Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu 1 szklanka gęstej śmietany 2,5 szklanki mąki puszysta tortowa Lubella 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 5 łyżek oleju krem: … Czytaj dalej Miodownik Babci Marysi
czarrna od kuchnizdjęciu: surówka (seler naciowy + kapusta stożkowa + suszona żurawina + jogurt naturalny + przyprawy), pikantno-słodki kotlet sojowy , duszone grzyby leśne z kwaśną śmietaną, kule ziemniaczane, ogórki kiszone. Trasą rzeszowskich murali Rynek i Osiedle 1000-lecia: -> ul. Sokoła (scena ze spektaklu Szajny "Deballage" i widok Rzeszowa) -> ul. Grunwaldzka (bombowiec "Łoś", do którego silniki były produkowane w rzeszowskiej
Qlinarnie i Qlinarniebabeczki nie tylko są pyszne ale też są idealne ozdobą świątecznego stołu. Ciasto na babeczki: 3 3/4 szklanki mąki 10 łyżek smalcu 1/2 margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki (co ważne, foremek nie musimy niczym smarować). Ja zostawiłam trochę cias
Cynamonowe szczęściedorsza sok z połowy cytryny sól pieprz cytrynowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła skalowanego 2 łyżki oleju Składniki sosu: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki zioła prowansalskich 1 - 2 ząbki czosnku Składniki na puree z selera: ok. 500 g selera
Kuchnia u Krysidrobno. Wszystkie składniki wymieszać razem. Przygotować sos, który podajemy do sałatki. Nie mieszamy jej z sosem, ale podać osobno. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu 5 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany 2 łyżeczki ulubionej musztardy sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny Wszystkie składniki wymieszać razem do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Codzienna kuchnia niecodziennaowocowym smaku. MIODOWNIK: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka śmietany szczypta soli parę łyżek dżemu pomarańczowego SERNIK CZEKOLADOWY: 1 kg twarogu kilkakrotnie zmielonego 1/3 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mleka w proszku 200 g czekolady białej POMARAŃCZOWA GALARETKA
https:KKuchniaMniamSkładniki 1 paczka kremu ( krem tortowy smak czekoladowy delecta ) 1 paczka kremu ( krem ajerkoniakowy delecta 5 łyżek masy kajmakowej 1 tabliczka czekolady mlecznej 200 ml śmietany 30 % 3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru
Mój Smakpierogi kojarzą Wam się z Wigilią? Mi z kapustą i grzybami, koniecznie odsmażane Ale mojemu mężowi już niekoniecznie. U niego na północy, często jadało się pierogi z makiem, polane śmietaną. W naszym domu, mak na wigilijnym stole występował raczej w postaci makowców. Ponieważ jednak mak symbolizuje obfitość, przemilczę to jak jest smaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego wigilijnego menu
Mieszam w Garnkupowolne i spokojne, gdy masa jest robiona „na świeżo”. Przy tej drugiej opcji można się pokusić o przygotowanie smażonych owoców, domowej „nutelli” czy wegańskiej bitej śmietany . W ekspresowej natomiast, wystarczy zjeść je same lub posmarować czymkolwiek, co akurat jest pod ręką, np. syropem klonowym, miodem, dżemem… placki jęczmienne są dobre ze wszystkim. Smażenie placuszków
Blendmanpowidła. Przelewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do efektu suchego patyczka, czyli ok 35-40minut W międzyczasie przygotowujemy polewę, roztapiając połamaną czekoladę z masłem i śmietaną w kąpieli wodnej. Składniki na ozdobne gwiazdki mieszamy. Do na namoczonej żelatyny dodajemy cukier i mąkę. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, wałkujemy i wycinamy np. gwiazdki. Które układamy
Luźna Kuchniaminimum oleju do smarowania, co 3 lub 4 naleśnik, rozprowadzam pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. MASA SEROWA: - 250 g białego sera - 1 jajko - 2 łyżki śmietany (zamiennie użyj jogurtu greckiego) - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 2 łyżki cukru Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. POMARAŃCZE: - 2 pomarańcze bez białej skórki inaczej będą gorzkie! - 1 łyżka cukru
SMYKWKUCHNIwystarczy dla wielu łakomczuchów :) Gorąco polecam! Składniki: Spód: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 3 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 3-krotnie zmielonego (lub twarogu sernikowego) – w temp. pokojowej 10 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 360 g cukru
MyCookBook.plŚledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź pod pierzynką… Nie! Dzisiaj sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem. Święta to czas, kiedy śledzi jemy dość dużo. Warto zadbać o to, aby występowały pod różną postacią, niekoniecznie tylko w tradycyjnej formie śledzia w oleju. Dlatego u nas sałatka ze śledziem. Ale żeby nie było nudno, śledź wystąpił w zacnym towarzystwie
Mieszam w Garnkudzień jest coraz lepsze :) Składniki na około 35 sztuk: kruche ciasto 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g) 1 kostka zimnego masła (200 g) 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1/4 szklanki cukru pudru (50 g) szczypta soli 2 żółtka nadzienie około 0,4 kg masy makowej z bakaliami (np. z TEGO przepisu ) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka
Ugotować