śmietanowie - 6000 przepisów (strona:245/400)

Pierś z indyka z puree z żółtej marchewki 195

cherry również parzymy i kroimy na pół. Po 12 minutach parowania wyjmujemy pojemnik z żółtą marchwią i przekładamy ją do wysokiego naczynia. Warzywo przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Dodajemy śmietanę, mleko i miksujemy w blenderze. Puree z marchwi przekładamy na talerz. Pomidorki z cebulą układamy obok i dodajemy do nich listki bazylii i kiełki amarantusa. Po wyłączeniu parowaru nakładamy obok

Parowar Faceta
Placki ziemniaczane- przepis Magdy Gessler 37802

odcedzaliśmy masę odlać sok i "wybrać łyżką" mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy, wymieszać.Dodać czosnek. Dosmaczyć solą i pieprzem. Jeśli chcesz aby masa nie ściemniała, dodaj po prostu łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Smaż na złoty kolor. Podawaj ciepłe. Ja moje placki ziemniaczane podałam z sosem czosnkowym i natka pietruszki na pięknej  Porcelanie Bogucice Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Langos czyli wspomnienie wakacji 219

Langos jedliśmy w tym roku w czasie urlopu na Węgrzech. Jedliśmy dwa rodzaje i powiem Wam, że były przepyszne.  Pierwszy langos jakiego jedliśmy to wersja podstawowa czyli ze śmietaną, serem i czosnkiem.    A drugi langos to opcja full wypas..czyli boczek, kiełbasa, słonina, cebula, papryka, czosnek.   Znalazłam też przepis na langos’e i mam nadzieję

Kuchnia na wzgórzu
Półkruche serduszka z posypką 180

trochę jak wiatraczki z powidłami , które kiedyś często przygotowywała mama. Są niezwykle kruche i przyjemnie rozwarstwiają się przy każdym kęsie. Najlepsze jeszcze ciepłe, posypane cukrem :) Składniki: 5 łyżek gęstej śmietany 18% 280 g mąki pszennej 250 g masła 1 żółtko Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na ok. 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem

Chocolate Muffin Blog
Serniczki jogurtowe z malinami. 307

ŁYŻKI MASY JOGURTOWEJ I KILKA MALIN NA WIERZCH .PIECZEMY W 170 STOPNIACH PRZEZ OKOŁO 30 MINUT .PO WYSTYGNIĘCIU PRZECHOWUJEMY W LODÓWCE. UWAGA : JEŚLI ZAMIAST JOGURTÓW GRECKICH UŻYJEMY NATURALNYCH , BĄDŹ ŚMIETANY 18 % PROSZĘ DODATKOWO DODAĆ DRUGI BUDYŃ LUB 3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ

Ladylaura.
schab pieczony z wędzonymi śliwkami 173

masła, wrzucamy na masło 50 g suszonych śliwek, smażymy je przez dwie minuty i  dodajemy sos z pod pieczeni (około 100 ml), oraz 250 ml słodkiej śmietany( najlepiej 30%). Całość zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem ( wcześniej próbujemy czy jet taka potrzeba, przecież sos z pod pieczeni jest już przyprawiany) i gotowe. Sosem polewamy porcję upieczonego schabu

Miód i pieprz
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42903

szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g lodowato zimnego masła 4 lekko czubate łyżki cukru 3 żółtka z jajek rozmiaru M 3-4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego jeśli ciasto jest za suche- 2 łyżki zimnej wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 5 białek jajek rozmiaru M szczypta soli 1 szklanka + 2 łyżki cukru

Karo in the Kitchen
Szarlotka z plastrami jabłek i cynamonem 260

szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast i mięknę przy zapachu cynamonu...Was też spróbuję nią zarazić :)   Składniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 żółtka  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 herbatniki 2 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu cukier do smaku 16g cukru waniliowego     Przygotowanie

ChilliJemy
Sernik nowojorski 157

cukru pudru - 50 g mąki pszennej - 10 g ekstraktu z wanilii - skórka starta z 1 cytryny - 2 łyżeczki soku z cytryny - 3 jajka - 1 żółtko - 300 ml kwaśnej śmietany 18% Składniki na galaretkę malinową: - 200 g malin - 40 g cukru - 20 g wody - 6 g żelatyny Tortownica o średnicy 26 cm. Najpierw dokładnie owijamy tortownicę folią aluminiową (również na zewnątrz

Kuchenne Wariacje
Student i piekarnik. Czy kuchnia będzie cała?! The Black Forest Cake. 241

niezbyt dużo z braku siły wykonanie 1.Do gara wrzucić śmietanki. Ubijać. 2.W trakcie dodawać cukier puder,mascarpone i sok z cytrusa W przypadku śmietanek 30% poleca się dodać śmietan  fixu lub żelatyny Masę robić koniecznie przed samym przełożeniem i ozdabianiem tortu! 4.ŻĘ co i jak czyli jak przełożyć?! 1. Nasącz blaty alkoholem(niby nie trzeba,ale torcik

Fiolka w kuchni
Koktajl truskawkowy czyli smak lata...yyy a od kilku lat sesji. A na przekąskę mentalną Kodeks Logiki Kobiecej i odrobina wanil 198

truskawkowym. Kto nie lubi truskawek? Szczególnie w sesji. Minus 10 minut na czas poświęcony nauce. Są jacyś chętni? Składniki: truskawki (na 1 szklankę dwie duże garście) jogurt naturalny/jogurt bałkański/śmietana/mleko roślinne szczypta cukru waniliowego* cukier/miód/ksylitol kilka kropel soku z cytryny listek czy dwa mięty Nie da się określić proporcji. Jedni jak ja lubią po prostu truskawki dodając

Fiolka w kuchni
Smak wakacji. Pokusa owczarka pohalańskiego. Gofry 210

Nadrabiam kolory, smaki, zapachy i dźwięki po dwóch miesiącach lata w mieście. Smak wakacji.Gofry. Posypane cukrem pudrem. Z bitą śmietaną.Owocową frużeliną. Czekoladą...i czymkolwiek co tylko chcesz. Na rozchmurzenie nieba. Otarcie łez pierwszoklasisty. Studencką rozpustę środka wakacji ( odstresowanie w sesji poprawkowej). I wodzenie na pokuszenie dla psa. *przepis Siaśki na 6-8 gofrów*  Składniki: 1banan 2jajka 4łyżki płatków

Fiolka w kuchni
Kanapkowa vendetta 243

powyżej, wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i przyprawą fit up do sałatek Rogal pszenny z masłem, dżemem domowym jagodowym zagryzany twarogiem i zapijany zimnym(!) mlekiem Chleb wiejski pszenny ze śmietaną,posypany cukrem Talerz kanapek z chleba pszennego/bagietki z almette z ogórkiem, sałatą masłową,pomidorami,ogórkami małosolnymi i warzywny zapach wolności beztroski gimnazjalnych wakacji Sandwiche zapiekane z nutellą i bananem. Po fakcie

Fiolka w kuchni
Tort śmietankowy z czekoladą i powidłem śliwkowym 215

serka mascarpone 500 ml kremówki 36% słoiczek powideł śliwkowych  Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  Do otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g 100 g śmietany kremówki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania białek stopniowo dodawać do nich cukier i miksować do czasu, aż nie będzie wyczuwalny. Żółtka utrzeć

Krakowskie smaki Ani
Drożdżówka ze śliwkami i serem 279

wyrabiamy ręką przez kilka minut. Ciasto powinno byc lśniące, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykryamy  i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy. Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt

Mia Cucina Sofieta