śmietanowie - 6000 przepisów (strona:253/400)

DESER TRUSKAWKOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ 176

szybko i fajnie udekorować, zajrzyjcie koniecznie do sklepu  SŁODKI ŚWIAT  tam znajdziecie wszystko potrzebne do udekorowania mniejszych i większych deserów   Składniki: 50 dag truskawek 1 szklanka śmietany kremówki szklanka mleczka kokosowego cukier puder lub miód ewentualnie ksylitol do smaku ozdoby czekoladowe do dekoracji- u mnie rurki i kwadraciki ze sklepu Słodki Świat Wykonanie: Truskawki odszypułkowujemy, myjemy. Blendujemy

Z Majeczką w kuchni
Kruche z jagodami i kruszonką 151

Zapraszam :) Składniki na ciasto kruche : 3,5  szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka cukru    1 l jagód  1/2 szklanki cukru Kruszonka : 100 g margaryny 1.5 szklanki mąki  1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia Blaszka

Sama słodycz i szczypta chili
Funfetti 324

łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 60 g cukru białego 60 g cukru trzcinowego 100 g masła (rozpuszczonego) 120 ml jogurtu naturalnego, waniliowego lub śmietany 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżka ekstraktu waniliowego 80 g cukrowego groszku wielokolorowego  Krem cytrynowy : 1 serek  "Mój ulubiony" lub "Philadelphia" lub inny kremowy mielony twarożek

Kuchnia Prezydentowej
Szarlotka 446

schronisku jako jedynym była ona z rodzynkami i dużą ilością cynamonu, do tego kawałek był naprawdę duży. Pycha! Pamiętam też szarlotkę z Doliny Chochołowskiej z prawdziwą bitą śmietaną i jagodami,  pamiętam też tę z Murowańca. Niestety nigdy nie odtworzyłam ich smaku w domowej kuchni, choć piekłam nawet te szarlotki z tatrzańskich przewodników. Jeśli więc wybieracie się w Tatry, koniecznie

Kuchenne aromaty
Dlaczego jem inaczej... 180

przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna świadomość. Spojrzałam wczoraj na mój obiad - kasza gryczana, kotlety fasolowo-soczewicowe, mizeria ze "śmietaną" słonecznikową, kiełki... i stwierdziłam, że to rzeczywiście może dziwić. No bo dlaczego tak, a nie standardowo panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i surówka? Kiedyś mi to przecież smakowało. Chcę więc

pyszne zdrowości
Bliny ziemniaczane 178

Możemy je osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu (moje tego nie wymagały, starałam się dawać jak najmniej tłuszczu). Podajemy gorące. Gotowe bliny ziemniaczane podajemy z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną, sałatką śledziową czy gulaszem. W wersji bardziej wykwintnej dodatkiem może być wędzony łosoś lub kawior. Jeżeli ciasto przygotujemy bez dodatku szalotki i czosnku domowa konfitura będzie idealnym uzupełnieniem. Ja swoje

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka kocie języczki 125

Ekspresowe, kruche ciasteczka ! Można je wykonać również w wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem

Tradycyjna Kuchnia
Gulasz z wolnowaru 148

Dodać przyprawy, dolać bulion lub wodę i włączyć wolnowar. Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin na poziomie "1".Pod koniec gotowania można dodać troszkę śmietany, koperek

Moje domowe kucharzenie
Sushi z holenderskim matjasem i musem z fenkuła 224

puree doprawiając na koniec solą i pieprzem. Do gorącego puree dodać odciśnięte płatki żelatyny i mieszając równomiernie rozpuścić je w puree Następnie dodać do puree prawie na sztywno ubitą śmietanę i wymieszać a na koniec ubite na sztywno białka.Masę delikatnie ale dokładnie wymieszać. Metalowe obręcze ustawić na metalowych podstawkach a jeśli ich nie macie choćby na tacy

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pianka szparagowa z pomidorami 129

Delikatna, lekka przystawka z zielonymi szparagami i soczystymi pomidorami. Składniki: (na około 4 porcje) 1 jajko 100 ml śmietany 18%  szczypta soli  szczypta pieprzu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Farsz: 1-2 pomidory pokrojone w kostkę bądź w łódki 2-3 szparagi pokrojone na plasterki świeży rozmaryn do dekoracji Przygotowanie: 1. Jajka ubić mikserem na puszystą pianę. 2. Dodać

KreatywnePiny
Tort Sachera w wersji wege 233

Przesąd, że dobre ciasto czy deser nie może obejść się bez: masła, mleka, jajek czy śmietany, nie zawsze się sprawdza. Ciasto bez tych składników może być równie pyszne i aromatyczne, jak to tradycyjne.   Przekonałam się o tym piekąc tort Sachera w wersji wegańskiej. Mój pierwszy wegański wypiek, udał się zadziwiająco dobrze: genialy w smaku, po prostu bosko czekoladowy, strukturą

Mia Cucina Sofieta
Tagliatelle z leśnymi grzybami 228

leśnych ( takie jakie uda się zebrać bądź kupić; mogą być też mrożone) 1 duża cebula kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek  1 łyżka masła  200-250 g śmietana kremówka 36% ( można dodać mniej procentową :) ) sól pieprz  świeży tymianek  kilka igieł rozmarynu szczypta cukru tarty parmezan Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie z oliwek z odrobiną masła

Jemy Pijemy
Kokosowy pudding z tapioki z sosem mango 159

jest jedyna w swoim rodzaju. Warto wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością i warto spróbować.  Składniki: Pudding: 50 g tapioki 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka migdałowej śmietany (lub mleka) 1/3 szklanki syropu klonowego 3 łyżki wiórków kokosowych Sos mango: 1 dojrzałe mango ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki syropu klonowego Perełki tapioki

Roślinna - blog wegański
Sałatka kuskus z kurczakiem 310

oliwy z oliwek duża łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) ocet balsamiczny ciemny (opcjonalnie) papryka słodka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie) sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich Do podania - gęsty jogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały pieprz   1. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obieraczką do jarzyn lub nożem obrać 2-3 długie skórki, resztę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć

Kuchnia Prezydentowej
Lody Malinowe Domowe 321

stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 400 g malin ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania