śmietanowie - 6000 przepisów (strona:335/400)

Torcik lekko kokosowy 169

cukru 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao parę kropel aromatu migdałowego + herbata do nasączenia Masa: 200ml zagęszczonego mleka w puszce 100g wiórek kokosowych 100g masła 50g cukru Krem: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada  Przygotowanie tortu jak zawsze rozpoczynamy od upieczenia biszkoptów. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie

Kolizje Smaków
Zupa krem z ogórka z awokado 165

zupa, idealna na deszczowe wiosenne dni. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3 zielone ogórki ½ awokado 0,5l bulionu drobiowego Pęczek koperku 25g serka topionego 2 łyżki śmietany 30% Łyżka mąki ziemniaczanej Świeże mielony pieprz, sól Ogórka oraz awokado dokładnie myjemy. Ogórki tniemy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. Awokado przekrajamy na pól, obieramy ze skórki

Kolizje Smaków
Pierogi jagodowe 176

wstawiamy lekko osoloną wodę. Do wrzątku wrzucamy kilkanaście pierogi i czekamy aż wypłyną. Wyciągamy i wrzucamy następną partie. Robimy tak ze wszystkimi pierogami. Podajemy od razu na ciepło ze śmietaną i cukrem. Smacznego

Kolizje Smaków
Gofry czekoladowe 298

się na wakacje to nie mogę bezinteresownie przejść obok budki z goframi. Niby proste ale przez odpowiednie dodatki okazują się za każdym razem inne. Jem je z owocami, bitą śmietaną, dżemami, bakaliami, cukrem pudrem i no jeszcze znajdzie się kilka kombinacji. Jednak dzisiaj robimy gofry czekoladowe z nutellą i bananami :) Składniki: 220 g mąki  50 g cukru

Niezły Młynek
Morelkowo Brzoskwiniowo 6 - podsumowanie 118

żaroodpornym układać warstwami ryz, jabłka i brzoskwinie.Ostatnia warstwę (ryżu) posypać cynamonem, ułożyć kilka kłaczków masła i zapiekać w temp.180 st.20-30 minut.(zależy od piekarnika) Podawać z frużeliną wiśniową i śmietaną

Sto kolorów kuchni
mizeria 103

Składniki : Jeden długi ogórek lub kilka gruntowych sól, pieprz śmietana lub jogurt koperek lub szczypiorek Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Zupa ogórkowa 145

skórką). Gdy ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy ogórki i sok oraz posiekaną zieleninę. Sama zupy nie zagęszczam ale jeśli ktoś lubi można dodać zasmażkę lub zabielić śmietaną

w kuchni i w ogrodzie
Naleśniki bez mleka 139

małej patelni.Najlepszy do tych naleśników jest słodki farsz (np. z owoców czy posłodzonego twarogu). Przy nietolerancji laktozy można robić te nalesniki z twarogiem lub jogurtem zamiast śmietany.Ostatnio często też robię wersję ciasta z bananami ale to już w kolejnym wpisie

prawdziwe jedzenie
Racuszki bananowe na cieście biszkoptowym 156

rozdrabniamy blenderem lub mikserem, mieszamy z masą. W tym czasie z białek i soli ubijamy pianę.  Porządnie mieszamy pianę z bananami i ciastem. Konsystencja ciasta jest jak gęsta śmietana. Smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub oleju z masłem). Z obu stron na złoty kolor na średnim płomieniu. Wykładamy na papier kuchenny by odsączyć nadmiar tłuszczu. Możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego

prawdziwe jedzenie
Zupa ogórkowa 191

skórką). Gdy ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy ogórki i sok oraz posiekaną zieleninę. Sama zupy nie zagęszczam ale jeśli ktoś lubi można dodać zasmażkę lub zabielić śmietaną

prawdziwe jedzenie
Placuszki twarogowe z borówkowym przybraniem 193

dużej misce ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej poubijać. Dodać resztę składników i wymieszać krótko mikserem. Mieszanina powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - nie tak płynna jak na naleśniki.Nakładać łyżką na rozgrzany olej na patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Trzeba uważać i pilnować smażenia, bo ze względu na dużą

Grunt to przepis!
Kaskada, Smakfonia i pierogi z truskawkami 152

zamrażalnika, a rano ciasto było tak samo miękkie i elastyczne jak w dniu przygotowania. To wpływ dużej ilości tłuszczu. Farsz to truskawki obtoczone w cukrze i sos ze śmietany 36 % i sok z poduszonych truskawek. Hotel KASKADA nad urokliwym jeziorem Kierskim w Poznaniu gościł nas przez weekend , a wszystko za sprawą Moniki K, która prowadzi  bloga PIN UP COOKING LOOKING

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frużelina truskawkowo-arbuzowa 146

żelu.  Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Frużelina to super dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany,  pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki 1 szklanka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos kurkowy 145

Polecam Wam Przepis na sos kurkowy z prażoną gorczycą i serkiem mascarpone makaronem farfalle bo był pyszny, Składniki: 30 dag kurek 1 mała cebula 4 łyżki sera mascarpone (opcjonalnie śmietana 36 %) 2 łyżki gorczycy 50 g masła sól, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Oczyszczone, umyte kurki przekładamy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą i obgotowujemy przez ok. 5 minut, odcedzamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą) 1508

przygotować małej porcji. Przygotowałam więc deser czarno-biały dla jednej osoby, a właściwie dwóch bo podzieliłam deser na dwie porcje. Deser przypomina konsystencją torcik hiszpański lub torcik z bitą śmietaną i truskawkami. Deser na bazie śmietanki kremówki jest delikatny i lekki. Pyszny deser czarno-biały, który oprócz tego, że wyglądał apetycznie, również był bardzo, bardzo smaczny.Śmietanka jest doskonałą bazą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania