śmietanowie - 6000 przepisów (strona:315/400)

Makaron penne z boczkiem i mascarpone 271

dziecka.Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki czy drobno startym parmezanem.Z dodatku chili można całkowicie zrezygnować, a zamiast samego mascarpone dodać 125 g mascarpone i 125 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.Źródło przepisu: Ugotowani

Gospodyni Miejska
Makaron ze szpinakiem i mascarpone 186

wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.Zamiast samego mascarpone można dodać 125 g mascarpone i 125 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.Można użyć zarówno szpinaku mrożonego, jak i świeżego oraz makaronu o dowolnym kształcie.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Tarta z kremem z białej czekolady i granatem 255

kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając. Rozpuszczoną czekoladę wystudzić. Odłożyć 1 łyżkę do ozdobienia ciasta na wierzchu.Śmietanę ubić mikserem na szytwną masę, po czym dodać wystudzoną, rozpuszczoną czekoladę i miksować na wolnych obrotach, aż do połączenia się skałdników.Na wystudzone ciasto wyłożyć równomiernie krem śmietanowo-czekoladowy

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 211

przygotowania:Wieczorem, dnia poprzedzającego dzień pieczenia chleba, przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 250 ml letniej wody i około 5 czubatych łyżek mąki (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do rana.Następnego dnia rano, do zaczynu dolać zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić

Gospodyni Miejska
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 45877

dowolnie, zgodnie z własnymi preferencjami, modyfikować.Można użyć zupek Amino rosół lub rosół złocisty, zamiast pikantnych.Makaronu nie trzeba zalewać wrzątkiem. Nasiąknie on jogurtem i majonezem.Jogurt można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lug jogurtem greckim.Do sałatki można dodać przeciśnięte przez praskę 2 - 3 ząbki czosnku.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki 474

jeśli ktoś nie lubi jego ostrości, można przed pokrojeniem sparzyć w gorącej wodzie.Dymki można zastąpić 1 małą, białą cebulą,  a jogurt grecki - gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.Można użyć papryki o dowolnym kolorze.Źródło przepisu: Przyślijprzepis

Gospodyni Miejska
Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką 1076

pieprzem nie jest konieczne (choć można to zrobić), gdyż przyprawa do kurczaka nadaje jej smak, choć wszystko zależy od osobistych preferencji.Majonez można zastąpić lub wymieszać z kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a oleju ze smażenia kurczaka można nie dodawać do sałatki.Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojone ogórki konserwowe lub groszek

Gospodyni Miejska
Sałatka porowa z marynowanymi pieczarkami 387

przepisu:Jajka zamiast ścierać na tarce można pokroić w kostkę, a pieczarki zamiast w plasterki pokroić w kostkę.Zamiast majonezu lub razem z majonezem można dodać kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%, gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego.Ja kupuję szynkę konserwową w plasterkach i taką kroję w kosteczkę.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Pieczarki w majonezie na ciepło 472

osób.Ja pieczarek nie obiaram. Jedynie bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą.Masło można zastąpić margaryną, a majonez zamiast mieszać z wodą, można wymieszać z łyżeczką śmietany lub mleka.Danie najlepiej smakuje na ciepło. Jest idealne jako dodatek do dania głównego np. mięs czy jajek sadzonych, ale przy zwiększeniu ilości składników może stanowić samodzielne danie np. z ziemniakami z wody

Gospodyni Miejska
Pasta jajeczna ze smażoną cebulką 244

lodówce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik pasty.Jajka i cebulka muszą być wsytudzone, żeby się jajecznica nie zrobiła:-)Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojony szczypiorek (u mnie tylko oprószone kanapki) lub rzodkiewki.Źródło

Gospodyni Miejska
Paprykowa pasta drobiowa 1151

solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoiczek pasty.Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.Mięso z rosołu można zastąpić ugotowaną lub wędzoną piersią z kurczaka.Źródło przepisu: Przyślij

Gospodyni Miejska
Krem z pieczonych pomidorów z sosem śmietankowo-cydrowym 169

wrzącej wodzie, przełożyć do wody z lodem). Cydr zagotować, zredukować do 3 łyżek, zmiksować z odciśniętą bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (oliwę dodawać stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej śmietany). Doprawić do smaku solą i pieprzem.Orzeszki zrumienić na patelni.Pomidory przestawić na kuchenkę, dodać bulion, serek Almette, zmiksować blenderem, gotować 5 minut.Przed podaniem polać sosem cydrowo-bazyliowym i posypać orzeszkami. Podawać

SzczyptaSmaQ
Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron 223

większych kawałkach), mieszamy z czerwonym winem lub octem balsamicznym (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek) i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodajemy pół szklanki kwaśnej śmietany (lub mały kubek naturalnego jogurtu), gotujemy jeszcze 2 minuty, a potem doprawiamy sos solą morską, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.- makaron gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po ugotowaniu

Basia w kuchni
Pieczony camembert z płatkami migdałów oraz świeżymi jeżynami. 102

czuć, że w środku jest miękki, będzie wyglądał jak by był nadmuchany- gdy już nasz ser dochodzi rozgrzewamy masło jeżeli nie mamy sklarowanego z tradycyjnego masła podasz roztapiania zdejmiemy śmietanę zapobiegnie to spaleniu masła oraz naszych migdałów- na rozpuszczone masło dodajemy migdały i je podsmażamy pilnując, aby się nie przypaliły, inaczej będą gorzkie. - gotowy ser ostrożnie kładziemy na talerzu posypujemy

Basia w kuchni
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 639

także cienką warstwą górę i boki piernika.Przełożony piernik odstawić do ściągnięcia, ja wstawiłam go na jakiś czas do lodówki.W tym czasie przygotować sobie polewę. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszając na małym palniku podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Można także w rondelku zagotować kremówkę, zdjąć z palnika i wówczas dodać połamaną na małe

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania