śmietanki nie wymaga nawet stosowania przypraw :)Składniki:- różyczki z jednego brokuła (albo paczka mrożonego)- 100 g sera pleśniowego (u mnie turkusowy lazur)- 100 g śmietankowego sera topionego- 200 ml śmietany 30%- łyżka mąki - sól, cukier Różyczki brokuła myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli i szczyptę cukru i wstawiamy na duży ogień. Gdy woda się zagotuje, ogień zmniejszamy
Kulinarne zapędy Kokosapostawić słoiki normalnie i schować w chłodne, ciemne miejsce my lubimy takie kawałki jabłek i doskonale smakują do tostów, bułek z masłem, do ciast szarlotkowych, muffinek, do ryżu ze śmietaną i do czego jeszcze lubisz kubeczek zostawiłam do tostów na śniadanie........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 kg serca kurczaka, 4 sztuki szyje kaczki, 5 litrów woda, 4 sztuki ziele angielskie całe, 2 sztuki liść laurowy, 2 łyżki vegeta, 1 pęczek
W Mojej Kuchni Lubięserwatki na kilka godzin gotowy twarożek dobrze się przekłada z sitka na talerzyk nie ma lepszego twarożku kupnego od takiego domowego.......SMACZNEGO!!! można też przyśpieszyć ukwaszenie mleka dodając łyżkę śmietany kwaśnej
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej, 1,5 szklanki mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa Basia, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 2 saszetki
W Mojej Kuchni Lubięrózgą niezbyt dokładnie wymieszać silikonowa forma z kominkiem 24 cm - wlać do formy ciasto i piec około 40 minut do suchego patyczka lukier: cukier puder 2 łyżki wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny - dać tyle, aby lukier był rzadki i posmarować lukrem babę na mokry lukier posypać posypką kolorową i odstawić do zastygnięcia ciasto jest bardzo wilgotne i smaczne
W Mojej Kuchni Lubięwyrobić palcami kruszonkę i posypać na ciasto - piec w 200C około 40 minut LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką gęstej śmietany - polać lukrem upieczone ciasto.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmiękkiego makaronu i odlać na sitona łyżce masła podsmażyć 6 pałek z rosołu, podsmażone wyjąć z garnkawlać ze 3 szklanki rosołu, dodać 10 dag starty ser, 2 łyżki gęstej śmietany 18% i zagotować mieszając do rozpuszczenia sera, można przelać sos przez sitko i włożyć pałki do sosu do smaku dodać maggi, pieprz gotowy makaron jest smaczny, wyśmienita egzotyka na talerzu
W Mojej Kuchni Lubię200C ok. 45-50 minut ciasto wyjąć z formy przestudzone i polukrować nie za gęstym lukrem: 4 łyżki czubate cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki gęstej śmietany 18% wymieszać łatwe, szybkie ciasto muffinkowe z makiem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwyrównać wierzchpiec około 40-45 minut w 200C - po ostudzeniu wyjąć z formy my lubimy lukier nie za gęsty i taki też robię: cukier puder + sok z cytryny + śmietana gęsta - składniki w odpowiedniej ilości wymieszać i polać ciasto i posypać kolorową posypkąta babka jest bardzo smaczna, dość wilgotna, łatwa, tania i warta zjedzenia.......SMACZNEGO!!! suszona żurawina Royal Brand: owoce żurawiny
W Mojej Kuchni Lubięmleko roztrzepać widelcem i wlać do szpinaku mieszając z 1 minutęostudzony szpinak nakładać na naleśnik, podwinąć boki i zawijać jak roladkipodać podgrzane w piekarniku lub mikrofali, można dodać śmietanę słodką gęstąnaleśniki są bardzo smaczne ze szpinakiem i twarogiem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśrednim ogniu dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, kucharka, paprykę ostrą i gotować z 15 minut - na koniec wsypać posiekany koperek taką sercową zupę można podać z ryżem, makaronem, kluskami i śmietaną............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięodkładać je na ręcznik papierowy SOS: 30 dag łopatki na oleju zrumienić z cebulą, dolać wody i dusić z 30 minut, dodać całą papryczkę chilli posiekaną, kucharka do smaku, śmietanę 2 łyżki wymieszać z mąką i drobiną wody - wlać do sosu i mieszając zagęścić, wsypać natkę pietruszki placki podawać z sosem...........SMACZNEGO!!!.....danie jest ostre, można dać mniej papryczki chilli
W Mojej Kuchni Lubięjajka 1 sztuka, sól - szczypta, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki, mąka tortowa 4-5 szklanek NADZIENIE: twaróg półtłusty 20 dag, cukier waniliowy 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, truskawki 1 szklanka wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać rózgą - jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypać odpowiednią ilość mąki lub mleka jeśli jest zbyt gęste i odstawić
W Mojej Kuchni Lubięformy silikonowej z kominkiem 24 cm piec w 200C około 40 minut do suchego patyczka polewę toffi z opakowania przełożyć do miseczki, dodać 5 dag białej czekolady, 2 łyżki śmietany 18% i w kąpieli wodnej roztopić mieszając ciasto wystudzone wyjąć z formy i polać polewą, posypać kolorową posypką taką babkę lubimy np. z dżemem domowym z jabłek i śliwek...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię