gałki muszkatołowej brązowy cukier lub miód do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski lub wysokiego naczynia a następnie dokładnie zmiksować blenderem. Podawać schłodzone. Można podać z odrobiną bitej śmietany posypanej startą czekoladą lub cynamonem
Mama Gotujemąki pszennej (około 80 g) 3 łyżki brązowego cukru 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 4 łyżki zimnej wody 1 pełna łyżka gęstego jogurtu lub śmietany DODATKOWO: 350 - 400 g śliwek 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki mielonych migdałów (lub płatków migdałowych- zmielonych) WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo
Słodko-Słony Świat Ilonyzera. Bo kto powiedział, że lody można jeść tylko latem...? Lody jarzębinowo-cynamonowe Składniki: (na 1 l lodów) 4 żółtka 100 g cukru 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki (38%) 1 laska cynamonu 250 g dżemu jarzębinowego Mleko zagotować z cynamonem, odstawić na 30-60 minut. Po tym czasie mleko zagotować raz jeszcze. W tym czasie ubić żółtka
Pożeraczka, czyli raz adobrzedanie to podajemy na ciepło. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka, 200g ryżu, 3 jabłka, 4 łyżki cukru, 100ml śmietany 18%, 2 łyżeczki masła, 3 łyżeczki cynamonu. Wykonanie Mleko zagotować, dodać ryż, gotować około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Lekko przestudzić. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć
Z miłości do słodkościRacuchy dyniowe łatwo zrobić, a przy tym są pyszne i słodkie. Świetnie nadają się na obiad, a jeśli podać je np. z bitą śmietaną również spełnią rolę świetnego deseru. Składniki: 300 g musu z dyni 50 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ¼ łyżeczki
Mama Gotujemielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami ( frytkami ), mięsem lub jako osobne danie. Sałatka ta jest bardzo zdrowa i nie tuczy, ponieważ w jej skład nie wchodzi śmietana, ani majonez. Polecam
Przepisy i porady kulinarnelimonki oraz jajkiem wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika składniki polewy ucieramy wylewamy na ciasto po okolo 15 minutach i pieczemy przez kolejne 20- 25 minut podajemy z bita śmietaną:) smacznego
Luźna KuchniaSkładniki: mus kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 2 tabliczki białej czekolady 2 kubeczki śmietany kremówki biszkopt: 5 jajek 0, 5 kubka cukru 0, 5 kubka maki tortowej 0, 5 kubka wiórków kokosowych 0, 5 kubka mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 budyń waniliowy
Luźna Kuchniaodstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę . Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Twaróg wymieszaj na gładką pastę wraz z cukrem, śmietaną i wanilią. Śliwki wypestkuj i przekrój na pół. Wyrośnięte ciasto wyrób ręcznie przez kilka minut, a następnie rozwałkuj na stolnicy na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm . Pokrój ciasto
Słodko-Słony Świat Ilonyjabłkami . Smaczne, proste w przygotowaniu - idealnie pasują do kawy. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki margaryny 1 jajko 1/2 szklanki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 kg jabłek Na stolnicy łączymy oba rodzaje mąki. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką
Salonik smakówciasto kruche ; 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany Pianka bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniacznej 1 cukier waniliowy Dowolne powidła ja użyłam jagodowych (malutki słoiczek ) Wykonanie : Do miski
Sama słodycz i szczypta chiliklasyczne, ze śliwkami, zawsze królują wśród jesiennych przysmaków, bo czy jest coś lepszego niż cieniutkie, mięciutkie ciasto skrywające słodką, soczystą śliwkę? Dla mnie koniecznie skąpane w kwaśnej śmietanie, posypane cukrem i cynamonem, lecz równie smaczne będą podane z roztopionym masłem, czy z przyrumienioną bułką tartą, sosem śliwkowym lub posypane słodkim kakao. Możliwości jest wiele, choć najważniejsze jest ciasto. Przepis, który
Rozpustne gotowaniewybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek. Składniki: kruche ciasto: 350 g mąki 100 g cukru 1 jajko 2 żółtka 125 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa owocowa: 6 małych gruszek 2 szklanki aronii sok z jednej cytryny 1,5 szklanki wody 4 łyżki cukru budyń waniliowy bezowa pianka: 2 białka
na moim stole...zalać 4-5 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu (nie zagotować!). Wlać żelatynę do śmietany jednocześnie miksując masę. Gotową masę wyłożyć na przygotowaną ostania warstwę herbatników (fot.3) , wyrównać i obsypać startą czekoladą (fot.4) . Ciasto odstawić na co najmniej 8 godzin do lodówki
Świat Ciasta