śmietanowie - 6000 przepisów (strona:326/400)

Sernik przekładany z polewą i kokosem 196

kuchni zajrzyjcie na www.ziołowo.plCiasto - składniki: 4 szklanki mąki pszennej 10 dag smalcu 10 dag margaryny 4 jaja 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana,(tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godz. Ciasto podzielić

Apetyczna babeczka
Ryżowe ciasto z jabłkami i cynamonem 203

piec ok 40-50 minut. Podawać na ciepło, wierzch posypać cukrem pudrem oraz zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dla łasuchów ciasto pomarańczowe można podawać z bitą śmietaną

Apetyczna babeczka
Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata 145

podawać na słono i pikantnie!. Wystarczy przepis na dobre ciasto i można podawać na wiele ciekawych i pysznych sposobów! Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru łyżka śmietany 10 dag margaryny Nadzienie: 50-60 dag śliwek węgierek 20 dag jeżyn 4 łyżki miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl 1. Zagniatamy ciasto na tartę, foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartką

Apetyczna babeczka
Engadyński tort z karmelem i orzechami 154

jajo szczypta soli Karmel: 15 dag cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki wody, ok. 60 ml Nadzienie: 35 dag orzechów włoskich, grubo krojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka 2 -3 łyżek wody 1. Zagnieść szybko kruche ciasto z podanych składników, zawinąć

Apetyczna babeczka
Naleśniki z serem i kaszą gryczaną 145

szttłuszcz do smażenia naleśnikówjogurt naturalny gęsty-2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Ciasto Do miski wsypać mąkę,wybić jajka,dodać szczyptę soli,wodę i mleko,zmiksować robotem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. FARSZ Ser przecisnąć przez praskę do miski. Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szkl osolonej wody. Cebulę obrać,drobno

Kuchnia Danusi
Dorsz w cieście 235

proszku olej rzepakowy do smażenia Wykonanie:Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto się spieni, dodajemy łyżeczkę soli , pieprz, czosnek i mieszamy do konsystencji gęstej śmietany.Filety rybne zanurzamy w cieście , smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron

Gorący kąsek
ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 192

naszej bazy):Dzień trzeci:Do naszej bazy dosypuję ok.130g (3 łyżki) mąki i dodaję ok.200g (ml)wody, dokładnie mieszam, by nie było grudek. Masa ma mieć konsystencję gęstej kwaśnej śmietany. Gdyby była zbyt gęsta dolać odrobinę wody (wszystko zależy od mąki, każda ma bowiem inną wilgotność). Naczynie zakrywam, jednak niezbyt szczelnie, masa musi oddychać. Ja nakładam na górę ręcznik papierowy

Smaczne Zdrowe
Kruche babeczki 174

także mycia w zmywarce. Po pieczeniu wystarczy przemyć ją wilgotną gąbeczką i foremka wygląda jak nowa.Postanowiłam w niej upiec kruche babeczki, które można samemu udekorować dobrowolnie, np. bitą śmietaną czy kremem oraz kolorowymi posypkami.Składniki:1/2 margaryny, 0,5 szklanki cukru,2 szklanki mąki,4 żółtka.Przygotowanie:    Margarynę siekamy i wraz z żółtkami, mąką i cukrem zagniatamy

Aga w kuchni
Babeczki z malinami i jeżynami 192

tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy garść malin i rozgniatamy widelcem. Mieszamy, bitą śmietanę umieszczamy w kruchych babeczkach.  Dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce

Aga w kuchni
Kolorowe galaretki 156

pewno zagości w moim domu na stałe :)Składniki: 1 galaretka poziomkowa dr Oetker, 1 galaretka agrestowa dr Oetker, 1/2 żelatyna fix do deserów dr Oetker, 200 ml śmietany 12%, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie:       Galaretki przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wrzątku

Aga w kuchni
Bakaliowe wafle 176

pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe,rodzynki, 30 g pistacji. Przygotowanie:     Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i serek mascarpone- delikatnie mieszamy łyżką. Następnie bitą śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wafle. Pistację obieramy ze skorupek, opłukujemy z soli i rozdrabniamy na małe kawałeczki. Posypujemy nimi wafle.Następnie posypujemy słonecznikiem, pestkami dyni, płatkami migdałowymi

Aga w kuchni
Ciasta 155

Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki pistacjowe Cytrynka z jabłkiem Czekoladowe jajka Fale dunaju Jabłecznik z bitą śmietaną Keks na białkach  Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy

Aga w kuchni
Pappardelle z brokułami 151

przyprawionego przyprawami. W garnku gotujemy brokuł ok. 15-20 minut. Następnie odkrawamy łodygę i kroimy go w różyczki. Do kurczaka dodajemy brokuł, kukurydzę, oliwki i żółty ser. Całość zalewamy śmietaną. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podgrzewamy ok. 5 minut, aż do zgęstnienia kremówki i dodajemy makaron. Mieszamy

Aga w kuchni
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Ciasto bez pieczenia. 236

Składniki: biszkopty (podłużne) Masa serowa: 1 kg g waniliowego serka homogenizowanego, 200 ml śmietany kremówki, 4-5 łyżki cukru pudru, 2 czubate łyżki żelatyny, ok. 300 g truskawek, 1 galaretka truskawkowa lub malinowa. Przygotowanie:       Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości

Aga w kuchni
Lody malinowe 166

Przygotowanie:       Żółtka ucieramy z cukrami na białą i puszystą masę. Powoli dolewamy mleko, nadal ubijając. W osobnej misce ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę. Dodajemy powoli śmietanę do masy jajecznej i powoli mieszamy. Taką masę wlewamy do schłodzonej (co najmniej 12 godzin) misy od maszynki do lodów. Uruchamiamy mieszania na ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania