mąki pszennej 150 g mąki krupczatki 220 g masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa chałwowo –orzechowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 200g chałwy 80 g laskowych, mielonych orzechów ½ tabliczki gorzkiej czekolady Dekoracja: motylki i kwiatuszki z masy z marshmallow lub z gotowej masy cukrowej 80 g pianek
Mia Cucina Sofietachrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek. Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie smakuje z bitą śmietaną, lodami czy świeżymi truskawkami lub malinami. W necie znalazłam parę sposobów wykonania Caprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały ze skórką, a inne bez. W jeszcze innych migdały
Mia Cucina Sofietadodatkową parę rąk do pomocy - wtedy nalewamy dwa kremy jednocześnie. Zupę możemy podać z grzankami, posypać sezamem lub prażonym słonecznikiem czy migdałami. Finalnie można ją udekorować kleksem kwaśnej śmietany lub posypać ulubionymi świeżymi ziołami - kompozycja jest naprawdę dowolna. Smacznego! !!! Jeśli krem nie wyjdzie tak gęsty jak zaplanowaliśmy można to naprawić - dodając 1 łyżkę mielonego lnu lub 1 łyżkę
Symfonia Smakówubijamy z 90g cukru pudru na sztywną pianę i odstawiamy ją do lodówki. Gdy temperatura rozpuszczonej czekolady bardzo spadnie i będzie ona chłodna dodajemy do niej po łyżeczce ubitą śmietanę kremówkę i całość miksujemy za pomocą miksera ( na bardzo małych obrotach) lub za pomocą łyżki. Gdy uzyskamy piękną i jednolitą konsystencję kremu za pomocą szpatułki lub łyżki wypełniamy nim ostudzony
Symfonia Smakówlodówka"? Nie, bo to tak naprawdę tylko dosłowne tłumaczenie nazwy "Icebox cake", czyli deseru zrobionego z pysznych, mocno, czekoladowych ciastek i dużej ilości śmietany, a wszystko ułożone w wysoka wieżę, tort do tego mocno schłodzony. Przepis pochodzi ze strony Smittenkitchen. Można go zrobić albo z gotowymi kupnymi ciastkami albo z własnymi, domowej roboty, podobnymi do oreo
Bernika - moj kulinarny pamietnikplacki, najczęściej takie naleśnikowe. Ajerkuchy to smak mojego dzieciństwa. W każdy piątek, gdy byłam dzieckiem te placki czekały na mnie u babci na wsi, zrobione z domowego mleka, wiejskiej śmietany i sera. Upieczone na starym piecu węglowym czekały w cieple w bratrurze, czyli piekarniku. Niestety babcia umarła zabierając ze sobą na nie przepis. A ja ciągle szukam idealnej receptury, która
Bernika - moj kulinarny pamietnikZieleń to kolor świąt wielkanocnych, dlatego to ciasto kojarzy mi się właśnie z Wielkanocą. Idealnie pasuje do nastroju, dekoracji i smaków tego okresu. Połączenie rolady, śmietany, kokosu i ananasa niesie świeżość, słodycz i nutę egzotyki. Do zabarwienia ciasta użyłam popularnej w Azji pasty pandanowej, naturalnego barwnika o delikatnym smaku kokosa. Jeśli go nie macie wystarczy użyć innego zielonego barwnika
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzypadkowa kombinacja składników zaowocowała wspaniałym smakiem surówki. Chciałam pierwotnie przygotować białą rzodkiew ze śmietaną - czyli klasykę. Ale jak sięgnęłam do lodówki by ją wyjąć to w padły mi w oko końcówki warzyw ( papryka, ogórek, połówka marchewki)- stwierdziłam, że trzeba je przecież zużyć. Zaryzykowałam taką wielowarzywna surówkę ( z dodatkiem jabłka) i nie zawiodłam się. Surówka jest lekko ostra , słodkawo-kwaśna , wilgotna
Buniabaje w kuchniSłuchajcie , biszkopt biszkoptowi nie równy . Ten mogę naprawdę mogę polecić bo jest super pulchniutki i na 100 % pięknie wyrośnie. Można go przełożyć kremem albo bitą śmietaną. Wymiary foremki : średnica 23 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 40 minut Składniki:Biszkopt: 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka
Słodkości i nie tylkoorzechów laskowych Przygotowanie : Zagotować mleko z ekstraktami i ostudzić. Zmiksować żółtka z cukrem. Dodać zimne mleko.Otrzymaną masę podgrzać na małym ogniu aż zgęstnieje. Wystudzić.Ubić na sztywno śmietanę, dodać do masy, delikatnie wymieszać.Zamrozić lody
Magiczne Życie Martywileńszczyzny. Były stoiska z ziołami , wyroby z masarni Motyka oraz góralskie kapcie , oscypki i drewniane różności do kuchni. Dla dzieci były dmuchane zamki,wata cukrowa czy gofry z bitą śmietaną. Nasze zakupy to dwa regionalne piwa oraz kwas chlebowy. Miody kupujemy ze sprawdzonego źródła i zapas mam zrobiony , a wyroby z masarni Motyka są dostępne na żarskim rynku
Magiczne Życie Martyzimne świetnie pasują jako zamiennik kanapek na śniadanie bądź kolację. Dodatki można dopasować pod siebie. Byle ciasto nie było za rzadkie oraz za gęste. Ma mieć konsystencję śmietany. sklep.sante.pl Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante
Magiczne Życie Martyserowej można dać pół na pół serek mascarpone. Warto trochę pokombinować by smakowało całej rodzinie. Składniki :* 3 tabliczki białej czekolady* szklanka płatków kukurydzianych* kilogram gotowego sera do serników* 2 śmietany kremówki * szklanka cukru pudru* pół kilograma malin* 2 galaretki malinowe Przygotowanie :Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać pokruszone płatki i wylać masę na spód foremki. Odstawić do lodówki
Magiczne Życie Martydomach. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* pół szklanki cukru* szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczeniaMasa budyniowa :* 3 budynie śmietankowe* litr soku przecierowego np. KubuśMasa z kremówki :* 350 ml śmietany kremówki 30%* galaretka cytrynowa * 2 łyżki cukru pudruDodatkowo :* czekolada gorzka * opakowanie ciastek typu Delicje Przygotowanie :Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać
Magiczne Życie Martyszklanka przesianej mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny : * 3 jajka* 3/4 szklanki cukru pudru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki kakao * łyżeczka proszku do pieczenia Krem : * 2 śmietany kremówki * 3 tabliczki dobrej jakościowo czekolady mlecznej Dodatkowo : * 3 banany * pół szklanki wrzątku * sok z połowy cytryny * starta czekolada Przygotowanie : Jasny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając
Magiczne Życie Marty