dolać wrzątek. Jeśli doleje się zimnej wody, trzeba będzie gotować bardzo długo . Kilka nasion fasoli rozgnieść widelcem - to spowoduje, że zupa będzie gęstsza i nie trzeba będzie dodawać ani śmietany, ani zasmażki, ani mąki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do fasoli. Kiełbasę pokroić w kostkę lub półtalarki i dodać do fasoli. Wsypać
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki 20 g świeżych drożdży 1 szkl. letniego mleka szczypta cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku
Kolorowy Przepisownikprostu spróbuj czy ciasto się ugotowało) 5.Wyławiaj łyżką cedzakową i jedz póki ciepłe z ulubionymi dodatkami Ocena: Bardzo dobrze. Dwa plus. Podawaj z zeszkloną cebulą lub słodką śmietaną(tu 18%) z koperkiem(ułatwia trawienie) bądź szczypiorkiem. Nie no. Smakowało! =) P.S. Przepraszam za zdjęcie. Robione późnym wieczorem pierogi kolacyjne - do rana nie ostały się by zobić coś lepszego... P.S.S
Fiolka w kuchniciasta dodałam 2 duże kopiaste łyżki płatków z nasion amarantusa i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Część racuchów smażyłam na patelni tylko przesmarowanej olejem (na zdjęciu to te jaśniejsze), część na zupełnie suchej (to te z ciemniejszą "skórką") - wychodzą fajnie miękkie, puszyste, wręcz pączkowe i teraz już
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEskładniki: 2 szkl mąki (ja użyłam 1 szk mąki pszennej i 1 szkl mąki krupczatki) 125 ml kwaśnej śmietany 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: orzechy, pestki słonecznika, marmolado lub powidło, wiórka kokosowe białko wykonanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie
Domowy Smak Jedzeniajajko, aby białko nie oddzieliło się od żółtka, które po przekrojeniu rozpłynie się na talerzu. Reszta jest otoczką. Krok 1 - sos chrzanowy Łączę w rondelku kilka łyżek śmietany 18% z 1/2 małego słoiczka chrzanu śmietankowego, dodaję płaską łyżkę natki pietruszki, sporo świeżo zmielonego pieprzu aby wzmocnił ostrość chrzanu. Całość zagotowuję, stale mieszając. Im dłużej sos dłużej gotuję, tym będzie
Right Behind The Kitchenłyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 30 g mąki pszennej polewa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 65 ml śmietany kremówki (38%) Czekoladę posiekać, umieścić z masłem w garnuszku. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia składników, przestudzić. Jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i oba rodzaje kawy dokładnie wymieszać. Wlać masę czekoladową
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonych goździków dodatkowo: 125 ml śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Powoli dolewać wodę; tylko tyle, żeby ciasto dało się zagnieść. Uformować z ciasta kulę, zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany (niekoniecznie) kakao do posypania Biszkopt I: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem
Mała CukierenkaKiedy nadeszły już te chłodniejsze, deszczowe dni , wtedy zamiast lekkich sałat częściej przygotowujemy najróżniejsze sałatki. Z treściwym dodatkiem majonezu czy śmietany zamiast lekkich dressingów. Ta akurat powstała z tego co było pod ręką ( czytaj w lodówce ) Składniki: puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 6 jajek ugotowanych na twardo pół pęczka natki pietruszki puszka tuńczyka w sosie własnym
Z Majeczką w kuchniNormal 0 21 CIASTO: Mąka pszenna – 2 szklanki Drożdże – 3,5 dag Cukier – 1 łyżka Olej – 3 łyżki Sól –1/4 łyżeczki FARSZ: Kapusta kiszona – 1 kg Śmietana 18%- 1 szklanka Jajka –3 szt Boczek wędzony- 20 dag Cebula –3 szt Sól Pieprz Słodka papryka Normal 0 21 Mąkę wsypać do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać
Camilla w kuchnismaczne i mięciutkie. Aromatyczne i słodziutkie. U mnie w domu nie robiło się kopytek z serem. Ale jako dziecko takie kluseczki z ziemniaków i z białego twarogu, podawane ze śmietaną, cukrem i cynamonem jadłam jeszcze w podstawówce u mojej psiapsiułki Agnieszki. Serwowała je jej babcia, bardzo ciepła osoba. Jadłam je tylko raz a smak pamiętam do dzisiaj ;-) I tak zafascynowana
SMYKWKUCHNISyrniki to smażone placuszki z mąki, sera białego i jajek. Podawane z kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. To tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna w krajach Europy Wschodniej, również w Polsce. Jako dziecko jadłam bardzo często takie placuszki robione przez babcie i nie wiedziałam, że są to właśnie syrniki. To pyszne danie robi się bardzo szybko, bo wystarczy
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto lekko opadnie i popęka, ja podczas studzenia obkroiłam ostrym nożem boki od formy. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i podawaj samo lub z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi. Smacznego! Przepis (zmodyfikowany o ilość składników) pochodzi z tej strony
Słodko-Słony Świat Ilony