nadzienie na 'bazylia czy wanilia' :) Wyszło mi 27 szt :)Składniki na ciasto :240 g mąki pszennej60 g masła60 g smalcusok wyciśnięty z jednej pomarańczyszczypta soliNadzienie:25 g masła125 g śmietany kremówki50 g miodu40 g cukru pudru1,5 szkl bakalii (ja dałam sezam, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie orzechy arachidowe, wiórki kokosowe)aromat pomarańczowy (ok 5 kropelek)dodatkowo :cukier puder do posypania
charlotte gotujesię rozpadły. Na koniec dodajemy posiekanego koperku i sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiona solą oraz pieprzem. Jeśli zupa wyszła Wam za gęsta, dodajcie jeszcze nieco bulionu, wody lub płynnej śmietany i chwilkę podgotujcie. PODANIEZupę podajemy z pokrojoną w kostkę, podsmażoną szynką lub boczkiem, co świetnie kontrastuje z jej warzywnym smakiem i kremową strukturą. Zupa kapuściana jest tak treściwa i rozgrzewająca
Nerds Kitchenwymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt gęste dodać trochę mleka sojowego lub wody gazowanej. Dodać żurawinę, wymieszać. Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku
głodny alergikzdjęciach :* pyszny kurczak z kuskusem i papryką plus nadziewane pomidorki * moje najlepsze foremki do ciasteczek :) * kicia nasza * piękny, świąteczny prezent od Pauliny * pyszne kakao z bitą śmietaną i dodatkiem skórki pomarańczowej * nowe woski od Yankee Candle * dobra kawa i można zaczynać dobry dzieńZ życzeniami się wstrzymam jeszcze do Wigilii
Magiczne Życie Martymieszadła tzw. "hakowe") lub łyżki. Po wstępnym połączeniu składników całość przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką i zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest za gęste możemy dodać śmietanę, jeśli za rzadkie - podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika lub 2 godziny do lodówki.Ciasto po wyjęciu wałkujemy na stolnicy lub blacie podsypanym mąką
Zakręcony Widelecminut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw na 10 minut po czym „odwróć” blaszkę na przygotowany talerz, tak by żurawina była na górze.Podawaj ciepłe, najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.Smacznego!*Rada: Jeżeli nie posiadasz blaszki, którą można podgrzewać na kuchence możesz wykorzystać zwykłą tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, umieść w niej masło lub margarynę wraz z cukrem
karmelowywlewamy olej, wrzucamy masło, jajka i dowolne dodatki. Całość stawiamy na średni ogień i cały czas energicznie mieszamy, co chwilę zdejmując z ognia, aby rozbić grudki. W międzyczasie dodajemy śmietanę i dalej energicznie mieszamy. Gdy całość będzie miała kremową, ale dość zwartą konsystencję, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy sól, pieprz + dowolne przyprawy i chwilę mieszamy. Wyjmujemy chrupiącą bułkę z opiekacza
Kuchenny Skrawek Niebadodajemy ziele angielskie i liść laurowy.Następnie dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Gotujemy około 40 minut.Ziele i liść wyjmujemy, a zupę miksujemy blenderem.Doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu.SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkagotowej masy makowejroztrzepane jajko do posmarowania rożków przed pieczeniemcukier puder do posypania po upieczeniuMąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać ją z cukrem, solą i drożdżami. Wbić żółtko i dodać śmietanę, wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm (im cieniej tym lepiej). Wykroić trójkąty o podstawie 10 cm i wysokości
Świat Ciastaznudzą się nigdy. Boże Narodzenie to święta pod znakiem między innymi własnie śledzi. Na naszym stole zjawią się pod postacią sałatki z czerwoną papryką, w śmietanie z bazylią i cytryną oraz w sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki. Kolorystycznie ta trójca prezentuje się pięknie, nie uważacie? :)Składniki:4-5 płatów solonych śledzi
Codzienna kuchnia niecodziennagotującej się wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.Filety z łososia kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 5 minut, a następnie dodajemy śmietanę, mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczek i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.Cytrynę kroimy na cząstki i podajemy jako dodatek
Kredowe Menupokrojony w plasterki czosnek. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu lub śmietany
Stare Garyprzestygną - dodać ziemniaki i szczypiorek. Jeżeli dodajemy boczek, należy podsmażyć go na patelni, odsączyć z tłuszczu i przestudzony dorzucić do mieszanki warzyw. Do dużej miski wbić jaja, roztrzepać, dodać śmietanę, żółty ser. Dobrze wymieszać i dodać warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na 30 - 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką
Stare Garyplastrach)400 g makaronu ( gotowego lub domowego np z tego przepisu)pęczek natki pietruszkisólpieprzprzygotowanieser gorgonzola, bez skórki, pokroić w kostkę , roztopić w dosyć dużym rondlu. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, gotować ok 5 min, cały czas mieszając. Plastry szynki przekroić na 2 lub 3 części, wrzucić do sosu.Ugotować makaron, natkę pietruszki posiekać.Ugotowany i odcedzony
Stare Garypoczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i trochę posiekać .Boczek pokroić w drobną kostkę , podsmażyć na patelni. W misce wymieszać szpinak, smażony boczek, jajko, śmietanę, parmezan. Dodać sól i pieprz. Jeżeli masa wydaje nam się rzadka można ją zagęścić 1 - 2 łyżkami jakiegokolwiek białego serka. Na dno naczynia do zapiekania wylać pomidory z sokiem
Stare Gary