Mandarynki dla wielu to symbol Świąt Bożego Narodzenia. Warto ich... Artykuł ZIMOWE CIASTO Z MANDARYNKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEkawałeczki, przekładamy do garna, zalewamy wodą i dusimy, aż się rozgotuje. Następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gorące powidła przekładamy do wyprażonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy
Domowy Smak Jedzeniaciasto zna i jadło naprawdę wiele osób. Znalazło się w moim zestawieniu ponieważ jako jedyne ma wśród swoich składników banany oraz masę krówkową. Do tego jeszcze bita śmietana i ciasteczkowy spód i ciasto jest gotowe. Bardzo szybko, dość słodko, ale naprawdę przepysznie. Składniki znajdziecie TUTAJ Mam nadzieję, że któryś przepis trafi w wasze gusta i zawita na waszym Świątecznym stole
Relaxtimekuleczkach dziurki robimy kciukiem. Kluski śląskie gotujemy w osolonym wrzątku pięć minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski można, po całkowitym wystygnięciu, mrozić. Podajemy z sosem, gulaszem, skwarkami, masłem czy śmietaną. Znam takich co jedzą z miodem i cynamonem. Smacznego! Post Kluski śląskie pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenednym z moich ulubionych napojów jest latte na mleku migdałowym. Pomyślałem sobie — czemu nie spróbować podać go w formie lekkiej galaretki, ozdobionej czapą z bitej śmietany i zaserwować z jakimiś sezonowymi owocami. Wyszedł fajny orzeźwiający i pobudzający do działania deser. Oczywiście przepis możecie potraktować jako inspirację i przygotować taką galaretkę z użyciem mleka kokosowego lub tradycyjnego. Myślę również, że fantastycznie
Food Squarełyżeczki: utartych nasion kminu rzymskiego, wędzonej czerwonej papryki, suszonego oregano oraz sól i pieprz do smaku, szczypta chili DO PODANIA : posiekana natka pietruszki, awokado, jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, tortilla, kukurydza WYKONANIE Mięso wyjmujemy z lodówki minimum 1 godzinę przed smażeniem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce, boczek kroimy w cienkie plasterki, a następnie w kostkę. Czerwoną
cool and mintysklepie można znaleźć gotowe już pyzy, które przygotowuje się w 5 minut, jednak nijak mają się one do tych robionych własnoręcznie. Podawać można je zarówno na słodko (np. ze śmietaną, masłem i cukrem) jak i na wytrawnie (np. z sosem grzybowym). Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki praktycznie takie jak na podstawowe ciasto drożdżowe. Jeśli chcemy, możemy je również nadziać
Poranek na słodkoŚmietankę ubijamy w osobnej misce. Do żółtek dodajemy mascarpone i miksujemy ale bardzo krótko i na wolnych obrotach, żeby masa nie zrobiła się zbyt płynna. Na końcu dodajemy bitą śmietanę i jeszcze raz krótko miksujemy. Przed „złożeniem” deseru można masę wstawić na chwilkę do lodówki – delikatnie stężeje. Na dnie pucharków układamy biszkopty namoczone w kawie
Relaxtimeczerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz śmietana kremówka do dekoracji Do bulionu można dodać jeszcze bulionetkę, jeśli jest zbyt mało wyrazisty, ale nie jest to koniecznie. Nie jestem fanką bardzo gęstych zup, ta jest nieco rzadsza
Cooking Monsterwarzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia pół łyżeczki natki pietruszki sól i pieprz Pieczarki myjemy i kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy
Cooking Monsterpieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem
Cooking Monsterowocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam! To szybka propozycja, która zasmakuje dorosłym i dzieciom. Powyżej podałam propozycje na słodko, ale możecie także posmarować naleśnik pastą z suszonych pomidorów lub pesto, położyć na niej ulubioną wędlinę
Cooking Monsterwyższa temperatura nie szkodzi. Jeśli widzę, że kupiłam jakiegoś produktu za dużo przetwarzam go lub mrożę . Ileż to ciekawych ciasteczek wymyśliłam dzięki temu, że coś zalegało w lodówce (np. śmietana) lub szafce a data ważności dobiegała końca! O recyklingowym pomysłach możecie przeczytać w zakładce Recyklingowo . Staram się gotować tyle jedzenia ile wiem, że zostanie zjedzone. Podobnie dzieje się gdy nakładam
Dzieje kuchennej Wiewióryinstagramie #akcjadyniowa. Kruchy spód: 0,5 kg. mąki 4 żółtka 20 dag. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag. margaryny 10 dag. smalcu 4-5 łyżek śmietany Masa serowa: 750 g. sera twarogowego dwukrotnie zmielonego 1 szkl. cukru 1,5 szklanki puree z dyni 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru mielonego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesię okazało dynia z cynamonem w sernikowym wydaniu świetnie współgrają . Składniki : Foremka 25X35 cm 1 kg sera na sernik ( u mnie wiaderkowy) 1 szklanka (220g) cukru 200 ml śmietany 30% 4 jajka 2 op budyniu śmietankowego (40g - proszku ) 300g puree dyniowego 1 łyżeczka cynamonu herbatniki do wyłożenia spodu foremki (ok 15 sztuk ) Wykonanie: Przygotowanie rozpoczynamy
Malinowa Kawiarenka