kruche, zatrzymuje więcej składników odżywczych niż pieczone tradycyjnie w wyższych temperaturach. Pierwszego dnia, a raczej wieczora jedliśmy mięso w formie "wyczesanej", czyli podzielonej na włókna, w sosie zaciągniętym śmietaną, a następnego dnia w plastrach, na kanapki też kroiliśmy cienkie plasterki. Po upieczeniu można od razu cały kawałek "wyczesać", czyli podzielić na włókna i przechowywać w powstałym podczas pieczenia sosie
Blondynka Gotujekupionym tortem a nawet dwoma kupionymi (jeden dla rodziny, drugi dla koleżanek). Ciasto i ciasteczka też były kupione. Na imprezie urodzinowej dla koleżanek był też popcorn i gofry, bita śmietana z syfonu, polewy i owoce. Wszystko zamówione, nie tknęłam w tym roku palcem! O ile torcik pierwszy torcik miał być kupiony, bo wiedziałam, że nie zdążę, tak drugi miałam
bistro mamamleko podpuszczkę w ilości zalecanej przez producenta bakterie starterowe mezofilne do zakwaszenia mleka, w ilości podanej przez producenta (zamiast bakterii starterowych można dodać 1 łyżkę/litr mleka kwaśnej śmietany lub maślanki) Sprzęt:: termometr, łyżka cedzakowa, gaza, durszlak, blender (może być też maszynka do mięsa lub praska do ziemniaków). Podgrzanie i zakwaszenie mleka Zaczynamy od podgrzania mleka
Przepisy na domowy ser i chlebnależy dobrze ubić cukier z białkami. Źródło : blog poezja-smaku Ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Różowa pianka z rabarbarem: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 budynie malinowe (sam proszek) 3 łyżki oleju rzepakowego
Kubki smakulubię. Kruche ciasto blacha 25x35 cm: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g zimnego masła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam krótko, potem tylko zagniotłam w kulę, którą podzieliłam na pół. Obie połówki ciasta rozwałkowałam i włożyłam do blaszek na papier
Blondynka Gotujewędzonego boczku garść ciemnych czarnych oliwek garść suszonej żurawiny 100-120 g koziego sera (najlepiej w roladce, ja dałam twardego w plastrach) kartonik 250-300 ml śmietany 12% (dałam pół na pół z kremówką 30%) 1 łyżeczka majeranku suszonego 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (rzepakowego, kokosowego) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki suszonego tymianku sól
Słodko-Słony Świat Ilonypodduszonymi jabłkami. 7. Z pozostałej ilości ciasta zrobić kruszonkę. 8. Piec 30-35 minut w 180 stopniach, termoobieg. Najlepiej smakuje polana syropem z agawy i z dodatkiem bitej śmietany z mleka kokosowego. Smacznego
Pland based fillepotrzebowało innych proporcji) ok. 500 g ciast/ciastek np: muffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów, ciastek owsianych lub zbożowych itp. (bez dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana) 100 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 50 g masła łyżka alkoholu do smaku marmolada/dżem owocowy/powidła/krem czekoladowy typu Nutella bakalie: rodzynki/morele/żurawina
Malinowo w kuchnikarmelu Składniki: (na formę silikonową do babki z kominem o pojemności 2,5 l) 3 białka 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii 500 ml śmietany kremówki (38%) orzechy w pomarańczowym karmelu: 200 g orzechów laskowych 100 g cukru 100 ml soku z czerwonych pomarańczy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 1/6 łyżeczki soli dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowaniu. Idealnie łączy się z różnego rodzaju mięsami, a mi najbardziej smakuje bez żadnych dodatków. 1 kalafior 1 cebula 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 30-36% gałka muszkatołowa papryka słodka/ostra sól, pieprz (używam czarnuszki) Opcjonalnie: 500 ml mleka Kalafior i cebulę ugotować w osolonej wodzie (ew. w mleku). Warzywa odcedzić, zmiksować
Di gotujetrzeba było powtórzyć wypiek. Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów laskowych 75 g orzechów ziemnych 30 g suszonej żurawiny
Karczma Honoriettytrzepaczki balonowej) gdy składniki połączą na gładką gęstą masę dodajemy zimne mleko. Dalej mieszając wrzucamy listek laurowy. Gdy sos się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy aż uzyska konsystencję gęstej śmietany. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy z serem. Gotowy sos wylewamy na rybę ze szpinakiem i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż sos uzyska konsystencję
sierotka maRysia w kuchnitaka potrzeba). Ricottę rozgnieć widelcem, następnie dodaj do całości, dokładnie wymieszaj. Napełnij nadzieniem pierogi, następnie ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Podawaj z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub podsmażoną dymką. Smacznego
Garniec MagalieDzisiaj przepis na pyszny, bezglutenowy i wegański mac and cheese ! Do tego dodatek brokuła - coś pysznego! Sos serowy nie zawiera grama sera ani mleka/śmietany itp Jest idealny. Jeśli nie jesteście osobą na diecie bezglutenowej, śmiało możecie wykorzystać w tym przepisie zwykły makaron - idealnie będzie pasować makaron w kształcie kolanek, kokardek czy tak jak tutaj -penne. Sam sos serowy idealnie
CookYourselfWszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z makaronem i z dodatkiem śmietany lub naturalnego jogurtu. Zapewne zauważyliście na bocznym pasku banerek świąteczny. Podlinkowałam go do zbioru przepisów, które wykorzystuję do przygotowania świąt. Są tam nie tylko przepisy typowo wielkanocne. Zerknijcie, może coś
Codzienna kuchnia niecodzienna