śmietanowie - 6000 przepisów (strona:246/400)

Leśny gulasz z jelenia 146

miodu (nie doprawiamy solą przed redukcją, bo bardzo łatwo przesolić!). 4. Gulasz podajemy z pyzami lub kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. Opcjonalnie możemy podać z kleksem słodkiej śmietany 36%. Smacznego

My Culinary Art
Zupa ogórkowa z groszkiem i czosnkowymi grzankami 131

ząbki czosnku, słoiczek przecieru ogórkowego, 1szklanka groszku (świeżego lub mrożonego), grzanki czosnkowe (gotowe lub własnej roboty), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, 4 – 5 łyżek śmietany Sposób przygotowania: Porcję rosołową opłukać, włożyć do garnka i zalać około 4 l zimnej wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i zszumować. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Marchew

Nie tylko w kuchni
Sernik z malinami na spodzie brownie 406

piekarniku. Zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Malinowa pianka: Łyżkę galaretki rozpuszczamy w ok. dwóch łyżkach wrzątku. Zostawiamy do ostudzenia. Maliny rozgniatamy widelcem tak, aby były mniejsze i większe kawałki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy maliny i ostudzoną galaretkę. Mieszamy szpatułką (nie mikserem). Rozkładamy równomiernie na całkowicie ostudzonym cieście. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto ozdabiamy

Poezja smaku
Pagórki serowo - gruszkowe 136

szczypta soli 5-6 gruszek słodkich cukier puder na wierzch 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli mamy taka potrzebę (np. gdy za mało mamy serka homo) możemy dołożyć śmietany 18%. 2. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W tym czasie gdy piekarnik się nagrzewa, obieramy gruszki i przekrawamy je na pół wycinając gniazda nasienne. 3. Ciasto dzielimy na pół

Gotowanie...to proste !
Szarlotka orkiszowa z malinami. 226

lekko orzechowy smak ,szarlotka z malinami . Zjadłam więcej… Składniki: mała ,kwadratowa blaszka o boku 20 cm 300 g mąki orkiszowej 150 g zimnego masła 4 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 0,5 szklanki cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 białka i 0,5 szklanki cukru pudru na bezę Maliny około 200 g ,zamrożonych nie rozmrażamy wcześniej

Ladylaura.
Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie 162

łyżki utartego manchego sera świeże oregano do posypania Surową kiełbasę wyciśnij z flaków do miski. Dodaj resztę składników i wyrób luźny farsz. Jeśli użyjesz bułkę namocz ją w śmietanie. Uformuj 12 klopsików dosyć dużych. Rozgrzej olej i zrumień klopsiki. Przełóż na talerz. Pokrój szalotkę i czosnek w drobną kostkę i podsmaż na patelni na tłuszczu, który pozostał z klopsików. Dodaj

codojedzenia
Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż 148

eklerki albo ptysie [ klik ] Ja wybrałam eklerki bardzo proste ale jakże smakowite. Do dekoracji użyłam płatków róż które cudnie aromatyzowały deser. Zapraszam serdecznie na pyszny deser. Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krem z kabaczka, ziemniaków i marchewki 127

porcje: 1 l wywaru warzywnego 1 kabaczek (waga przed obraniem ok. 0,9 kg) 5 średniej wielkości ziemniaki 2-3 młode marchewki 1,5 białej cebuli 100 ml śmietany 30% oliwa z oliwek (ewent. olej) gałka muszkatołowa sól, pieprz

Ugotować
Zupa pomidorowo- dyniowa 104

ilością wody, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie zupę połączyć z przecierem pomidorowym, groszkiem i gotować jeszcze przez 5 minut. Rozlać na talerze, posypać szczypiorkiem i ewentualnie zaciągnąć śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Słodkie Krokiety z Serem i Konfiturą Truskawkową 160

sera białego nie robiłam, kupiłam :) Jajek nie zniosłam, też kupiłam. A tak poważnie to spróbujcie się kiedyś pobawić w grillowanie słodkich naleśników. Możecie podać je z bitą śmietaną, ze zmiksowanymi owocami, z czym tylko chcecie. Miłego Dnia Moi Kochani :) Składniki na 7 szt: 1 szklanka mleka + 1/4 szklanki 1 szklanka mąki pszennej 20 g masła roztopionego szczypta soli

Blondynka Gotuje
Mleczna kanapka – domowy batonik Kinder 1850

pieczenia Masa mleczna: 600ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 opak. cukru wanilinowego 3 łyżki miodu 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 125 ml śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny + odrobina zimnej wody 100ml gorącego mleka   Kinder Mleczna Kanapka – Wykonanie: Jajka ubić ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym (masa po ubiciu powinna się podwoić). Obie

Kulinarne Przeboje
Szarlotka z cynamonem i rodzynkami 191

Masa jabłeczna z cynamonem i rodzynkami, a na wierzchu różowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka  4 białka szczypta

W kuchennym oknie Ewy
Tiramisu bez alkoholu i surowych jajek 208

zakrycie dna. Nasącz go zimną już kawą, na każde miejsce biszkopta daj tylko raz espresso, nie może być za mokry, rozciapie się inaczej. Teraz ubij 0,5 l śmietany 36 %. gdy zacznie sztywnieć dodaj cztery łyżki cukru i 0,5 kilo sera mascarpone, serek dodawaj stopniowo, powoli miksując, ale uważaj żeby nie zrobić masła. Połowę masy wyłóż na biszkopt

Pasje Jolki
Gofry na wodzie 144

upieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość. Gofry podawać z czym kto lubi np. mogą to być: owoce, konfitura, cukier puder, bita śmietana (przepis znajdziesz tutaj ). Gofry wychodzą bardzo smaczne, choć są nieco cięższe niż te z poprzedniego przepisu

Kuchcik gotuje
Malinowo-kokosowa babka na zimno 146

włożyć na minimum 2 godziny do lodówki. Kiedy masa stężeje można ją ostrożnie wyjąć z formy i ułożyć na talerzu, a następnie podzielić na porcje. Można podać z bitą śmietaną i wiórkami kokosa

Czerwień i błękit