śmietanowie - 6000 przepisów (strona:242/400)

Pancakes z chili "dwie czekolady" 134

chili. Studzimy. Jajko ubijamy do białości, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną. Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron

Kolorowy Przepisownik
Kokosowe placuszki z kaszy manny 117

różnorakie podobne przepisy, ale nie miałam jakoś okazji wypróbować. Teraz przekonałam się sama, że to świetny pomysł! Składniki dodawałam na oko, tak by uzyskać pożądaną konsystencję bardzo gęstej śmietany. Przy okazji wrzuciłam też wiórki kokosowe, a masło zastąpiłam niesamowicie zdrowym olejem kokosowym. Dlaczego? Otoż olej kokosowy jest świetną alternatywą dla pozostałych tłuszczy. Nie ulega utlenianiu, więc z powodzeniem można

Kuchnia Ellie
Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem 162

dużym talerzem i ostrożnie przewróć do góry nogami, tak aby ciasto znalazło się na talerzu.  Podawaj Tartę Tatin na ciepło, polaną odlanym sosem karmelowym, z lodami waniliowymi lub śmietaną.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 186

osolonego wrzątku, gotować kilka minut, aż wypłyną jak pierogi. Do tego sosik ze szklanki wody przegotowanej również z kurkumą i pieprzem, sosem sojowym, olejem kokosowym i na koniec zagęszczony śmietaną owsianą. Kurkumowe kluski wchodzą na stałe do naszego repertuaru i Wam polecam gorąco. SMACZNEGO

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą 168

wymieszać z roztopionym masłem.   Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę. Czekoladę roztopić i odstawić do wystygnięcia.  Śmietankę ubić na sztywno (można wspomóc się śmietan-fixem) i wsypać cukier waniliowy. Nie zaprzestając miksowania - dodać (stopniowo) serek mascarpone a na końcu białą czekoladę.   Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić

Di gotuje
Torcik Bezowy z Bitą Śmietaną 167

przecież tylką wychodzą takie fajne wzorki. To wszystko powstało bardzo spontanicznie, jednego wieczoru, tak po prostu wstałam , ubiłam pianę i wstawiłam bezy do suszenia, następnego dnia przełożyłam bitą śmietaną i udekorowałam jeżynami z syropu,które przygotowałam jakiś czas temu w słoikach. Kiedy zaserwowałam synowi kawałek, uśmiechną się od ucha do ucha ;) Tata zobaczył torcik na fan page`u bloga

Blondynka Gotuje
Gęsta zupa z fasoli 168

dolać wrzątek. Jeśli doleje się zimnej wody, trzeba będzie gotować bardzo długo . Kilka nasion fasoli rozgnieść widelcem - to spowoduje, że zupa będzie gęstsza i nie trzeba będzie dodawać ani śmietany, ani zasmażki, ani mąki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do fasoli. Kiełbasę pokroić w kostkę lub półtalarki i dodać do fasoli. Wsypać

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 105

Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki 20 g świeżych drożdży 1 szkl. letniego mleka szczypta cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku

Kolorowy Przepisownik
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 133

prostu spróbuj czy ciasto się ugotowało) 5.Wyławiaj łyżką cedzakową i jedz póki ciepłe z ulubionymi dodatkami Ocena: Bardzo dobrze. Dwa plus. Podawaj z zeszkloną cebulą lub słodką śmietaną(tu 18%) z koperkiem(ułatwia trawienie) bądź szczypiorkiem. Nie no. Smakowało! =) P.S. Przepraszam za zdjęcie. Robione późnym wieczorem pierogi kolacyjne - do rana nie ostały się by zobić coś lepszego... P.S.S

Fiolka w kuchni
DROŻDŻOWE RACUCHY Z PŁATKAMI AMARANTUSA 152

ciasta dodałam 2 duże kopiaste łyżki   płatków z nasion amarantusa  i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Część racuchów smażyłam na patelni tylko przesmarowanej olejem (na zdjęciu to te jaśniejsze), część na zupełnie suchej (to te z ciemniejszą "skórką") - wychodzą fajnie miękkie, puszyste, wręcz pączkowe i teraz już

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
kruche ciasteczka 162

składniki: 2 szkl mąki (ja użyłam 1 szk mąki pszennej i 1 szkl mąki krupczatki) 125 ml kwaśnej śmietany 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: orzechy, pestki słonecznika, marmolado lub powidło, wiórka kokosowe białko wykonanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie

Domowy Smak Jedzenia
lin smażony w śmietanie 134

Polecam przepis na lina w śmietanie

Ugotujmy Coś
Ostrygi dla początkujących- jak i z czym się to je? 168

pisać i pisać bez końca. Zabieram się teraz do wprowadzenia przepisu na zapiekane ostrygi. Jest to bardzo prosty przepis a jakże wyrafinowany: Zapiekane ostrygi w zredukowanym sosie własnym śmietaną, żółtkiem i cydrem jabłkowym z kwiatem czarnego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym i bekonem 103

jajko, aby białko nie oddzieliło się od żółtka, które po przekrojeniu rozpłynie się na talerzu. Reszta jest otoczką.  Krok 1 - sos chrzanowy Łączę w rondelku kilka łyżek śmietany 18% z 1/2 małego słoiczka chrzanu śmietankowego, dodaję płaską łyżkę natki pietruszki, sporo świeżo zmielonego pieprzu aby wzmocnił ostrość chrzanu. Całość zagotowuję, stale mieszając. Im dłużej sos dłużej gotuję, tym będzie

Right Behind The Kitchen
Brownie z dynią. I sernikiem 141

łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 30 g mąki pszennej polewa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 65 ml śmietany kremówki (38%) Czekoladę posiekać, umieścić z masłem w garnuszku. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia składników, przestudzić. Jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i oba rodzaje kawy dokładnie wymieszać. Wlać masę czekoladową

Pożeraczka, czyli raz adobrze