śmietanowie - 6000 przepisów (strona:332/400)

Mocno kokosowa babka 328

oglądając puszki w sklepie, mleko nie zawsze ma formę lejącą (na opakowaniach mleka rzadko kiedy jest podana ilość tłuszczu) - to, które użyłam miało konsystencję baaardzo gęstego jogurtu, czy też śmietany - trzeba było je wyciągać łyżką :) w smaku jak mleko kokosowe, nie słodkie :)Przepis znaleziony tutaj Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Najprostszy sos szpinakowy z serem 221

było przygotowane przez Mateusza, jednak skończyło się zrzuceniem go z mięsa i też nie zjedzeniem :-).Dopiero sama, po wielu kombinacjach doszłam do wniosku, że szpinak zjem, ale z czosnkiem, śmietaną, ewentualnie jakimś serem i serem idealnym (po teście fety i mozzarelli) okazała się gorgonzola. Sos szpinakowy jest bardzo smaczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim zdrowy!Zapraszam!Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Sernik z jogurtu greckiego 2703

przepisie na styropian przygotowany na bazie kwaśnej śmietany, postanowiłam wyprodukować inny sernik bez sera, tym razem z użyciem jogurtu greckiego. Sernik z jogurtem odróżnia od tego prawdziwego, poza oczywiście innym składnikiem głównym, a co za tym idzie, inną konsystencją ciasta, również to, że w składzie masy nie ma dodatkowego tłuszczu. Podobnie jak w serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat

Smakołyki Bereniki
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala 464

Post Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Czas na wielkanocną...CYNAMONOWĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ. 241

cukru, letnim mlekiem i łyżką mąki. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte płócienną ściereczką. Rodzynki namoczyłam w rumie. Jaja utarłam z cukrem na białą masę o konsystencji gęstej śmietany. Mąkę przesiałam do miski. Dodałam sól, cynamon, jajka i wyrośnięty rozczyn. Dorzuciłam namoczone rodzynki. Dokładnie wyrobiłam ciasto, aż zaczęły pojawiać się pęcherzyki. Na samym końcu wlałam wystudzony, stopiony tłuszcz

W kuchni Karmel-itki
Lekkość na duchu w te ciężkie upały. 231

Trzeba zadowolić się czymś innym. SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI. (przepis autorski;)   1 kg sera z wiaderka 4 łyżki żelatyny  1/2 szklanki gorącej wody1/2 szklanki śmietany kremówki4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 3 banany pokrojone w plasterki biszkopty na spód Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam folią spożywczą. Na spodzie poukładałam  ciasno biszkopty.  Żelatynę rozpuściłam

W kuchni Karmel-itki
Słodkie ukojenie. BANANOWY MURZYNEK a'la BROWNIE. 277

mój. Który niestety zgasł.  Zgasło wszystko.  Szukam po szafkach w kuchni jakiegoś poprawiacza nastroju. Nic tak wspaniale nie działa, jak czekolada, jak banany, kakao i bita śmietana. Nic więcej, zakasam rękawy. I relaksuję się, miksując, mieszając, przyglądając się, jak ciasto nabiera odpowiedniej formy. Chwilowe zapomnienie. Wyjmuję oczekiwany efekt. Kroję małe kawałki... Ciepłota i słodycz daje ukojenie. Zamykam oczy

W kuchni Karmel-itki
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 267

całości z zalewą, bulion i zagotowuję.  Gotuję ok. 15 minut, aby cebula zmiękła. Następnie wszystko miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco.  Idealnie pasuje zimna, kwaśna śmietana, która znakomicie przełamuje ostrość.  Wskazówka: jeśli nie mamy czasu na zabawę z pieczeniem i obieraniem papryki, a zajmuje to  troszkę, można te papryki przygotować znacznie wcześniej, schować

W kuchni Karmel-itki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 246

czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá.  Jest to nic innego jak   ciasto ze śmietaną i konfiturami. Alkohole Z alkoholi oprócz wina pija się piwo, clerico (specjalnie przyrządzoną mieszankę  wina z sokami owocowymi) oraz wszelkiej maści wódki gronowe. Urugwajskie jedzenie nie należy do skomplikowanych

W kuchni Karmel-itki
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 434

owoców,  20. Łyżka do sałaty,  21. Widelec do sałaty, 22. Łyżka do ziemniaków i sałatek,  23. Szczypce do cukru, 24. Łyżeczka do cukru, 25. Łyżka do śmietany, 26. Łyżka do koktajli, 27. Łyżka kucharska,  28. Łyżka do sałaty duża, 29. Widelec do sałaty duży, 30. Widelec kucharski, 32. Łyżka wazowa, 33. Łyżka do sosu

W kuchni Karmel-itki
TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 267

piekarnika i piec 30 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci.  Następnie wyłączyć piekarnik i przez kwadrans trzymać tartę w piecu uchylonym lekko, aby odpoczęła. Podaję z kwaśną śmietaną. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZAJAZD POD CARYŃSKĄ, Ustrzyki Górne, Bieszczady. 233

dałyby rady nawet połowie.Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU.  PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą.Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki juhaswracający z owcami z gór, zmożony głodem

W kuchni Karmel-itki
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 253

Dorsz, ryba - symbol Bałtyku. Od ponad tysiąca lat odławiany jest w jego basenie przez rybaków. W naszym morzu występujepodgatunek - dorsz bałtycki, a znaleźć go można od

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY. 217

pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony) 2 pełne szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto muszą być mocno schłodzone. Zagniatam kruche ciasto i schładzam w lodówce w trakcie przyrządzania masy. Biały ser traktuję blenderem, aby pozbyć się grudkowatych drobinek. Mieszam

W kuchni Karmel-itki
GUACAMOLE. 206

początek procesu gnilnego pod skórą, od wnętrza owocu. Czyli - idealnie dojrzałe i idealnie zielone. W krajach, gdzie awokado jest drogie bądź trudno dostępne, wypełnia się guacamole majonezem bądź kwaśną śmietaną. Jednak to już nie to samo.W wersji podstawowej jest kolendra, której ja bardzo nie lubię - zastąpiłam ją posiekaną natką pietruszki. GUACAMOLE. /kuchnia meksykańska; inspiracja: Jadłonomia:/ 1 dojrzałe awokado 1/2 średniej

W kuchni Karmel-itki