śmietanowie - 6000 przepisów (strona:337/400)

Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami 165

Składniki na ciasto (tortownica 26 cm): 250 g mąki 100 g masła ½ szklanki cukru 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego 1 łyżka śmietany Polewa orzechowa: paczka orzechów włoskich (200 G) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1,5 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: powidła śliwkowe  rum Składniki na masę serową 500 g twarogu

Mania Gotowania
Muszle z trzema serami nadziewane mięsem mielonym 279

dolewamy znowu mleko. Może się okazać, że nie wykorzystamy całej szklanki mleka. Należy dlatego wlewać je stopniowo. Jeśli po dolaniu drugiej części sos ma już należytą konsystencję ( powinien przypominać śmietanę, być lekko lejący ale gesty). Doprawić solą,pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową. Muszle polać sosem beszamelowym . Mozzarellę pokroić w plastry. Muszle posypać najpierw serem pleśniowym, potem parmezanem a na końcu

Mania Gotowania
Lasagne bolognese krok po kroku 312

małym ogniu. Kiedy powstanie gładka zasmażka dolewamy partiami mleko, czekamy aż sos zgęstnieje i dodajemy kolejna porcję. Cały czas mieszamy i kontrolujemy gęstość sosu. Sos ma być gęstości  śmietany. Jeśli uzyskamy pożądaną konsystencję zanim dodamy całe mleko, a sos nie będzie już gęstniał, wtedy nie dolewamy już pozostałego. Jeśli natomiast po dodaniu całego mleka będzie zbyt gęsty możemy

Mania Gotowania
Babeczki ze śliwkami 141

jogurtu naturalnego lub maślanki śliwki z kompotu ½ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę pszenną, cynamon, proszek, orzechy, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, olej, śmietanę). Łączymy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Dodajemy po 1-2 śliwki. Nadzienie zalewamy ciastem

Mania Gotowania
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym 348

małym ogniu. Kiedy powstanie gładka zasmażka dolewamy partiami mleko, czekamy aż sos zgęstnieje i dodajemy kolejna porcję. Cały czas mieszamy i kontrolujemy gęstość sosu. Sos ma być gęstości śmietany. Jeśli uzyskamy pożądaną konsystencję zanim dodamy całe mleko, a sos nie będzie już gęstniał, wtedy nie dolewamy już pozostałego. Jeśli natomiast po dodaniu całego mleka będzie zbyt gęsty możemy

Mania Gotowania
Roladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym 328

jasnego papryka czerwona pieprz olej do smażenia Sos musztardowy: 2 łyżki musztardy dijon ¼ szklanki białego wina lub bulionu warzywnego tymianek, sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18 % Przygotowanie: Piersi z kurczaka przekrajamy wzdłuż na dwa cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pomidory kroimy w kosteczkę. Mięso nadziewamy pomidorami

Mania Gotowania
Zupa z pieczonych pomidorów 203

Dodajemy bulion - ja użyłam warzywny- i gotujemy ok 10-15 min.  Każdy może ją doprawić według własnego gustu ale ja proponuję posypać ją tylko kolendrą, ozdobić kleksem gęstej śmietany i chrupiącą grzanką z serem. Smacznego

Olikowa kuchnia
Niezawodne babeczki z owocami 127

mąki pszennej     60 g mąki krupczatki     80 g cukru     kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego ale może być zwykłe)     łyżeczka sody     150 g jogurtu naturalnego     50 g śmietany 18%     pół szklanki oleju     jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch

Mienta blog
74. Ciasto od którego nie można się oderwać, czyli drożdżowy odrywaniec cynamonowy. 2004

wyrośnie). Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy 5-6 łyżek przesianej mąki (zabieramy z tych przygotowanych już 500 gramów). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany, oprószamy mąką  (aby nie wysechł) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Do drugiej miski przesiewamy resztę mąki, jajko mieszamy w spodeczku z cukrami

Symfonia Smaków
Pierś z kurczaka w sosie jogurtowo-grzybowym 247

Pierś z kurczaka w sosie grzybowym na bazie jogurtu. Zazwyczaj sos grzybowy kojarzy się z sosem śmietanowym. Moje zmiany w odżywianiu, o których wspominałam ostatnio wykluczają używanie dużych ilości śmietany, dlatego zastępuję ją jogurtem. Stąd pomysł na sos jogurtowo-grzybowy, który nie jest "uboższą wersją", a wręcz przeciwnie, jest po prostu świetny!Wykorzystałam jeszcze zeszłoroczne zapasy maślaków

Kraina Tysiąca Smaków
Cecylka Knedelek i truskawkowe zawijasy. 156

filiżanki. Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj mleko, wodę, oliwę, śmietankę, jajka oraz szczyptę soli. Miksuj wszystkie składniki tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. Powinno mieć gęstość śmietany. Odstaw je kilka minut. Truskawki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Oderwij szypułki i pokrój owoce na kawałki. Wrzuć je do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj serek homogenizowany i miód. Potem starannie wymieszaj

Brzuszki Łakomczuszki
Cudowne burgery 127

tatarski ketchup łagodny SOS TATARSKI (można przygotować własny, można skorzystać z już gotowego, ja zrobiłam własny): W proporcjach 1:1 siekamy drobno pieczarki marynowane, cebulę, ogórka konserwowego. Dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy. No dobra zacznijmy od burgerów. Drobno kroimy cebulę i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, ostudzoną cebulę, oliwę, zmielony kmin i ziarna kolendry, sól, pieprz, starty

Brzuszki Łakomczuszki
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 284

łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony

OstryKęs
Niezawodne babeczki z owocami i KONKURS 117

mąki pszennej     60 g mąki krupczatki     80 g cukru     kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego ale może być zwykłe)     łyżeczka sody     150 g jogurtu naturalnego     50 g śmietany 18%     pół szklanki oleju     jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch

Mienta blog
Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą 2578

podałam z ajwarem i dipem. Polecam Wam moje inne przepisy na placki ziemniaczane: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Placki ziemniaczane po węgiersku Placki ziemniaczane ze śmietaną Poleca Wam pyszny Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą. Składniki: 8 średnich ziemniaków 2 jajka 1 kiełbasa 1 papryka 2-3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię