sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis na tortownicę 24cm.Składniki :- 275g czekolady (u mnie przewaga gorzkiej 60% - 200g)- 175g masła- 150g mielonego ksylitolu
Smaczne Zdrowedwukrotnie. Za drugim razem tylko w podwójnej ilości... Wczoraj nasz kurczak miał już w piekarniku kumpla do towarzystwa - we dwóch raźniej... ;-)Kiedyś przygotowywało się takiego kurczaka na butelce od śmietany, teraz takowych opakowań brak, ja zaadoptowałam w tym celu butelkę po soku, może być również słoik.Składniki:- 1 kurczak w całości (mój miał ok.1600g)- aromatyczny majeranek (ok.2-3 łyżek)- ostra mielona
Smaczne ZdrowesoliFarsz:- pęczek świeżej botwinki - 100 g sera korycińskiego z czosnkiem- ząbek czosnku- łyżeczka siemienia lnianego - połówka cytryny- pieprz, sól Zalewa do farszu:- 1 jajo rozmiar L- 100 ml śmietany 30%- 50ml mleka 2,0% tłuszczu- pół ząbka czosnku zmiażdżonego - świeży koperek posiekany- sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto: składniki na tartę zagniatamy, chowamy do lodówki na godzinę. Po godzinie
Sajkofanka smakulekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem wyrównać ewentualne górki, tak aby otrzymać równiutkie połówki. Połówki przełożyć masą, u mnie serek czekoladowy i udekorować bitą śmietaną z odrobiną barwnika i lukrem. Smacznego
Mia Cucina Sofietaużycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów, co wymogło zmianę formy na prostokatną. Nowoczesne wersje tiramisu często zawierają bitą śmietanę lub ubite białka, co procentuje w piankowej konsystencji i lekkości kremu. W wersji alkoholowej, do naparu kawowego dodajemy wino Marsala, Brandy, Rum czy kieliszek dobrej polskiej wódki. Napar kawowy musi
Mia Cucina Sofietamąki pszennej 150 g mąki krupczatki 220 g masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa chałwowo –orzechowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 200g chałwy 80 g laskowych, mielonych orzechów ½ tabliczki gorzkiej czekolady Dekoracja: motylki i kwiatuszki z masy z marshmallow lub z gotowej masy cukrowej 80 g pianek
Mia Cucina Sofietachrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek. Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie smakuje z bitą śmietaną, lodami czy świeżymi truskawkami lub malinami. W necie znalazłam parę sposobów wykonania Caprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały ze skórką, a inne bez. W jeszcze innych migdały
Mia Cucina Sofietadodatkową parę rąk do pomocy - wtedy nalewamy dwa kremy jednocześnie. Zupę możemy podać z grzankami, posypać sezamem lub prażonym słonecznikiem czy migdałami. Finalnie można ją udekorować kleksem kwaśnej śmietany lub posypać ulubionymi świeżymi ziołami - kompozycja jest naprawdę dowolna. Smacznego! !!! Jeśli krem nie wyjdzie tak gęsty jak zaplanowaliśmy można to naprawić - dodając 1 łyżkę mielonego lnu lub 1 łyżkę
Symfonia Smakówubijamy z 90g cukru pudru na sztywną pianę i odstawiamy ją do lodówki. Gdy temperatura rozpuszczonej czekolady bardzo spadnie i będzie ona chłodna dodajemy do niej po łyżeczce ubitą śmietanę kremówkę i całość miksujemy za pomocą miksera ( na bardzo małych obrotach) lub za pomocą łyżki. Gdy uzyskamy piękną i jednolitą konsystencję kremu za pomocą szpatułki lub łyżki wypełniamy nim ostudzony
Symfonia Smakówlodówka"? Nie, bo to tak naprawdę tylko dosłowne tłumaczenie nazwy "Icebox cake", czyli deseru zrobionego z pysznych, mocno, czekoladowych ciastek i dużej ilości śmietany, a wszystko ułożone w wysoka wieżę, tort do tego mocno schłodzony. Przepis pochodzi ze strony Smittenkitchen. Można go zrobić albo z gotowymi kupnymi ciastkami albo z własnymi, domowej roboty, podobnymi do oreo
Bernika - moj kulinarny pamietnikplacki, najczęściej takie naleśnikowe. Ajerkuchy to smak mojego dzieciństwa. W każdy piątek, gdy byłam dzieckiem te placki czekały na mnie u babci na wsi, zrobione z domowego mleka, wiejskiej śmietany i sera. Upieczone na starym piecu węglowym czekały w cieple w bratrurze, czyli piekarniku. Niestety babcia umarła zabierając ze sobą na nie przepis. A ja ciągle szukam idealnej receptury, która
Bernika - moj kulinarny pamietnikZieleń to kolor świąt wielkanocnych, dlatego to ciasto kojarzy mi się właśnie z Wielkanocą. Idealnie pasuje do nastroju, dekoracji i smaków tego okresu. Połączenie rolady, śmietany, kokosu i ananasa niesie świeżość, słodycz i nutę egzotyki. Do zabarwienia ciasta użyłam popularnej w Azji pasty pandanowej, naturalnego barwnika o delikatnym smaku kokosa. Jeśli go nie macie wystarczy użyć innego zielonego barwnika
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzypadkowa kombinacja składników zaowocowała wspaniałym smakiem surówki. Chciałam pierwotnie przygotować białą rzodkiew ze śmietaną - czyli klasykę. Ale jak sięgnęłam do lodówki by ją wyjąć to w padły mi w oko końcówki warzyw ( papryka, ogórek, połówka marchewki)- stwierdziłam, że trzeba je przecież zużyć. Zaryzykowałam taką wielowarzywna surówkę ( z dodatkiem jabłka) i nie zawiodłam się. Surówka jest lekko ostra , słodkawo-kwaśna , wilgotna
Buniabaje w kuchniSłuchajcie , biszkopt biszkoptowi nie równy . Ten mogę naprawdę mogę polecić bo jest super pulchniutki i na 100 % pięknie wyrośnie. Można go przełożyć kremem albo bitą śmietaną. Wymiary foremki : średnica 23 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 40 minut Składniki:Biszkopt: 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka
Słodkości i nie tylkoorzechów laskowych Przygotowanie : Zagotować mleko z ekstraktami i ostudzić. Zmiksować żółtka z cukrem. Dodać zimne mleko.Otrzymaną masę podgrzać na małym ogniu aż zgęstnieje. Wystudzić.Ubić na sztywno śmietanę, dodać do masy, delikatnie wymieszać.Zamrozić lody
Magiczne Życie Marty