śmietanowie - 6000 przepisów (strona:313/400)

Banany i wiśnie. W serniku 183

spróbujcie koniecznie.Bananowy sernik z wiśniami (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:7 listków żelatyny600 g serka kremowego300 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka cukru waniliowego50 g cukru pudru4 dojrzałe banany2 łyżki soku z cytrynydodatkowo:125 wiśni ze słoika75 ml soku wiśniowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanejCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty! I wiosenne serniczki 117

ananasowymi kwiatamiSkładniki:(na 10 sztuk)spód:65 g ciastek digestive10 g wiórków kokosowych30 g masłamasa serowa:200 g serka kremowego150 ml mleka kokosowego60 g cukru2 białkadodatkowo:250 ml śmietany kremówki100 g serka mascarpone10 truskawek5 łyżek chipsów kokosowych2,5 łyżeczki cukru kokosowegokwiaty:1/2 świeżego ananasaPrzygotować kwiaty:Ananasa obrać, pokroić na jak najcieńsze plastry: 2-3 mm grubości. Ułożyć je na blasze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowy z granatem 143

3krotnie zmielonego3 jajka200 g ciemnej czekolady (70%)80 g ciemnego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek)mus z białej czekolady:80 g białej czekolady200 ml śmietany kremówki (38%)1 listek żelatynydodatkowo:1 owoc granatuCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie masę ciasteczkową, schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenne babeczki jaśminowe 154

Babeczki jaśminoweSkładniki:(na 12 sztuk)80 g miękkiego masła120 g cukru300 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka wody jaśminowej250 ml mleka2 jajkakrem:150 ml śmietany kremówki (38%)55 g serka mascarpone1 łyżeczka cukru pudru1,5 łyżki likieru limoncelloodrobina zielonego barwnika spożywczego w paściedodatkowo:cukrowe jajeczkaMąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i solą. Dodać miękkie masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Niedzielne słodkości - karmelki cydrowe 126

czerwonym winem, którą możecie znaleźć na blogu - obie pyszne i intrygujące, takie inne i ciekawe. Polecam serdecznie.Karmelki cydroweSkładniki:(na 40 sztuk)825 ml cydru bzowego200 g cukru100 ml śmietany kremówki (38%)130 g masła1/4 łyżeczki soliCydr wlać do rondelka, zredukować do 200 ml - około 15 minut na dużym ogniu. Zahartować kremówkę, wlać do cydru, dodać cukier, masło i sól. Gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort dla Natalki 169

ekstraktu z wanilii300 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli4 łyżeczki proszku do pieczenia285 ml mlekaczerwony barwnik spożywczy w paścieponcz:sok z 1/2 cytryny2 łyżki zimnej wodykrem:250 g mascarpone400 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowegokrem maślany na bazie bezy szwajcarskiej:250 g miękkiego masła3 białka205 g cukru200 g truskawek50 ml wody2 łyżki soku z cytrynydodatkowo:masa cukrowazielony barwnik spożywczy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka drożdżowa po sezonie 136

dawien dawna przygotowywana na kopie żółtek, symbolizowała odrodzenie i dobrobyt. W dzisiejszych kuchniach gospodynie rezygnują z takich ilości żółtek na rzecz całych jajek lub różnych innych zamienników, jak chociażby śmietana. Bo co potem z tymi białkami...?Ja ostatnio miałam inny problem - po torcie dla Natalki zostało mi siedem żółtek. Jeszcze nie kopa, ale już ilość dość pokaźna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody waniliowe bez laktozy 191

alergików, które będzie można podać wszystkim gościom - te będą idealne.Lody waniliowe bez laktozySkładniki:(na ok. 1 l lodów)300 ml mleka bez laktozy1 laska wanilii4 żółtka100 g cukru250 ml śmietany kremówki bez laktozy (36%)Wanilię przekroić, wyskrobać ziarenka. I strąk, i ziarenka włożyć do garnuszka, zalać mlekiem, zagotować. Całkowicie ostudzić.Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody żurawinowe wyjątkowo chrupiące 108

rozwiązany - ukręcić następne lody!Lody żurawinowe z migdałami i białą czekoladąSkładniki:(na 1 l lodów)250 g świeżej lub mrożonej żurawiny210 g cukru2 łyżki wody100 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki (38%)2 białka50 ml limoncello100 g białej czekolady50 g płatków migdałowychŻurawinę włożyć do garnka (mrożonej nie rozmrażać), wsypać 100 g cukru, wlać wodę. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i dusić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowy sernik z jeżynami. Absolutnie wspaniały 174

migdałowy z jeżynami (na białkach)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:60 g ciastek digestive60 g ciasteczek amaretti45 g masłamasa serowa:600 g twarogu 3krotnie mielonego250 ml śmietany kremówki (38%)4 białka150 g cukru2 łyżki budyniu waniliowego1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałówdodatkowo:250 g jeżyn1 łyżka likieru z czarnej porzeczki20 g płatków migdałowychJeżyny polać likierem, delikatnie przemieszać, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepszy sorbet. Jeżynowy 123

ciekawych pomysłów. Zobaczymy, ile uda wcielić mi się w życie, zanim na dobre się skończą...Tym razem mam dla Was lody. Nie byle jakie, bo jeżynowe. Bez jajek, mleka, śmietany. Jednym słowem: sorbet. A konsystencję ma taką, jakby tam było przynajmniej z pół litra kremówki! Jestem z niego niesłychanie dumna: to najlepszy sorbet, jaki kiedykolwiek zrobiłam, i jeden z lepszych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malina z rozmarynem 160

były specjalnie zachwycające. Małe, troszkę zgniecione, średnio słodkie. Na lody jednak - idealne.Lody malinowo-rozmarynoweSkładniki:(na 800 ml lodów)300 g malin200 ml mleka3 gałązki rozmarynu100 g cukru3 żółtka150 ml śmietany kremówki (38%)Mleko zagotować z całymi gałązkami rozmarynu, ostudzić.Gdy mleko całkowicie ostygnie, wyjąć rozmaryn, zagotować raz jeszcze. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Męskie lody - kawa z whisky 143

zasmakują panom - te będą strzałem w dziesiątkę.Lody kawowe z whiskySkładniki:(na 1 l lodów)4 żółtka150 ml mleka75 g cukru75 g ciemnego cukru muscovado150 ml mocnej kawy300 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżki whiskyMleko zagotować z cukrem muscovado; gotować, aż cukier się rozpuści. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać do nich gorące mleko, cały czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świat staje na głowie, czyli piję gorzką herbatę. I lody tylko dla dorosłych 173

jednak nie polecam wsiadania za kółko po ich spożyciu. Zresztą, kto by myślał o prowadzeniu auta, gdy serwują takie pyszności...Lody ajerkoniakoweSkładniki:(na 1,2 l lodów)500 ml śmietany kremówki (38%)250 ml mleka150 ml ajerkoniaku70 g cukru pudruWszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, schłodzić w lodówce.Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów, a po zakończeniu jej pracy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka dyniowe z czekoladą. I wyprawa do Legolandu 162

nieporównywalnie mniej ludzi. Nie trzeba czekać w kolejkach, tylko można do woli korzystać z atrakcji.Zmoczeni, ale szczęśliwi, zrobiliśmy sobie mały piknik. Były kanapki i gorąca czekolada z bitą śmietaną, a ja upiekłam ciasteczka. C. stanowczo zażądał takich z czekoladą, ja chciałam upiec dyniowe, połączyłam więc nasze pragnienia w jedno. Skorzystałam z przepisu z Lisiej kawiarenki, jednak mocno go zmieniłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania