śmietanowie - 6000 przepisów (strona:236/400)

Gęsta zupa z fasoli 216

dolać wrzątek. Jeśli doleje się zimnej wody, trzeba będzie gotować bardzo długo . Kilka nasion fasoli rozgnieść widelcem - to spowoduje, że zupa będzie gęstsza i nie trzeba będzie dodawać ani śmietany, ani zasmażki, ani mąki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do fasoli. Kiełbasę pokroić w kostkę lub półtalarki i dodać do fasoli. Wsypać

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 150

Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki 20 g świeżych drożdży 1 szkl. letniego mleka szczypta cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku

Kolorowy Przepisownik
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 197

prostu spróbuj czy ciasto się ugotowało) 5.Wyławiaj łyżką cedzakową i jedz póki ciepłe z ulubionymi dodatkami Ocena: Bardzo dobrze. Dwa plus. Podawaj z zeszkloną cebulą lub słodką śmietaną(tu 18%) z koperkiem(ułatwia trawienie) bądź szczypiorkiem. Nie no. Smakowało! =) P.S. Przepraszam za zdjęcie. Robione późnym wieczorem pierogi kolacyjne - do rana nie ostały się by zobić coś lepszego... P.S.S

Fiolka w kuchni
DROŻDŻOWE RACUCHY Z PŁATKAMI AMARANTUSA 206

ciasta dodałam 2 duże kopiaste łyżki   płatków z nasion amarantusa  i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Część racuchów smażyłam na patelni tylko przesmarowanej olejem (na zdjęciu to te jaśniejsze), część na zupełnie suchej (to te z ciemniejszą "skórką") - wychodzą fajnie miękkie, puszyste, wręcz pączkowe i teraz już

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
kruche ciasteczka 213

składniki: 2 szkl mąki (ja użyłam 1 szk mąki pszennej i 1 szkl mąki krupczatki) 125 ml kwaśnej śmietany 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: orzechy, pestki słonecznika, marmolado lub powidło, wiórka kokosowe białko wykonanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie

Domowy Smak Jedzenia
lin smażony w śmietanie 177

Polecam przepis na lina w śmietanie

Ugotujmy Coś
Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym i bekonem 166

jajko, aby białko nie oddzieliło się od żółtka, które po przekrojeniu rozpłynie się na talerzu. Reszta jest otoczką.  Krok 1 - sos chrzanowy Łączę w rondelku kilka łyżek śmietany 18% z 1/2 małego słoiczka chrzanu śmietankowego, dodaję płaską łyżkę natki pietruszki, sporo świeżo zmielonego pieprzu aby wzmocnił ostrość chrzanu. Całość zagotowuję, stale mieszając. Im dłużej sos dłużej gotuję, tym będzie

Right Behind The Kitchen
Brownie z dynią. I sernikiem 193

łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 30 g mąki pszennej polewa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 65 ml śmietany kremówki (38%) Czekoladę posiekać, umieścić z masłem w garnuszku. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia składników, przestudzić. Jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i oba rodzaje kawy dokładnie wymieszać. Wlać masę czekoladową

Pożeraczka, czyli raz adobrze
American pie w wersji dyniowej 212

łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonych goździków dodatkowo: 125 ml śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Powoli dolewać wodę; tylko tyle, żeby ciasto dało się zagnieść. Uformować z ciasta kulę, zawinąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2643

temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany (niekoniecznie) kakao do posypania     Biszkopt I: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem

Mała Cukierenka
JESIENNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 192

Kiedy nadeszły już te chłodniejsze, deszczowe dni , wtedy zamiast lekkich sałat częściej przygotowujemy najróżniejsze sałatki. Z treściwym dodatkiem majonezu czy śmietany zamiast lekkich dressingów. Ta akurat powstała z tego co było pod ręką ( czytaj w lodówce )   Składniki: puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 6 jajek ugotowanych na twardo pół pęczka natki pietruszki puszka tuńczyka w sosie własnym

Z Majeczką w kuchni
Ciasto z kapusta i boczkiem 147

Normal 0 21   CIASTO: Mąka pszenna – 2 szklanki Drożdże – 3,5 dag Cukier – 1 łyżka Olej – 3 łyżki Sól –1/4 łyżeczki FARSZ: Kapusta kiszona – 1 kg Śmietana 18%- 1 szklanka Jajka –3 szt Boczek wędzony- 20 dag Cebula –3 szt Sól Pieprz Słodka papryka   Normal 0 21 Mąkę wsypać   do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać

Camilla w kuchni
Kopytka z dyni! Dyniowo- twarogowe kluseczki z korzennym sosem! 192

smaczne i mięciutkie. Aromatyczne i słodziutkie. U mnie w domu nie robiło się kopytek z serem. Ale jako dziecko takie kluseczki z ziemniaków i z białego twarogu, podawane ze śmietaną, cukrem i cynamonem jadłam jeszcze w podstawówce u mojej psiapsiułki Agnieszki. Serwowała je jej babcia, bardzo ciepła osoba. Jadłam je tylko raz a smak pamiętam do dzisiaj ;-) I tak zafascynowana

SMYKWKUCHNI
Syrniki - rosyjskie twarogowe placuszki 6903

Syrniki to smażone placuszki z mąki, sera białego i jajek. Podawane z kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. To tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna w krajach Europy Wschodniej, również w Polsce. Jako dziecko jadłam bardzo często takie placuszki robione przez babcie i nie wiedziałam, że są to właśnie syrniki. To pyszne danie robi się bardzo szybko, bo wystarczy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
TARTA DE SANTIAGO (CIASTO MIGDAŁOWE, BEZ MĄKI, BEZGLUTENOWE) 260

Ciasto lekko opadnie i popęka, ja podczas studzenia obkroiłam ostrym nożem boki od formy.  Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i podawaj samo lub z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi. Smacznego! Przepis (zmodyfikowany o ilość składników) pochodzi z tej strony

Słodko-Słony Świat Ilony