy śmietanę zapobiegnie to spaleniu masła oraz naszych migdałów- na rozpuszczone masło dodajemy migdały i je podsmażamy pilnując, aby się nie przypaliły, inaczej będą gorzkie. - gotowy ser ostrożnie kładziemy na talerzu posypujemy
Basia w kuchnitakże cienką warstwą górę i boki piernika.Przełożony piernik odstawić do ściągnięcia, ja wstawiłam go na jakiś czas do lodówki.W tym czasie przygotować sobie polewę. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszając na małym palniku podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Można także w rondelku zagotować kremówkę, zdjąć z palnika i wówczas dodać połamaną na małe
Smaczne Zdroweoleju smażymy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki, gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz zabielamy śmietaną. 5. Pulpety po ugotowaniu można połączyć z sosem
Szefowa kuchnioleju. Następnie dodaję dynię, chwilę podsmażam i zalewam wodą.Dodaję sól. Wrzucam ziemniaki, zagotowuję.Kiedy warzywa są miękkie, miksuję zupę blenderem na gładkikrem, doprawiam. Podaję z kleksem śmietany, kiełkami i grzankami.SMACZNEGO! --------------------------------------------------------------------------------------------------KÜRBISSUPPE/eigenes Kochrezept;/für 4 Personen 600 gr. abgeschälten Kürbis3 Stück Kartoffeln (nicht so groß) ca. 1 L Wasser1 Zwiebel2 Knoblauchzehe2-3 EL. ÖlSalz (oder Sojasoße
W kuchni Karmel-itkiCIASTO:/Kruche, bezglutenowe, razowe, korzenne...- 2 szklanki mąki bezglutenowej, razowej - Dunkel- kostka masła- 3 żółtka- 10 dkg cukru trzcinowego- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia- 2 łyżki kwaśnej śmietany- 1/3 opakowania przyprawy piernikowejZ wymienionych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na blachę, nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w 180 st. góra/dół z wiatrakiem. Drugą część ciasta schładzamy
Wypisz Wymalujpołączyć z ciastem.Na patelni rozgrzać olej, następnie smażyć na niej placki ( każdy złożony z 2 - 3 łyżek ciasta) z każdej strony do zrumienienia. Upieczone podawać z owocami i odrobiną śmietany. Uwaga!! Placki smakują najlepiej na gorąco
pieprzny smaczek