śmietanowie - 6000 przepisów (strona:293/400)

Lekkie Curry Kalafiorowe z Indykiem, bezmleczne 182

pozwoliła raz na jakiś czas i ten czas był właśnie wczoraj.Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Smak odpowiada zarówno podniebieniu dorosłych jak i dzieci. Nie zawiera jogurtu ani śmietany

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łosos w sosie Curry czyli bardzo spóźnione Środowe Rybki odc.33 191

Jakiś czas temu przepis podpatrzyłam w Kulinarnych podróżach. Lubie takie połączenia smakowe. Przyznam szczerze, ze dla mnie smakował troszkę zbyt śmietanowo, następnym razem zastąpię zwykłą śmietanę śmietanką kokosową ;)ok. 500-600 g łososia bez skóry, pokrojonego w kostkęok 1/4 łyżeczki soliok 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu1/4 łyżeczki mielonej kurkumyspora

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszne szarlotki w wersji Mini czyli poWeekendowe Lakocie odc.37 218

Obiecane wczoraj mini ciacha czyli Szarlotka w wersji idealnej dla małych łasuchów, dla tych bardziej zapracowanych ale i cudna ze śmietaną, kremowym serkiem bądź na ciepło. Przepis znaleziony w "Kuchnia bez tajemnic".Pyszne szarlotki w wersji Mini25 g masła (u mnie margaryna bez mleczna)2 posiekane jabłka deserowe, bez skórki i gniazd nasiennych1/2 łyżeczki cynamonu50 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka polska z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.44 171

słodko i na wierzchu ułożyłam kawałki rabarbaru, które idealnie przełamały słodycz :)Szarlotka polska z rabarbaremciasto:300 g mąki pszennej150 g masła3 żółtka100 g cukru80 g śmietany 18%1/8 łyżeczki sody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto orzechowo karmelowe czyli poWeekendowe Lakocie odc 62 179

Uwielbiam takie słodkie połączenia. Wpierw zobaczyłam to ciasto na blogu Pistachio, potem w Kulinarnych podróżach. Nie mogłam mu się oprzeć. To bardzo moje ciasto, jesienne, ciepłe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos karmelowy z maslem i sola czyli Slodki Czwartek odc.64 183

Pyszności to niebywałe! Na kanapkę, jako polewa do ciasta czy nalesników, ale i do wyjadnia łyżeczką. Powstały dzięki dwóm czynnikom. Pierwszy to zalegająca w lodówce resztka śmietany kremówki, a druga to książka jaką sobie kupiłam tydzień temu. Jest nią "Moja mała francuska kuchnia" Rachel Khoo. Czekałam i czekałam, potem trochę odstraszała cena, a później była promocja w EMPIKu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Choinki z piernika 170

wczoraj, jak tylko zostałam sama w domu (C. musiał iść do pracy, biedak), zabrałam się za testy. Wyszło bosko! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, podane z bitą śmietaną i karmelizowanymi figami... Niebo, mówię Wam! Przepis niebawem.Póki co jednak, zostaniemy jeszcze w świątecznych klimatach - mam kilka zaległych przepisów na pierniczki i inne takie... Wiem, że teraz już nikomu się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nadzionko 379

łopatki1/2 kg wątróbki1 i 1/2 bułki1/2 szklanki bułki tartejmasło roślinne1 torebka kwaśnej śmietany7 jajeksólpieprzdużo natki pietruszkiMięso, wątróbkę i wcześniej namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy bułkę tartą, masło roślinne, jajka, śmietanę, natkę pietruszki, sól, pieprz. Wąską blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do przygotowanej blaszki przekładamy nadzienie. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego

Salonik smaków
Ciasto marchewkowe 417

około 55 minut w temperaturze 180st. C. Przed wyciągnięciem z piekarnika upewniamy się patyczkiem czy masa stężała wewnątrz placka.W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Polewamy czekoladą ciasto.Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Marcepanowe serniczki. I skarby z bazaru 166

śliwkowymiSkładniki:(na 12 serniczków w formie do muffinów)spód:65 g płatków owsianych2 łyżki miodu30 g płatków migdałowych30 g masłamasa serowa:200 g twarogu 3krotnie mielonego55 g marcepanu100 ml śmietany kremówki (38%)2 jajka2 łyżki miodudodatkowo:125 g powideł śliwkowychPłatki wymieszać z miodem. Rozłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 160 st. C. przez 20 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe zawijańce z makiem 144

mąki1 jajko250g margaryny w temperaturze pokojowej1/2 szklanki śmietany1,5 łyżki cukru pudru50g drożdży400g masy makowej z puszki lukier 1. Mąkę zagniatamy wraz z margaryną. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem, cukrem pudrem i drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.2. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy masę makową

Szefowa kuchni
Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 159

Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru

Bon Appetit Małgorzaty
Orzeźwiający deser z kiwi i miętą. Mniam! 182

Składniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:250 ml śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowejSkładniki mus:4 kiwigarść świeżej miętyPonadto: 2 paczki żelków cytrynowych4 kiwi 6 paczuszek herbatnikówMasa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić. Pianka: galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety jajeczne z sosem cebulowym 145

odrobiną wody i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko miksujemy w blenderze i gotowe! Sos jest bardzo zdrowy bo nie zawiera mąki ani śmietany :)  Kotlety jajeczne z sosem cebulowym

Bon Appetit Małgorzaty
Śniadaniowo: faszerowane zielone ogórki 143

Składniki na 2 porcje:1 długi, zielony ogórek4 rzodkiewkipęczek szczypiorkubiały ser / twaróg2 łyżki kefiru albo śmietany jak kto wolisól, pieprzOgórki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek z nasionek. Biały ser mieszamy z kefirem i z drobno pokrojonym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy twarożek wypełniamy ogórki, na wierch kładziemy starte na tarce rzodkiewki. Śniadanie

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania