śmietanowie - 6000 przepisów (strona:321/400)

ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 234

naszej bazy):Dzień trzeci:Do naszej bazy dosypuję ok.130g (3 łyżki) mąki i dodaję ok.200g (ml)wody, dokładnie mieszam, by nie było grudek. Masa ma mieć konsystencję gęstej kwaśnej śmietany. Gdyby była zbyt gęsta dolać odrobinę wody (wszystko zależy od mąki, każda ma bowiem inną wilgotność). Naczynie zakrywam, jednak niezbyt szczelnie, masa musi oddychać. Ja nakładam na górę ręcznik papierowy

Smaczne Zdrowe
Kruche babeczki 206

także mycia w zmywarce. Po pieczeniu wystarczy przemyć ją wilgotną gąbeczką i foremka wygląda jak nowa.Postanowiłam w niej upiec kruche babeczki, które można samemu udekorować dobrowolnie, np. bitą śmietaną czy kremem oraz kolorowymi posypkami.Składniki:1/2 margaryny, 0,5 szklanki cukru,2 szklanki mąki,4 żółtka.Przygotowanie:    Margarynę siekamy i wraz z żółtkami, mąką i cukrem zagniatamy

Aga w kuchni
Babeczki z malinami i jeżynami 224

tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy garść malin i rozgniatamy widelcem. Mieszamy, bitą śmietanę umieszczamy w kruchych babeczkach.  Dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce

Aga w kuchni
Kolorowe galaretki 189

pewno zagości w moim domu na stałe :)Składniki: 1 galaretka poziomkowa dr Oetker, 1 galaretka agrestowa dr Oetker, 1/2 żelatyna fix do deserów dr Oetker, 200 ml śmietany 12%, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie:       Galaretki przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wrzątku

Aga w kuchni
Bakaliowe wafle 211

pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe,rodzynki, 30 g pistacji. Przygotowanie:     Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i serek mascarpone- delikatnie mieszamy łyżką. Następnie bitą śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wafle. Pistację obieramy ze skorupek, opłukujemy z soli i rozdrabniamy na małe kawałeczki. Posypujemy nimi wafle.Następnie posypujemy słonecznikiem, pestkami dyni, płatkami migdałowymi

Aga w kuchni
Ciasta 182

Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki pistacjowe Cytrynka z jabłkiem Czekoladowe jajka Fale dunaju Jabłecznik z bitą śmietaną Keks na białkach  Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy

Aga w kuchni
Pappardelle z brokułami 184

przyprawionego przyprawami. W garnku gotujemy brokuł ok. 15-20 minut. Następnie odkrawamy łodygę i kroimy go w różyczki. Do kurczaka dodajemy brokuł, kukurydzę, oliwki i żółty ser. Całość zalewamy śmietaną. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podgrzewamy ok. 5 minut, aż do zgęstnienia kremówki i dodajemy makaron. Mieszamy

Aga w kuchni
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Ciasto bez pieczenia. 274

Składniki: biszkopty (podłużne) Masa serowa: 1 kg g waniliowego serka homogenizowanego, 200 ml śmietany kremówki, 4-5 łyżki cukru pudru, 2 czubate łyżki żelatyny, ok. 300 g truskawek, 1 galaretka truskawkowa lub malinowa. Przygotowanie:       Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości

Aga w kuchni
Lody malinowe 198

Przygotowanie:       Żółtka ucieramy z cukrami na białą i puszystą masę. Powoli dolewamy mleko, nadal ubijając. W osobnej misce ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę. Dodajemy powoli śmietanę do masy jajecznej i powoli mieszamy. Taką masę wlewamy do schłodzonej (co najmniej 12 godzin) misy od maszynki do lodów. Uruchamiamy mieszania na ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy

Aga w kuchni
Wafle ryżowe z pastą z makreli 211

pieprz czarny. Przygotowanie:       Z wędzonej makreli usuwamy ości, a mięsko przekładamy do miseczki. Rozgniatamy ją widelcem z serem twarogowym, dolewając mleka. Można dodać odrobinę śmietany zamiast mleka. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy pastę. Na wafelkach ryżowych rozsmarowujemy pastę i dekorujemy plasterkiem pomidorka cherry

Aga w kuchni
LEŚNY MECH 349

Proste wykonaniu ciasto, które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić

RAROSSA
Kawowe brownie 266

szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli Polewa: 90g  gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło. Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i odstawiam by nieco

Kolizje Smaków
Zupa krem z dyni. 263

upieczoną i miękką dynie, gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy do miksera i miksujemy na konsystencję zupy kremowej. Serwujemy w nie dużej miseczce z śmietaną i grzankami

Kuchnia Łukasza
Faworki 266

faworki ! Ja sie nie nadaje do robienia faworkow..przyznaje..ale po tym przepisie na prawde warto sie za nie zabrac! Składniki: 20 dkg mąki 3 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku spulchniającego 1 łyżka spirytusu 2 kostki smalcu (lub innego tłuszczu do smażenia) sól cukier puder do posypania Wszystkie składniki wymieszać. Cieniutko (1 mm) rozwałkować, pokroić

Z Kuchni Do Kuchni
Tort na zimno 267

uzyskać Gotowy biszkopt wg.przepisu jak wyżej, lub biszkopty włóż z powrotem do tortownicy. Ubij śmietankę na sztywno, rozpuszczoną i zimną galaretkę -postępuj wg.przepisu na opakowaniu galaretki- wlej do bitej śmietany, miksuj do połączenia skladników. Połowę masy śmietanowej wlej na biszkopt i wyrównaj, nastęnie połóż drugi krążek i lekko dociśnij.Wylej masę i ułóż na wierzchu truskawki lub inne owoce.Wstaw

Z Kuchni Do Kuchni