śmietanowie - 6000 przepisów (strona:256/400)

Dlaczego jem inaczej... 159

przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna świadomość. Spojrzałam wczoraj na mój obiad - kasza gryczana, kotlety fasolowo-soczewicowe, mizeria ze "śmietaną" słonecznikową, kiełki... i stwierdziłam, że to rzeczywiście może dziwić. No bo dlaczego tak, a nie standardowo panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i surówka? Kiedyś mi to przecież smakowało. Chcę więc

pyszne zdrowości
Bliny ziemniaczane 161

Możemy je osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu (moje tego nie wymagały, starałam się dawać jak najmniej tłuszczu). Podajemy gorące. Gotowe bliny ziemniaczane podajemy z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną, sałatką śledziową czy gulaszem. W wersji bardziej wykwintnej dodatkiem może być wędzony łosoś lub kawior. Jeżeli ciasto przygotujemy bez dodatku szalotki i czosnku domowa konfitura będzie idealnym uzupełnieniem. Ja swoje

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka kocie języczki 109

Ekspresowe, kruche ciasteczka ! Można je wykonać również w wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem

Tradycyjna Kuchnia
Gulasz z wolnowaru 136

Dodać przyprawy, dolać bulion lub wodę i włączyć wolnowar. Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin na poziomie "1".Pod koniec gotowania można dodać troszkę śmietany, koperek

Moje domowe kucharzenie
Sushi z holenderskim matjasem i musem z fenkuła 176

puree doprawiając na koniec solą i pieprzem. Do gorącego puree dodać odciśnięte płatki żelatyny i mieszając równomiernie rozpuścić je w puree Następnie dodać do puree prawie na sztywno ubitą śmietanę i wymieszać a na koniec ubite na sztywno białka.Masę delikatnie ale dokładnie wymieszać. Metalowe obręcze ustawić na metalowych podstawkach a jeśli ich nie macie choćby na tacy

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pianka szparagowa z pomidorami 115

Delikatna, lekka przystawka z zielonymi szparagami i soczystymi pomidorami. Składniki: (na około 4 porcje) 1 jajko 100 ml śmietany 18%  szczypta soli  szczypta pieprzu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Farsz: 1-2 pomidory pokrojone w kostkę bądź w łódki 2-3 szparagi pokrojone na plasterki świeży rozmaryn do dekoracji Przygotowanie: 1. Jajka ubić mikserem na puszystą pianę. 2. Dodać

KreatywnePiny
Tort Sachera w wersji wege 216

Przesąd, że dobre ciasto czy deser nie może obejść się bez: masła, mleka, jajek czy śmietany, nie zawsze się sprawdza. Ciasto bez tych składników może być równie pyszne i aromatyczne, jak to tradycyjne.   Przekonałam się o tym piekąc tort Sachera w wersji wegańskiej. Mój pierwszy wegański wypiek, udał się zadziwiająco dobrze: genialy w smaku, po prostu bosko czekoladowy, strukturą

Mia Cucina Sofieta
Tagliatelle z leśnymi grzybami 213

leśnych ( takie jakie uda się zebrać bądź kupić; mogą być też mrożone) 1 duża cebula kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek  1 łyżka masła  200-250 g śmietana kremówka 36% ( można dodać mniej procentową :) ) sól pieprz  świeży tymianek  kilka igieł rozmarynu szczypta cukru tarty parmezan Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie z oliwek z odrobiną masła

Jemy Pijemy
Kokosowy pudding z tapioki z sosem mango 144

jest jedyna w swoim rodzaju. Warto wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością i warto spróbować.  Składniki: Pudding: 50 g tapioki 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka migdałowej śmietany (lub mleka) 1/3 szklanki syropu klonowego 3 łyżki wiórków kokosowych Sos mango: 1 dojrzałe mango ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki syropu klonowego Perełki tapioki

Roślinna - blog wegański
Sałatka kuskus z kurczakiem 295

oliwy z oliwek duża łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) ocet balsamiczny ciemny (opcjonalnie) papryka słodka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie) sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich Do podania - gęsty jogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały pieprz   1. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obieraczką do jarzyn lub nożem obrać 2-3 długie skórki, resztę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć

Kuchnia Prezydentowej
Lody Malinowe Domowe 302

stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 400 g malin ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe

Blondynka Gotuje
Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką 171

napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika. Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do niej dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać ajerkoniak i wymieszać. Wykonanie: Mazurek posmarować cienką warstwą dżemu. Na dżem

wcinaj to
Lodziarnie w Poznaniu – Igloteka 182

pobliżu znajduje się przepiękny park im. Tadeusza Mazowieckiego. Smaki lodów były bardzo ciekawe i daleko im było do klasyków znanych ze sklepów: Gorgonzola Wanilia ( na zdjęciu) Śmietana Ciasteczkowy Marcepan Karmel z solą Mascarpone z figą Sorbet Gujana, truskawka, Banan ( na zdjęciu) Sorbet gorzka czekolada Sorbet z ananasem i miętą Sorbet mango Sorbet jagodowy Koszt porcji:  3,50zł Dodatkowy

Kolizje Smaków
Sernik jogurtowy 148

rozpływający się w ustach. Zresztą spróbujcie sami. Składniki na spód: 3 szkl. mąki, 0,5 szkl. cukru, 7 żółtek, 1 kostka margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany Składniki na masę jogurtową: 3 duże jogurty greckie ( po 400g każdy), 2 budynie śmietankowe, 7 białek, ¾ szkl. cukru Cukier puder do posypania ciasta. Wykonanie: Spód:   Wszystkie składniki przekładamy

Passion of Cooking
Truskawkowa galaretka 137

żelatynę cały czas mieszając. Wlać żelatynowy mus do do reszty i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Można podawać z bitą śmietaną. (My nie mogliśmy się doczekać więc po 2, 3 godzinach wstawiłam na 20 min do zamrażarki

W kuchni bez szafek

Proponowane wyszukiwania