śmietanowie - 6000 przepisów (strona:303/400)

Kurczak duszony w papryce 460

dań. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo delikatne. Sos, który wytwarza się podczas pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :)Składniki:kurczak,2 duże cebule,8 sporych ząbków czosnku,2 czerwone papryki,2 łyżki masła,sól, pieprz, mielona słodka papryka, majeranek.Kurczaka pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 175

pomidory resztę mięsa, a na górę pokruszoną fetę.Nafaszerowane kabaczki zapiekać pod przykryciem w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut.Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki 248

doprawić solą i pieprzem. Czasami dodaję również przeciśnięty przez praskę czosnek, ale tym razem obyło się bez niego :)Zupa jest na tyle sycąca, że wystarczy do niej dodać kleks śmietany lub naturalnego jogurtu :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spotkanie Blogujących Babeczek - relacja 156

abyśmy bawiły się rewelacyjnie. Pan Arkadiusz przygotował dla nas wspaniałe potrawy: pyszne sałatki z opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały w mgnieniu oka ;) Hmmm...zwłaszcza wino.... ;)))Miałyśmy profesjonalną obsługę Pani Sylwii

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 235

fantazyjne zaklejanie brzegów, wtedy wyjdą małe cudeńka :)Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia.Podawać z ulubionym sosem lub skwarkami z cebulką, lub po prostu ze śmietaną. Jak kto lubi :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki mocno czekoladowe z syropem różanym 174

przyznam się, że stał on cierpliwie i czekał na najsmaczniejsze zastosowanie :) "Odkopując" stare przepisy trafiłam na babeczki, które są bardzo puszyste i świetnie komponują się zarówno z bitą śmietaną, owocami, jak i z najróżniejszymi polewami - nie tylko czekoladowymi. Dzisiaj zatem to właśnie wspomniany syrop stał się polewą :)Składniki na około 18 muffinkowych foremek:250 g margaryny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1731

kształty, nakładamy na środek kuleczkę farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia.Podajemy z czym nam fantazja podpowie: z pikantnym sosem lub tylko ze śmietaną, z cebulką i skwareczkami lub z roztopionym masłem. Doskonale smakują z kubkiem czystej zupy.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 250

Obok królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie?Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 387

cukru pudru,100 g masła lub margaryny,2 żółtka,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.Masa makowa:20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit,4 jajka,3/4 szklanki cukru pudru,bakalie - użyłam:około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 165

taki sposób przygotowywałam "babskie ploteczki" i były to imprezy znacznie weselsze niż klasyczne, kiedy goście grzecznie siedzą za stołem.Sos czosnkowy:kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany),kilka zmiażdżonych lub roztartych ząbków czosnku (do smaku),sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),opcjonalnie można dodać trochę majonezu, ale nie jest to konieczne.Wszystkie składniki połączyć ze sobą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 155

zaparzyła się (można wykorzystać kratkę z piekarnika) i po chwili podawać na stół. Pizza powinna być chrupiąca ale jednocześnie miękka.Jako dodatek proponuję sos czosnkowy:kubeczek kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego,starty na średniej tarce czosnek - ilość według smaku,sól, biały pieprz - ilość według smaku.Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczki w sosie borowikowym 217

Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane grzyby oraz wywar z ich gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku.Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków duża łyżka mąkijajkopół łyżeczki soliolej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Jeśli wytworzyło się dużo płynu, należy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kawa z cynamonem...i nie tylko 170

zaparzyć kawę. Przelać do termosu i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie napar przecedzić i przelać do rozgrzanych kubków (ja zalewam kubki na chwilę wrzątkiem). Przybrać bitą śmietaną i posypać cynamonem.Kawa jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca.Café de Olla (2 porcje):2 szklanki wody,1/4 szklanki grubo zmielonej kawy,1 duża laska cynamonu,1 łyżka brązowego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki Red Velvet na Światowy Dzień Pieczenia 160

przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut. Upieczone wystudzić na kratce.Babeczki dekorujemy kremem, ja przygotowałam najzwyklejszą bitą śmietanę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, żeby przełamać słodycz babeczek :) Swoje babeczki wirtualnie podaruję wszystkim fajnym babeczkom zaglądającym do mnie :) częstujcie się, dziewczyny! :)Razem z grupą innych blogerów zdecydowaliśmy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 179

razem dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem. Pod koniec duszenia posolić.Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami. Sos powstały z duszenia można doprawić śmietaną, ale ja wolę taki naturalny, bez żadnych dodatków czy zagęszczania  :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania