śmietanowie - 6000 przepisów (strona:260/400)

Krem z zielonego groszku z miętą 227

groszku z dodatkiem świeżej orzeźwiającej mięty. Składniki: 450 g mrożonego groszku 500 ml bulionu lub wody duża cebula oliwa z oliwek spora garść świeżej mięty sól, pieprz kilka łyżek śmietany kremówki Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy.  Wlać bulion i zagotować. Wsypać mrożony groszek i gotować przez kilka minut, aż groszek zmięknie. Wrzucić miętę

wyzwania kuchenne
Placuszki z ricotty z żurawiną 234

Pyszne i puszyste placuszki z ricotty. Idealne na śniadanko lub kolację. Można podać je z jogurtem, śmietaną, dżemem, cukrem pudrem, co kto lubi. Ja swoje podałam ze serkiem homogenizowanym i mrożonymi malinkami. składniki: 500 g ricotty 1 szklanka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 jajka 1/2 szklanki mleka 2 garście posiekanej żurawiny 3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku

Monia miesza i gotuje
Ciasto z gruszkami i czekoladą 206

proszkiem i szczyptą soli.Następnie wlać sok lub wino.Dodać drobno pokrojone gruszki i drobno posiekaną czekoladę.Dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy.Piec 50 – 60 min.Podawać z bitą śmietaną lub lodami

kulinarnajamka.blogspot.com
Placki bananowe z sosem czekoladowym 191

reguły z podanych składników wychodzi porcja na śniadanie/ podwieczorek dla 4 osób. Ostatnio jednak Mały i Młody pochłonęli wszystko. Jak szarańcza :) Składniki dla 4 osób: 2 jaja 4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu 5 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dojrzałych bananów 3 łyżki soku z cytryny olej do smażenia Jajka rozbić, roztrzepać

Pełny talerz
Torcik spaghetti 180

pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Rukolę i szpinak umyć, osuszyć i grubo pokroić. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Papryczki umyć, usunąć pestki, pokroić na plasterki. Jaja roztrzepać ze śmietaną i ostrymi papryczkami. Dodać sery, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem Makaron wymieszać z połową pomidorów, zieleniną i boczkiem. Przełożyć do wyłożonej szynką formy. Zalać mieszanką jajeczną. Na wierzchu ułożyć

Pełny talerz
Sos tatarski 174

całej reszty ryb i mięs na zimno. Z podanego przepisu wychodzi ok. 2 szklanek. Dokładnie nie wiem,bo podjadałam. Prosto ze słoiczka. ;) Składniki: 200 ml majonezu 100 ml śmietany lub jogurtu 4 łyżki posiekanych marynowanych grzybków (np. pieczarek) 4 łyżki posiekanych ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanego szczypiorku (może być z cebulką) 3 łyżki posiekanego koperku 2 jaja na twardo (obrane

Pełny talerz
Quesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos) 397

patelni, pokroić na trójkątów. Powtórzyć to samo z kolejnymi plackami. Quesadillas można podawać z guacamole, pico de gallo lub inną ostrą salsą,a na złagodzenie smaku polecam gęstą śmietanę doprawioną odrobiną soku z limonki i solą. Marynata do mięsa: 350 g piersi kurczaka 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej ½ łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta mielonego cynamonu szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta pieprzu

Pełny talerz
Żywność liofilizowana - farfalle w sosie szpinakowo-serowym :) 198

szczegółowo o LYO FOOD poczytacie w TYM poście :) Farfalle w sosie szpinakowo - serowym jest daniem wegetariańskim , a jego skład przedstawia się następująco: makaron farfalle (47%), szpinak 23%, cebula 18%, śmietana 4%, gorgonzola 3%, migdały 3%, czosnek, masło, sól, pieprz cayenne. Przy okazji dowiedziałam się, że farfalle to inaczej makaron w kształcie kokardek :) Danie to dostępne jest w dwóch wersjach uwzględniających

Zdrowie na języku :P
Babeczki jogurtowe 187

Upieczone babeczki studzimy na kratce. Babeczki jogurtowe możemy podać na wiele sposobów. Sam kształt już jest ich ozdobą, ale możemy je oprószyć cukrem pudrem lub przybrać kremem, czy bitą śmietaną i owocami. Babeczki są wilgotne, puszyste i nie kruszą się. Wspaniale smakują nawet bez żadnych dodatków. Smacznego.   Wydrukuj przepis The post Babeczki jogurtowe appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Najlepszy mazurek wielkanocny 233

masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody masa kawowa: 200 g kajmaku z puszki 80 g miękkiego masła 2 łyżki mocnej, ostudzonej kawy sos: 55 g cukru 2 łyżki śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka masła szczypta soli dodatkowo: 20 g bezików Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach. Wbić żółtko, zagnieść, w razie potrzeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
118. Zupa na rozpoczęcie wiosny, czyli krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym. 211

Następnie dodajemy mleczko kokosowe- ilość według uznania (oczywiście można zastąpić śmietanką, choć efekt smakowy nie będzie taki zachwycający). Mieszamy, w razie potrzeby podgrzewamy i podajemy. U nas z łyżką śmietany, pietruszką z oliwą z oliwek i różowym pieprzem. Smacznego :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js

Symfonia Smaków
Naleśniki z brzoskwiniami 133

waniliowy miksujemy dodajemy 3 połówki  pokrojonych w kostkę brzoskwiń , wszystko mieszamy . Naleśniki smarujemy serkiem z brzoskwiniami i składamy w rożki . Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę nakładamy na każdy naleśnik  dekorujemy pozostałymi brzoskwiniami

Smakowite Dania
Pasta jajeczna z łososiem i suszonymi pomidorami! 215

ekologicznych - 4 plastry łososia wędzonego - 4-5 pomidorów suszonych (mogą być takie w oleju) - ser feta (1/3 opakowania ) - świeże oregano - ewentualnie 2 łyżki majonezu lub 2 łyżki śmietany - pieprz Wszystko kroimy w drobne kawałeczki, masę mieszamy ze sobą, doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 15 minut. Podajemy na gorącej bagietce

SMYKWKUCHNI
117. Mirabelkowo, czyli drożdżówki z Luks Pomadą. 252

przesianej mąki (zabieramy z tych przygotowanych już 500 gramów. Mąkę dodajemy po jednej łyżce i mieszamy, aby kontrolować gęstość rozczynu). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany, oprószamy mąką  (aby nie wysechł) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.  Do drugiej, dużej miski przesiewamy mąkę. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestygnięcia

Symfonia Smaków
Mazurek kajmakowy 319

gęstnieć - cały proces może trwać 30-40 minut, nie należy sugerować się czasem, ale wyglądem i konsystencją masy - jeśli masa znacznie zmniejszy objętość i będzie mieć konsystencję średnio gęstej śmietany, można zakończyć proces gotowania (kolor może być żółtawy lub lekko brązowy), można też umieścić na zimnym talerzyku kroplę masy, jeśli od razu zastyga, kajmak jest gotowy - ważne jest, by masa

Smakołyki Bereniki