śmietanowie - 6000 przepisów (strona:274/400)

Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową 167

oleju 1/2 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 200 - 250 g mąki pszennej  sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku lody z pietruszki: 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% duży pęczek natki pietruszki biały pieprz, sól sałata miodowa: główka sałaty sos do sałaty:  1 łyżka miodu gryczanego (lub innego) 1 łyżka musztardy sok z 1/2 cytryny

Jadło i czytadło
Jarmuż zasmażany z kabaczkiem (lub cukiną) 96

oleju z solą i pieprzem. Obgotowany jarmuż pokroić na mniejsze kawałki, dodać do kabaczka razem ze zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową, dusić jeszcze około 3 minut. Można dodać łyżkę śmietany

Jadło i czytadło
Flaki wołowe 184

wszystkie przyprawy i flaki. Gotować do miękkości flaków. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć do miękkości na oleju, następnie dodać do flaków, wraz z zmiażdżonym czosnkiem. Można dodać śmietanę. Podawać z pieczywem

Jadło i czytadło
Wątróbka pieczona w piwie podana na jabłku z sałatką z jarmużu i czerwonej kapusty. 140

kapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka minut. Wątróbkę układamy na jabłku. Dodatkiem mogą być ziemniaki. U mnie puree ze śmietaną i koperkiem. Dodaję w trakcie konsumpcji - smak jabłka, które pobrało aromat piwa, bezcenne

BaRepas
Barszcz ukraiński. Smaczna, pożywna buraczkowa zupa. 198

pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory. Doprawiam majerankiem, mielonym kminkiem i papryką. Gotuję jeszcze chwilkę, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. W tym momencie zupę można zabielić łyżką śmietany, ja tego nie robię, wolimy czysty barszczyk. Zupę podaję posypaną natka pietruszki z osobno ugotowanymi ziemniakami. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. 166

Składniki ( na blaszkę 40x25 cm ) Ciasto - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa - 1 kg. twarogu mielonego sernikowego ( u mnie z wiaderka President ) - 3 jajka - 1/3 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1 puszka brzoskwiń Kruszonka - 2 białka - 0,5 szklanki cukru

Kuchnia z widokiem na ogród
Serca indycze duszone z marchewką. Pyszne danie jednogarnkowe. 143

całkowitej miękkości. Na końcu doprawiam solą, lub sosem sojowym. Tak uduszone serca można podać na dwa sposoby: duszone w własnym sosie z dodatkiem pieczywa, lub powstały sos zagęścić mąką, śmietaną, lub serkami i podać z czym kto lubi np. z kaszą, ziemniakami, makaronem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Śledzie w sosie czosnkowo-koperkowym z ogórkiem i cebulką. 388

Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki. W miseczce przygotowuję sos: Cebulę i ogórki kroję w drobniutką kosteczkę, czosnek przeciskam przez praskę, koperek siekam. Dodaję majonez i śmietanę, dokładnie mieszam do połączenia składników. Do sosu przekładam pokrojone sledzie, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny ( najlepiej na całą noc)  do lodówki. W celu przegryzienia się smaków

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem, papryką i porem. 531

stracił goryczkę. Kurczaka, paprykę, ogórki i jajka na twardo kroje w kostkę, przekładam do dużej miski, dodaję makaron, odciśniętego pora, posiekany koperek, 2-3 łyżki majonezu i łyżkę śmietany, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam dokładnie. Sałatkę wstawiam na godzinkę do lodówki aby smaki się przegryzły :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Karkówka w musztardzie 129

kroimy w 1,5 cm plastry. Każdy obtaczamy w przyprawie do wieprzowiny, zamykamy w szczelnym naczyniu, trzymamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Jajka mieszamy z musztardą sarepską (powstanie konsystencja śmietany). Każdy plaster obtaczamy w jajku z musztardą i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni (z każdej strony po 2 minuty). Przekładamy do brytfanki, przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym

VioletoweKucharzenie
Pyszna ogórkowa z mięsem gulaszowym 97

Delikatne mięsko i domowy przecier ogórkowy, uwielbiam taka ogórkową. Do tego zaciągnięta śmietanką. Pycha! 500 g mięsa gulaszowego 1 marchew 4 ziemniaki 300 g domowego przecieru ogórkowego 170 g śmietany 18% 2,5 litra bulionu Sól Pieprz Ziele angielskie Liść laurowy 1 łyżka Vegety Mięso gulaszowe zalewamy bulionem. Ja użyłam przygotowanego wcześniej (z gotowanego kurczaka i warzyw). Dodajemy Vegetę, ziele

VioletoweKucharzenie
Cannelloni i Casarecce z kurczakiem i szpinakiem w sosie beszamelowym 158

wypełniamy pozostałym farszem. Całość zalewamy sosem beszamelowym (w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy aby powstała nam jasna zasmażka; stopniowo dolewamy mleko tak aby powstał sos o konsystencji śmietany). Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez 15 minut oraz kolejne 15 minut bez przykrycia

VioletoweKucharzenie
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 169

Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smażony dorsz (ryba) w tempurze 190

cytrynowy, olej do smażenia. Przygotowanie: Filet dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Obtaczamy w mące. Tempurę mieszamy z wodą, tak by miała konsystencję gęstej śmietany i obtaczamy w niej rybkę. Smażymy w gorącym, głębokim tłuszczu. Podajemy z glazurowanymi marchewkami

Aga w kuchni
Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini 241

małego i gotuj przez ok. 30 min.  W miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki oraz za'atarem do posypania. Niech każdy przybierze swoją zupę

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania