śmietanowie - 6000 przepisów (strona:260/400)

Tort makowo - śmietanowy z płatkami róż 192

Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 0,5 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny Masa  1,200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny sok z 1 cytryny Poncz: 0,5 szklanki gorącej wody 1 saszetka herbaty earl grey sok z 0,5 cytryny Ponadto

kgwjanczewo
ciasto Leon 421

składniki na ciasto miodowe: 300 g mąki 150 g cukru 1 jajko 150 g masła 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany wykonanie: Wszystkie składniki siekamy nożem na stolnicy a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy w blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy ciasta z blaszek i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Chleb irlandzki na maślance 230

piecze przez pół godziny.  Czas przygotowania: 35 minut Składniki:  250 g mąki pszennej, 150 g mąki pszennej razowej, 100 g mąki owsianej, 420 ml maślanki lub kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka sody. Przygotowanie: Mąkę wymieszać  w misce  z solą i sodą, dodać maślankę, połączyć składniki, przełożyć na blat posypany mąką razową. Uformować okrągły bochenek

SzczyptaSmaQ
Kruche makowe gwiazdki 185

cukru ( pół na pół z cukrem waniliowym) i 100 g zimnego masła. Całość zagniotłam metodą tradycyjną. Ponieważ moje ciasto nie bardzo chciało się połączyć dodałam około 1,5 łyżki śmietany - można dodać zimnej wody lub jogurtu naturalnego. Uformowałam kulę, owinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na około 2h.  Ciasto cienko rozwałkowałam na grubość około 1 mm, foremką

apetytnapieczenie
Orkiszowa tarta z rabarbarem 131

Ciasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie

Mango Papaja
Crumble z jagodami 124

cukru pudru 50 g masła 82% szczypta cukru waniliowego nadzienie: 2-4 duże garstki świeżych jagód/ borówki amerykańskiej w zależności od pojemności kokilek łyżeczka cukru dekoracja: 2 łyżeczki śmietany 18% bądź 36% ubitej bez dodatku cukru listki mięty kilka świeżych jagód Przygotowanie: 1.Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Nie ugniatamy na gładkie ciasto. 2. Jagody umyć

KreatywnePiny
Ryż z jabłkami i budyniem. 409

jabłkami, bo taka wersja jest podstawowa. Niedawno  nasz wspólny znajomy Adam dołożył do niego budyń, a ja dziś dołożyłam żurawinę i banana. Ryż można jeść z dodatkiem śmietany czy lodów, jak kto lubi. SKŁADNIKI: 3 p. ryżu mus jabłkowy lub 1,5 kg. jabłek smażonych z cynamonem i sokiem z cytryny do smaku, 2 budynie śmietankowe  2 banany

Kuchnia Beaty
Młode brokuły z zielonymi szparagami. Pychotka ! 189

marchewką my ugotowaliśmy na parze, a brokuły i szparagi w lekko osolonej wodzie na krucho. Prosto i szybko. W trakcie kiedy gotujemy warzywa, przygotowujemy sos. Do rondla wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Dodajemy sery i na małym ogniu gotujemy, aż sery się rozpuszczą. Na koniec dodajemy pieprz i ścieramy nieco gałki muszkatołowej. Mieszamy i sos jest gotowy. Podajemy wszystko razem

vegetanie
Chrupiący kalafior obsmażany 262

Smażymy różyczki w rondlu w dużej ilości oleju z każdej strony. Obsmażony wykładamy na ręcznik papierowy a następnie podajemy na talerzu z młodymi ziemniakami i np. sałatą ze śmietaną :) SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Makowa Panienka 203

miski i ucieramy na niskich obrotach miksera na gładką masę, stopniowo dosypując cukier oraz mąkę, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy na złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy nasz krem: śmietanę ubijamy z cukrem, serek łączymy z adwokatem, obie masy delikatnie mieszamy:) galaretkę przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu, po wymieszaniu wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki i wstawiamy

Luźna Kuchnia
Babka ,,murzynek ” z powidłami. 186

szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych ,u mnie z pomarańczy . Składniki na polewę: 70 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnuszkiem z gorącą wodą .Dekorujemy ciepłą ciasto. Mąkę ,kakao ,sodę przesiewamy .Mleko ,olej ,jajka i cukry miksujemy tylko do połączenia

Ladylaura.
Ptysie Jadzi 154

mieszamy  Resztę mleka gotujemy, wsypujemy cukier i wlewamy rozmieszane w mleku mąki, gotujemy ciągle mieszając by nie przypalić Przestudzonym kremem napełniamy ptysie. Łatwiej będzie napełnić je bitą śmietaną. Te smaczne ciasteczka przygotowała Jadzia. Jedliśmy je w większym gronie i wszyscy oblizywali paluszki, oj pyszne były

Proste Potrawy
Sałatka ziemniaczana z boczkiem 164

pociąć w cienkie półplasterki, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Korniszony pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć ze śmietaną, majonezem, musztardą, posiekanym koperkiem, doprawiając do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Podawać do grillowanych mięs

Czerwień i błękit
Przekąski z chlebkiem knackebrod i aktualności 168

Krackebrod 12g świeżych drożdży 250ml wody 230g mąki żytniej razowej 80g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kminu lub kminku Dodatki -zielony ogórek, chrzan, wędzona makrela, -marynowany śledź, śmietana 18%, koperek, ale także -szynka, musztarda, pomidor, -żółty ser i konfitura Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Dolać wodę z drożdżami

W kuchni wieczorem
Likier kawowy - domowy 175

przepis i zrobiłam dla siebie, ale za mało :) krótko mówiąc - trzeba dorobić :D Składniki: 120 ml spirytusu 1 puszka masy krówkowej 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 250 ml śmietany 30% (kremówki) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody (około 3 łyżki). Studzimy. Do blendera wlewamy śmietankę, ekstrakt z kawy i ekstrakt z wanilii

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania