śmietanowie - 6000 przepisów (strona:326/400)

Sernik z rzodkiewką i zieleniną. 172

pęczki rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki 500 g sera na sernik  2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 8 łyżeczek żelatyny 100 ml  śmietany kremówki sól, pieprz Wykonanie. Umyte, oczyszczone rzodkiewki zetrzeć na dużych łezkach w robocie. Szczypiorek, pietruszkę i czosnek drobno posiekać. Serek wymieszać z zieleniną, rzodkiewką, czosnkiem oraz sokiem z cytryny ,solą

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladowy sos chilli do deserów. 188

Chocolate chilli sauce for dessert. Składniki. 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany kremowej 1 papryczka chilli Wykonanie. Ze strączka chilli usunąć nasionka i posiekać bardzo drobno. W łaźni wodnej roztopić czekoladę dodając śmietankę i posiekaną papryczkę. Polać lody

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekane truskawki z sosem truskawkowym. 197

Roasted strawberries with strawberry sauce. Składniki. 20dag truskawek 1 łyżeczka cukru pudru 100g sera ricotta 100ml śmietany kwaśnej 2 jajka 1 łyżka mąki kukurydzianej sól Sos. 20dag truskawek 1 łyżka aceto balsamico-krem 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego Wykonanie. Oczyszczone truskawki pokroić w ćwiartki i posypać cukrem pudrem. Pozostałe składniki zmiksować na puszystą masę. Do 4 ramekinów nałożyć truskawki

Kulinarny karnet Christophera
Kwiecista cukinia z krewetkami. 178

Stuffed zucchini flowers with shrimp.   Składniki. cukinie z kwiatami 3 łyżki serka twarogowego 1 łyżka bazylii 1 łyżka śmietany gęstej 18% sól, pieprz 100 g krewetek koktajlowych sos chilli imbir czosnek Wykonanie. Dmuchnąć w kwiaty cukinii i usunąć słupek. Zrobiłem to szczypcami. Blanszować przez 15 sek i na moment zanurzyć w lodowatej wodzie. Ponieważ moje cukinie były bardzo młodziutkie

Kulinarny karnet Christophera
Bananowe placuszki z wysp kanaryjskich. 153

rozdrobnić razem z sokiem wyciśniętym z cytryny. Masę bananową  dodać masy jajecznej, wymieszać. Powoli dolewać mleko i dodawać po 1 łyżce mąkę do uzyskania jednolitej masy o gęstości śmietany. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć placuszki z obu stron. Posypać cukrem pudrem ,ja lubię polane syropem klonowym. Placuszki są delikatne i puszyste. Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Bruschetta ze smażonymi kaparami. 163

pomidora, posypać pieprzem i ziołami. Kapary krótko smażyć w głębokim tłuszczu, aż będą chrupkie i się rozwiną. Osączyć je i posypać nimi pomidory. Podawać ze skrawkami parmezanu lub kwaśną śmietaną

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowa kostka z żurawiną. 168

Lemon and cranberry cube. Składniki. 20 dag mąki pszennej 5 dag cukru 1 cukier waniliowy 100 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany kwaśnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 30 dag marmolady cytrynowej 1 szklanka żurawiny suszonej Wierzch. 3 jajka 5 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki migdałów w płatkach listki melisy Wykonanie

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z figami i gruszką. 175

Tart with figs and pears. Składniki. Spód. 200g mąki  100g cukru 100g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Masa serowa. 500g mascarpone 3 łyżki cukru 2 żółtka Wierzch. 3-4 figi 1-2 gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć

Kulinarny karnet Christophera
Na grzyby przepisy z borowikami 202

Składniki. Placuszki sezamowe 50 g sezamu białego 10 g maku 20g masła 5 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 g miodu lipowego Sos cebulowo - koperkowy. 100 ml śmietany 18% 1 cebulka mała 1 łyżka koperku Sól, pieprz. Wykonanie. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Rozłożyć na papierze do pieczenia małe kopczyki. Piec w temp.180 stop. z nawiewem około 10 minut.Sprawdza

Kulinarny karnet Christophera
Lody z tamaryndowca 174

cream with tamarind Składniki: 2 jajka 1 żółtko 0,25 szklanki cukier 0,25 szklanki pasta tamaryndowa 400 ml śmietana kremówka 36% Ubić 2 jajka i żółtko z 1/4 szklanki cukru, dodając stopniowo ¼ szklanki pasty tamaryndowej bez pestek. Ubić 2 szklanki kremówki  i połączyć z masą jajeczną. Lody kręcić w maszynce lub wstawić naczynie do zamrażarki .Co jakiś czas

Kulinarny karnet Christophera
Mielone z muffinek z chrzanem i pastą wasabi 216

Minced muffins with horseradish and wasabi paste Składniki 1 kg mięso wieprzowe 2 jajka 1 bułka 1 łyżeczka śmietany 2  cebule sól pieprz majeranek 3 łyżki chrzanu pasta wasabi olej mleko Wykonanie. Chrzan wymieszać z pastą wasabi. Ilość pasty wasabi zależy od nas, jeżeli lubimy bardzo ostre jedzenie , dodajemy jej więcej. Cebule pokroić, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć

Kulinarny karnet Christophera
Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym 159

Peppers stuffed with salmon Składniki. 3 strąki papryki czerwonej 20 dag łososia lub dorsza 1 kromka chleba tostowego 1 łyżeczka soku z cytryny 150 ml śmietany kremowej 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić z obu stron

Kulinarny karnet Christophera
Knedelki z pomidorkami 119

Składniki 70 dag ziemniaków 25 dag mąki pszennej 1 jajko sól pomidorki koktajlowe suszone śmietana 18 % Wykonanie. Pomidorki zanurzyć na 5 minut w ciepłej wodzie. Osączyć. Ugotowane ziemniaki utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Dodać przesianą  mąkę i jajko. Zagnieść ciasto. Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jeden lub dwa pomidorki

Kulinarny karnet Christophera
Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 155

Jednak nawet w przypadku zastosowania wieloskładnikowej mieszanki, zwykle konieczny jest dodatek  zastępujących gluten „polepszaczy”. Najlepiej poprawiają strukturę ciasta klasyczne składniki czyli jajka i mleko (jogurt, maślanka, śmietana, mleko w proszku). Jeśli jednak alergia nie pozwala nam na zastosowanie nabiału, pozostaje nam do wyboru któryś z bardziej oryginalnych dodatków: Żelatyna – dodajemy do ciasta zmieloną na pylisty proszek

głodny alergik
Sernik nowojorski 227

masę serową :900g sera białego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderczka250g drobnego cukru [polecam brązowy]3 łyż. mąki pszennejwanilia lub olejek waniliowyskórka z otartej cytryny3 duże jajka1 żółtko200ml kwaśnej śmietany [18 %]Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do gładkości. Nie miksować zbyt długo tylko do połączenia się składników.Masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciasteczek. Prawidłowo pieczenie powinno odbyć

Wypieki Uli