Już kiedy piekłam tartaletki z agrestem wymyśliłam, że z resztą owoców upiekę muffinki. Szybkie, proste, a nic się nie zmarnuje. Chcąc uzupełnić zapas agrestu wybrałam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesień to czas zup, zgodzicie się? Robią się praktycznie same (przynajmniej te z przepisów, po które ja sięgam), są sycące i wspaniale rozgrzewają po powrocie do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMam ostatnio pecha. Serio. I wszyscy się ze mnie śmieją. Poza C., bo jak mu pokazałam ostatnie cięcie, to popatrzył nie z politowaniem, czego się spodziewałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzePewnego pięknego dnia chciałam upiec ciasto z rabarbarem (tak, tak, jeszcze mi się nie znudził). Miałam już jedno upatrzone, ale było zdecydowanie zbyt wymagające. Byłam trochę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowsianka z gruszką, miodem, daktylami, orzechami laskowymi i śmietanką(inspiracja)Tort pomimo przeszkód i mojego gadania, że już nigdy nie piekę tortów, wyszedł. I to
More food, love and dreamsGrube naleśniki* smażone na maśle podane z wiśniami, bananem i cukrem trzcinowym; ciepłe mleko* z dodatkiem smietany 18%Ciasto miało być trochę gęstsze, ale co tam
More food, love and dreamsnaleśniki z karmelizowaną gruszką* i słodką śmietanką**(potem oczywiście więcej i gruszek i śmietanki *.*)*smażona z cukrem trzcinowym, masłem i cynamonem**gotowana z
More food, love and dreamsZiemniaki według niektórych to nasza polska "potrawa narodowa" i poniekąd ciężko się z tym nie zgodzić. Są zdrowe, sycące, tanie i powszechnie dostępne, dlatego chętnie po
Taste Of My DayW związku ze zbliżającym się „Dniem dziecka” przygotowałam deser z myślą o wszystkich milusińskich Ciekawy pomysł, proste i pyszne składniki… Wszystko razem tworzy
Oryginalny smakOryginalny deser powstał w 1864 r. z okazji paryskiej premiery operetki Offenbacha "La Belle Hélene", której tytułową postacią jest Helena trojańska. Restauratorzy paryscy raczyli
Malinowe PocałunkiJako że sos szpinakowy nie zawsze prezentuje się zachęcająco, po przygotowaniu przełożyłam go do rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100
My Culinary ArtPrzyszła pora na kurki, w naszych wielkopolskich lasach występują w grupach, nie trzeba się za nimi zbytnio nachodzić, Piotrkowi zwykle wystarcza pół godziny spaceru po znanych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDawno nie jadłam tak pysznego sernika..ba..dawno nie jadłam w ogóle jakiegokolwiek sernika..i gdyby nie pomysł jednej z blogerek..na pieczenie sernika..w akcji
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapiekanka z ziemniaków przekładana nadzieniem z szpinaku i masy serowej. Bardzo smaczna, sycąca porcja zapiekanki w sam raz
Marta Gotuje