Przepis na okrągłą formę o śr. 24 cm na kruche ciasto: ½ szklanki mąki pszennej poj. 250 ml ½ szklanki mąki krupczatki 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wiórków kokosowych 2 kopiaste łyżki masła 1 jajko ½ szklanki cukru pudru szczypta soli Masa serowa: 750 g tłustego twarogu 100 g rozpuszczonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzestygło. W tym czasie ubijamy kremówkę, z tym że nie na zupełnie sztywno, musi mieć trochę lżejszą konsystencję. Gdy pianki trochę przestygną łączymy je z bitą śmietaną i przelewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki. Uwaga: Jeśli wlejecie trochę więcej mleka i masa będzie dosyć płynna nie martwcie się wyjdzie wam w efekcie
W kuchennej krainiejajka 1 szklanka kaszy manny szczypta soli 1. Jaja na kluski roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli, dosypać kasze mannę i mieszać. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana, nie lejąca. Tak przygotowane ciasto odstawić na minimum 30 minut. 2. Białą cześć pora i trochę zielonej części kroimy w krążki, cebule i czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy
Apetyczna babeczkachcecie siedzieć nad małymi foremkami, z przepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko :) Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu
pink envelopeowoce - truskawki, maliny, borówki kakao - do posypania z góry Sposób przygotowania Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. W oddzielnej misce mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na jak najmniejszych obrotach. Do pucharków (szklanek) dać na sam spód herbatniki nasączone kawą, krem mascarpone, owoce i jeszcze raz krem. Posypać
pink envelopepodgrzewajac je. Studzimy. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy wystudzone mleko, miksujemy, dodajemy mleko w proszku. Dokładanie miksujemy. Masa orzechowa: Masło miksujemy z kremem orzechowym. Dodajemy uprażone wcześniej orzechy. Mieszamy. Polewa: Śmietanę wlewamy do garnuszka, dorzucamy kostki czekolady. Rozpuszczamy, często mieszając. Na jeden wafel wykładamy masę orzechową, przykrywamy drugim waflem, na który wylewamy masę jasną. Dociskamy kolejnym waflem. Na wierzch wylewamy polewę
Z Majeczką w kuchninigdy nie wiadomo do czego się może przydać. Może być użyty na 1001 sposobów, w potrawach zimnych i gotowanych, słodkich i słonych, śniadaniu, deserach i obiadach, jako substytut śmietany lub mleka. Kupujący mają do wyboru dziesiątki rodzajów jogurtu naturalnego: grecki, bałkański, szwajcarski, tłusty, odchudzony, półtłusty. Niektórzy robią jogurt sami, w domu. Osobiście preferuję jogurty pełnotłuste gdyż tylko one zachowują naturalną
Jem więc Jestemłyżka rumu dżem śliwkowy smalec do smażenia cukier puder mielony cynamon Z drożdży, mleka (wody), mąki i cukru przygotowujemy zaczyn. Mieszamy dość dobrze, aby miał konsystencję podobną do śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej pod przykryciem. Masło rozpuszczamy. Kiedy zaczyn zwiększy objętość, dodajemy go do przesianej mąki, razem z mlekiem, jajkiem, cukrem i solą. Mieszamy, dodajemy rozpuszczone masło
les mirabelleswiedziały, mówiły, że to jakiś serek homogenizowany z bakaliami, ale nigdy go nie jadły. Niech żałują... Potrzebne 1 kg twarogu na sernik 5 żółtek 20 dag masła 250 ml śmietany 30% 25 dag cukru pudru 10 dag rodzynek 10 dag migdałów 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy 5 dag kandyzowanej skórki cytryny 5 dag daktyli 5 dag fig 1/2 laski
les mirabellesmleka jak najwięcej gałązek kwiatów akacji (my mieliśmy litrową miskę) olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowujemy ciasto naleśnikowe mieszając jajka, cukier, mąkę i mleko. Konsystencją powinno przypominać śmietanę. Nasze ciasto było dość gęste, więc mocno oblepiło kwiatki, następnym razem zrobimy chyba trochę rzadsze, żeby placki były bardziej chrupiące. Kwiaty maczamy w cieście uważając, żeby nie urwały się
les mirabellesręką:) SAŁATKA BOBEM I JAJKIEM (na dwie porcje z malizną) 3 liście sałaty lodowej 1 jajko 3 garście bobu 1 garść gotowych grzanek do zupy Na sos 2 łyżki śmietany (12%) 1 łyżeczka majonezu 1/2 łyżeczki musztardy 1 mała cebulka ze szczypiorkiem Bób przygotowujemy tak samo jak do sałatki z serem pleśniowym. Sałatę kroimy w średniej wielkości kawałki, jajko
les mirabellesJUKI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI Na ciasto 300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody Na nadzienie 250g śmietany 12% 3 jajka ok 100g startego żółtego sera ok 250g pomidorów koktajlowych 15-20 kwiatów juki sól i pieprz do smaku Ciasto przygotowujemy dokładnie tak samo jak do tarty
les mirabellessoli Piekarnik nastawiamy na 170*C. Dużą prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Zagniatamy ciasto- można wymieszać składniki za pomocą miksera. Jeśli jest zbyt gęste można dodać śmietany. Blachę wylepiamy ciastem, na nim układamy ćwiartki brzoskwiń, lub inne owoce. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy na owoce, tak, żeby piana je przykryła- warstwa
les mirabellescamembert Ziemniaki kroimy w kostkę, posypujemy utartą gałką muszkatołową i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. W misce mieszamy jajka, puree, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Masa powinna być konsystencji śmietany. Dyniowe puree z szałwią Ser kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do masy- mieszając po każdym dodaniu mamy pewność, że nie zrobi się nam jedna wielka sklejona serowa gula. Masę
les mirabellespowstała tarta. TARTA Z BANANAMI I NUTELLĄ ŚLIWKOWĄ 1 opakowanie kruchego ciasta (wiem, wiem, idę na łatwiznę, ale o to chodzi w "comfort food") 2 banany 5 łyżek śmietany kremówki 1 jajko 5 czubatych łyżek powideł śliwkowych z ciemną czekoladą szczypta sody Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Teflonową tortownicę wykładamy ciastem (można wcześniej natłuścić, ja zapomniałam i też wyszło
les mirabelles