mielony czarny pieprz do smaku Sos grzybowy: 1 duża cebula350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół)2 ząbki czosnku2 płaskie łyżki mąki2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%masłoolejpół pęczka natki pietruszkisól i pieprzzioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki Do duszenia gołąbków: 1,5-2 szklanki bulionu W kapuście wyciąć głąb, umieścić w dużym garnku
Czerwień i błękitPlacek zazwyczaj smażony jest na całej patelni , ale można smażyć i pojedyncze placki..Moje placki są z surowych ziemniaków z dodatkiem sera i pomidora.,,po usmażeniu polane kwaśną śmietaną. ziemniaki ser żółty pomidor sól, pieprz szczypiorek tłuszcz do smażenia Umyte oraz obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na chwilę do zimnej wody.Osączyć
Moje domowe kucharzeniekruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%... - lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak... - kruchość ciasta wzmagają żółtka... - śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu... - istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni
SMYKWKUCHNIKrólik w sosie jogurtowym z grzybami Jakiś czas temu opublikowałam ten przepis na królika w śmietanowym sosie na bazie wina. To było w czasach, kiedy jadłam jeszcze śmietanę :) Teraz używam jogurtu naturalnego, dlatego (naturalnie) sosy śmietanowe zamieniłam na sosy jogurtowe. Przy okazji innego wpisu wspominałam już, że również zupy "zabielam" jogurtem, a dipy przygotowuję prawie codziennie :)Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówsałat lub np. rukoli garść świeżej mięty 6 świeżych fig pokrojonych na ćwiartki 100 g boczku lub Prosciutto pokrojonego w słupki na sos: 80 g sera gorgonzola, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku opcjonalnie oliwa do smażenia Prosciutto Przygotowanie: Składniki sosu umieść w pojemniku blendera i krótko zmiksuj. Spróbuj
Chilli Czosnek i Oliwagłębokiego talerza wsypujemy 1 łyżeczkę mąki, pół łyżeczki curry oraz szczyptę soli. Dolewamy 2 łyżki wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 4. PANIEROWANIE (1 min) pierś z kurczaka pokrywamy ciastem, a później dokładnie obtaczamy w pokruszonych płatkach. 5. SMAŻENIE (8 min) na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu smażymy kurczaka
Nerds Kitchenpiekarnika nagrzanego do 160*C , pieczemy ok. 80-90 minut. Po wyjęciu boki okroić nożem i pozostawić do wystygnięcia.Mój serniczek dodatkowo polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym rozrobionym ze śmietaną i posypałam płatkami czekoladowymi bez cukru (z ksylitolem). Wyszedł pyszny, puszysty i wart powtórzenia. Nie dodałam rodzynek do ciasta gdyż mi nie pozwolono...(bunt rodzinki). A byłyby tu bardzo wskazane. Mimo
Smaczne ZdroweThe post Szybka i prosta kremówka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeWłoch. Oryginalny przepis zawiera sos z samych żółtek albo całych jaj, oczywiście na boczku, z dodatkiem parmezanu lub pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też tacy, którzy idą dalej dodając czosnek, cebulę albo inne warzywa czy nawet grzyby. Każdy niech zrobi sobie tak jak lubi, ale warto znać oryginał
Smaczna Pyzaoleju podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebulką ładnie się zeszkli dodać oczyszczone i umyte kurki (większe pokroić). Dusić, aż grzyby będą miękkie. Podlać gorącym bulionem, dodać zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron polany sosem
Z miłości do słodkościPulchne, a zarazem kruche i nie bardzo słodkie całuski drożdżowe. 70 dag mąki4 dag drożdży4 łyżki cukru200 g gęstej śmietany4 dag masła2 jajka2 żółtkacukier wanilinowyszczypta solidowolne
Praktyczna plokoło 3-5 łyżek mleka, dodajemy migdały lub zmielone orzechy Ubijamy białka na pianę i mieszamy ostrożnie do momentu, aż wszystkie składniki się połączą Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany Przekładamy do natłuszczonej foremki z kominem Pieczemy w temp. 180-200 stopni C. przez 50-60 min. Składniki na polewę czekoladową: 4 łyżki łyżki kakao, 2-3 łyżki gorącej wody
Proste Potrawyzakwasu, mąki żytniej ( około 650 g)ok. 800 ml lekko letniej wody.W wysokim szklanym lub emaliowanym naczyniu umieszczamy zakwas, który mieszamy z mąką i wodą. ( Mamy uzyskać konsystencję gęstej śmietany ).Naczynie przykrywamy ściereczką i dodatkowo ręcznikiem.Zostawiamy na noc w ciepłym miejscu.Robiąc zaczyn, musimy pamiętać, aby zawsze zostawić trochę zakwasu. Do pozostałego na zaś zakwasu dodajemy 2 łyżki mąki
Proste Potrawyznów wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie foremki na muffinki].Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. [ muffinki krócej].Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem lub bitą śmietaną
Moje domowe kucharzeniejajaszklanka wodyodrobina solitrochę makuZrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłej wody, smalec i masło podgrzać i wlać do ciasta, i jeszcze wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Praktyczna pl