dzięki temu gołąbki pod nimi są upieczone a nie spieczone :). Gotowe danie podajemy z dowolnym sosem, np. grzybowym, kurkowym, itp. Smacznego! u mnie gołąbki z kurkami w śmietanie :) pyyycha
KasiekGotujewykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany! Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę zadzwonić do Mamy, napewno mi nie uwierzy... Podsumowując wyszło pysznie, wcale nie tłusto, a co najważniejsze przygotowanie trwało nie więcej niż
Zapiski Młodej Żonywyrobić na gładką kulę ciasta. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółeczka. Na każde kółko kłaść po jednej śliwce, zlepiać. Gotować od wypłynicia niecałą minutkę. Podawać polane masłem, lub z bita śmietaną i ze śliwkami oraz herbatką. U mnie herbata ARONIA classic BiFix . Herbatka owocowa Aronia to doskonałe połączenie owoców aronii z suszonym jabłkiem i kwiatem hibiskusa. Stanowi wyśmienity napój wspomagający system
Z Kuchni Do Kuchniodciskamy na maks z wody -szklanka cukru trzcinowego -szklanka oleju rzepakowego -dwie szklanki krupczatki przesianej z dużą łyżką proszku do pieczenia -3 jajka -pasta migdałowa, łyżeczka Masa: -dwa kubki śmietany 36% po 200 gram -duża łyżka cukru pudru -galaretka, smak wg uznania proponuję coś kwaśnego,u mnie wiśnia -2 banany rozgniecione Jajka łączymy z cukrem i pastą migdałową
BaRepasSkładniki: Na biszkopt: 3 jajka, nieco mniej niż 1/2 szklanka cukru, 1/2 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik w proszku Na krem z mascarpone: 400ml śmietany kremówki 500g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru Na krem maślany: 200g masła 10 łyżek cukru pudru Na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty
Pyry na Gaz300g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera
Pyry na GazLukier złocisty wg M. Gessler Składniki: 1 szklanka cukru pudru żółtko sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Składniki ucierać dokładnie w miseczce ok. 15 min. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest za rzadki, dodać cukier, gdy za gęsty - sok z cytryny. Zalety: łatwy w przygotowaniu, złocisty kolor Wady: szybko tężeje, surowe żółtko Barwienie lukru Lukier możemy barwić aby uzyskać
Pyry na Gazwcześniej bo ciasto musi przez noc być w lodówce. Składniki na ciasto krucho drożdżowe: 350 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 1/2 łyżki cukru 100 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonych drożdży szczypta soli, Dodatkowo: 50 g jabłek 1 – łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite
Na słodko lub wytrawniepokażą się pęcherzyki na powierzchni. Gotowy kisiel przelewamy do salaterek, pucharków i podajemy – gorący lub przestudzony. Ozdabiamy owocami, skórką cytrynową, wiórkami kokosowymi. Możemy też podać z rozetką z bitej śmietany lub… z czym kto lubi. Domowy kisiel z żurawiny to bomba witaminowa. Przepis prosty, jak przysłowiowa „budowa cepa”, a efekt – sami zobaczycie. Mój ulubiony jest właśnie z żurawiny, choć
mojewypiekiinietylkouważnie i dużą ilością masy, gdyż nie powinno się rozsmarowywać polewy (choć u mnie się to dało zrobić). Odstawić ciasto na godzinę, aby polewa stężała i podawać z bitą śmietaną (pominęłam). SMACZNEGO! *** w przypadku nadzienia trzeba uważać na używane dżemy! W oryginalnym przepisie jest tylko morelowy, którego mi zabrakło, stąd pomieszałam z wiśniowym. Najlepiej jednak sprawdzają się konfitury, gdyż dżemy
W kuchni Karmel-itkiKRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 400 g * cukier puder – 80 g * masło – 200 g * jajko – 2 szt MASA SEROWA : * ser biały dwukrotnie mielony – 500 g * śmietana kremówka – 100 ml * jajko – 2 szt * budyń waniliowy – 60 g * cukier – 50 g * cukier wanilinowy – 1 op DODATKOWO: * jabłka – 4 szt * żurawina w syropie
Ostra na Słodkoinna Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru Na polewę czekoladową: 1,5 gorzkiej czekolady 150-200 ml śmietany 30% WYKONANIE Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, tortownicę lub blaszkę 25x40 wysmarować lekko olejem i posypać bułką tartą (tylko spód
Passions hobbies lifesumakiem Składniki: (na 6 porcji) 1 kg marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 litr bulionu 1/2 łyżeczki sumaku 3 łyżki tahini 125 ml śmietany kremówki (38%) sól dodatkowo: grzanki Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrupniku jest troszkę inna od tych najczęściej spotykanych, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji. M.in.ja nie dodaję do krupniku ani ziela angielskiego ani liści laurowych. Nie zabielam go też śmietaną ani nie dodaję masła... No, okazuje się, że ilu ludzi tyle przepisów. Mój jest banalnie prosty i jak dla mnie najlepszy na świecie, doprawiam go tylko solą i dużą ilością
Smaczne Zdroweznów dajemy warstwę herbatników/ Wg przepisu na opakowaniu przygotwujemy krem karpatka wykładamy na hebatniki, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na to wykładamy przygotowana wg przepisu na opakowaniu snieżkę, przykrywamy herbatnikami. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, z niewielką ilością cukru pudru, wykładamy na herbatniki, równo rozsmarowujemy, na wierzch tarkujemy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na min dobę wtedy składniki dobrze się przegryzą
Z Majeczką w kuchni