owocowym smaku. MIODOWNIK: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka śmietany szczypta soli parę łyżek dżemu pomarańczowego SERNIK CZEKOLADOWY: 1 kg twarogu kilkakrotnie zmielonego 1/3 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mleka w proszku 200 g czekolady białej POMARAŃCZOWA GALARETKA
https:KKuchniaMniamSkładniki 1 paczka kremu ( krem tortowy smak czekoladowy delecta ) 1 paczka kremu ( krem ajerkoniakowy delecta 5 łyżek masy kajmakowej 1 tabliczka czekolady mlecznej 200 ml śmietany 30 % 3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru
Mój Smakpierogi kojarzą Wam się z Wigilią? Mi z kapustą i grzybami, koniecznie odsmażane Ale mojemu mężowi już niekoniecznie. U niego na północy, często jadało się pierogi z makiem, polane śmietaną. W naszym domu, mak na wigilijnym stole występował raczej w postaci makowców. Ponieważ jednak mak symbolizuje obfitość, przemilczę to jak jest smaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego wigilijnego menu
Mieszam w Garnkupowolne i spokojne, gdy masa jest robiona „na świeżo”. Przy tej drugiej opcji można się pokusić o przygotowanie smażonych owoców, domowej „nutelli” czy wegańskiej bitej śmietany . W ekspresowej natomiast, wystarczy zjeść je same lub posmarować czymkolwiek, co akurat jest pod ręką, np. syropem klonowym, miodem, dżemem… placki jęczmienne są dobre ze wszystkim. Smażenie placuszków
Blendmanpowidła. Przelewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do efektu suchego patyczka, czyli ok 35-40minut W międzyczasie przygotowujemy polewę, roztapiając połamaną czekoladę z masłem i śmietaną w kąpieli wodnej. Składniki na ozdobne gwiazdki mieszamy. Do na namoczonej żelatyny dodajemy cukier i mąkę. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, wałkujemy i wycinamy np. gwiazdki. Które układamy
Luźna Kuchniaminimum oleju do smarowania, co 3 lub 4 naleśnik, rozprowadzam pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. MASA SEROWA: - 250 g białego sera - 1 jajko - 2 łyżki śmietany (zamiennie użyj jogurtu greckiego) - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 2 łyżki cukru Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. POMARAŃCZE: - 2 pomarańcze bez białej skórki inaczej będą gorzkie! - 1 łyżka cukru
SMYKWKUCHNIwystarczy dla wielu łakomczuchów :) Gorąco polecam! Składniki: Spód: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 3 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 3-krotnie zmielonego (lub twarogu sernikowego) – w temp. pokojowej 10 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 360 g cukru
MyCookBook.plŚledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź pod pierzynką… Nie! Dzisiaj sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem. Święta to czas, kiedy śledzi jemy dość dużo. Warto zadbać o to, aby występowały pod różną postacią, niekoniecznie tylko w tradycyjnej formie śledzia w oleju. Dlatego u nas sałatka ze śledziem. Ale żeby nie było nudno, śledź wystąpił w zacnym towarzystwie
Mieszam w Garnkudzień jest coraz lepsze :) Składniki na około 35 sztuk: kruche ciasto 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g) 1 kostka zimnego masła (200 g) 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1/4 szklanki cukru pudru (50 g) szczypta soli 2 żółtka nadzienie około 0,4 kg masy makowej z bakaliami (np. z TEGO przepisu ) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka
Ugotowaćjakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi ) 5 łyżek kakao tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Mus czekoladowy: 400 ml schłodzonej 30 - 36 % śmietany 200 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Polewa czekoladowa: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Poncz: 1/2 szklanki wystudzonej herbaty, 2 łyżki soku
pieprzny smaczekwersja grzybowej to zupełna nowość, w moim domu rodzinnym na wigilię gotuje się barszcz, a grzybowa, która czasem się pojawia na obiad, gotowana jest z ziemniakami i zabielana śmietaną. Tutaj mamy niezwykle aromatyczny wywar z grzybów i do tego łazanki, a do tego podczas warsztatów Pan Maciej podlał to wszystko wiśniówką :). Ja dziś chcę Wam zaproponować właśnie zupę
Cynamonowe szczęścieGofry z bitą śmietaną i owocami to smak i zapach lata. W tym mroźnym okresie albo czeka się już na święta albo marzy o wakacjach. Moje myśli dziś wędrują do ciepłych zakątków. Marzy mi się plaża, słońce, piasek i przystojni włosi :> Jedyne co mi pozostaje aktualnie to uprzyjemnić sobie życie czymś co przypomina mi wakacje. Gofry
CzarnawisienkaSzybka propozycja świąteczną sałatkę śledziowa. Właściwie jest to prawie to samo co śledzie w śmietanie, które robię do dawna ale tym razem składniki są pokrojone bardzo drobno a do sosu dodałam curry co podkreśliło smak całej sałatki. Zapraszam, może wykorzystacie w świątecznym menu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZasiadamy sobie razem i delektujemy się jej smakiem. Naszą ulubioną jest Inka czekoladowa. Tym razem wzbogaciłam ją dodatkowo o mleczną czekoladę i szczyptę cynamonu. Zwieńczeniem jest duża ilość bitej śmietany i pyszny napój, który może być również deserem, mamy gotowy :) Polecam na Święta :) 5 łyżeczek kawy Inka o smaku czekoladowym 330 ml śmietanki 30% łyżka cukru pudru 7 kostek
Smakołyki Asipowstała koperta. Naleśnika odwracamy i układamy na talerzu. Swoje podałam z podsmażoną na oliwie z oliwek kiełbaską oraz ulubioną surówką, ale śmiało możecie dodać także upróżoną na masełku cebulkę, śmietanę, boczek czy inne ulubione dodatki. Danie jest bardzo sycące i smaczne! To dobra alternatywa dla osób, które kochają pierogi ruskie, ale nie mają czasu na ich lepienie. Gorąco
Cooking Monster