śmietanowie - 6000 przepisów (strona:306/400)

Schab duszony 176

dowolną surówką.   Sos brokułowy:-delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego-kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito-dodajemy ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietany-gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, doprawiając do smakuGotowy obiadek:Smacznego

Maminek kulinarny
Kluseczki serowo - ziemniaczane 133

dodatkiem odrobiny oleju.Gdy wypłyną, zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut.    Możemy je podać na słodko z owocami, np. truskawkami i śmietaną,   ze skwarkami i szczypiorkiem,   polane roztopionym masłem   a także można je podać z czerwonym barszczem lub rosołem.Dobrze również smakują odsmażone na patelni

Maminek kulinarny
Pieczarki w śmietankowym sosie 170

posypujemy warzywkiem.Pieczarki obieramy ze skórek.   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę.   Dodajemy pieczarki i smażymy do uzyskania złotego koloru.   Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietanę.Kiedy zacznie gęstnieć dosypujemy koper i przyprawiamy do smaku.   Bardzo smaczne z młodymi ziemniaczkami i surówką z młodej kapusty.Smacznego

Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 166

cebule-pieprz, warzywko-olej do smażenia       Składniki na ciasto:-3 szklanki mąki-10 dkg masła-2 żółtka oraz 1 całe jajko-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży-1/2 łyżeczki cukru-szczypta soli-1 łyżka wody   Drożdże, cukier i mąkę mieszamy.Drożdże nie muszą rosnąć.   Wszystkie składniki ciasta razem z drożdżami

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony 169

mięsko z wędzonki i gotujemy do miękkości buraczków.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe.Do barszczu można też dodać śmietanę.Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 130

nasze dietetyczne menu nie zapominajmy o zupach. Są zdrowe, sycące i pyszne, a nie muszą być kaloryczne. Mogą mieć postać gęstego kremu (za sprawą zmiksowanych warzyw, a nie gęstej śmietany czy mąki) lub zawierać nasze ulubione warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale

Smakowity Blog Kulinarny
Chili con carne 148

się z mielonej wołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno.Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki:1 łyżka oliwy1 biała cebula, pokrojona w kostkę1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)500g mielonej wołowiny1 puszka 400g obranych

Smakowity Blog Kulinarny
Stek z kurkami i puree z dyni 162

szalotki i czosnku. Dolewamy sok z pomarańczy, bulion i dusimy około 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, dodajemy masło i ewentualnie łyżkę gęstej śmietany. Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przepis na kurki po prowansalsku znajdziecie w poprzednim poście. Stek z polędwicy wołowej o grubości około 2 cm przyprawiamy czarnym pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z kalafiora 123

Składniki:2 małe kalafiory2 korzenie pietruszki1/4 bulwy selera1 szalotka2 ząbki czosnkuoliwa2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowegosól, pieprz biały, szczypta imbiru2 łyżki serka mascarponeDo podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki.Przygotowanie:Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z pieczonych warzyw 268

rozdrabniamy blenderem. Do warzyw wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez chwilę i możemy podawać. Zupę można też zabielić śmietaną

Smakowity Blog Kulinarny
Oponki serowe 283

moja propozycja na Tłusty Czwartek! Oponki! To szybkie pączki serowe. Będziecie zaskoczeni jak łatwo można je przygotować. Ciasto powstaje z połączenia mąki, sera, żółtek i śmietany. Spulchniaczem nie są tu, jak w przypadku tradycyjnych pączków, drożdże, a soda oczyszczona. Nie trzeba więc czekać, aż ciasto wyrośnie. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, wykroić oponki i usmażyć. Szybko, łatwo i przyjemnie

Smakowity Blog Kulinarny
Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym z różowym pieprzem 205

Składniki:2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszonesólbiały pieprzniewielka ilość olejuSos:1 szalotka, posiekanaskórka i sok z 1/2 cytryny400ml śmietany 30%1 łyżeczka miodu2 łyżeczki musztardy Dijon2 łyżeczki różowego pieprzu ziarnistegosólPrzygotowanie:Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 205

przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami.Składniki:150 g serka Almette

Smakowity Blog Kulinarny
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 246

tkę :) Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie przepis!Składniki:5 ziemniaków1 cebula1 jajko2 duże marchewkisólpieprz2 czubate łyżki mąkiolej do smażeniaWykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy

Walijskie Pichcenie
Kwiaty cukinii, dyni nadziewane twarogiem, smażone w cieście - fiori di zucca ripieni di ricotta 250

szczyptę gałki muszkatalowej, Nadziewac delikatnie kwiaty cukinii łyżeczką.Teraz kolej na ciasto Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę gazowaną . Dokładnie wymieszać.  Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Kwiaty maczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, odsączać na papierowym ręczniczku. Podawać od razuSMACZNEGO

zielonacukinka

Proponowane wyszukiwania