śmietanowie - 6000 przepisów (strona:228/400)

Łosoś, pomidor, fasolka. 187

odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy przyprawy - curry, kurkumę i chilli. Smażymy przez 2-3 minuty. Podlewamy 200 ml wody. Gotujemy około 5 minut. Dolewamy śmietanę oraz dodajemy pomidora. Gotujemy 5 minut i dodajemy usmażonego łososia i fasolkę. Gotujemy jeszcze 1 minutę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Przysmaki Karolki
EKSPRESOWY SERNIK czyli sernik azjaty – 1,50 zł 6096

trzepaczką, aż grudki cukru nam nie znikną. 8. JAJKO, KREMÓWKA I SOK Z CYTRYNY(2 min): > do serków z cukrem dorzucamy jajko, również ubijamy przez chwilę, a następnie dolewamy śmietanę kremówkę oraz sok z połowy cytryny i znowu ubijamy trzepaczką około minuty. Musimy uzyskać kremową, puszystą konsystencję. 9. PRZELEWANIE MASY (1 min): całą serową masę ostrożnie wlewamy na spód

Nerds Kitchen
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 214

dokładnie pokrywamy nią całą rybę i odkładamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie zrobimy dip. OM NOM NOM! 7. DIP (3 min): do miseczki wlewamy 100 ml śmietany, łyżkę majonezu, pół pęczka posiekanego koperku lub natki pietruszki, rozgnieciony ząbek czosnku oraz nieco soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. OM NOM NOM! 8. SMAŻENIE RYBY

Nerds Kitchen
ZUPA SZPARAGOWA – KREM/PRZECIERANA – 4,75 zł 179

lubicie się męczyć, zalecamy użycie blendera, jednak i ten sposób ma swoje wady – w zupie będą wyczuwalne „włoski” od szparagów. 6. WYKOŃCZENIE ZUPY (5 min): do przetartej zupy dolewamy śmietanę, dodajemy gałki muszkatołowej, pieprzu i jeśli trzeba, nieco soli. Jeśli wykorzystujecie całe szparagi, możecie je teraz dorzucić do zupy lub podsmażyć na patelni. Ponownie stawiamy na średni gaz, ale podgrzewamy

Nerds Kitchen
Czekoladowe cudo czyli musowy torcik 144

gotowej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej roztopioną czekoladę oraz żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i  wlewamy gotową masę na upieczony biszkopt. Ciasto należy przez godzinę trzymać w lodówce

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą i miłe zaskoczenie 173

białych błonek, kroimy ją  bardzo drobno i parzymy kilka razy wrzątkiem aż zmięknie. Serek mascarpone miksujemy  z cukrem pudrem i dodajemy go do ubitej wcześniej na sztywno śmietany kremówki. Na koniec do gotowej masy dodajemy skórkę z pomarańczy i aromat pomarańczowy. ( można dodać gotową kandyzowaną skórkę z pomarańczy)  Gotową masą przekładamy ciasto i dekorujemy według uznania. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z zielonej herbaty Matcha pod śmietankową chmurką 205

godziny. Gotowe! TUTAJ znajdziecie przepis na lody z herbatą Matcha. Uwagi: do dekoracji użyłam szczypty herbaty macha i 1 łyżki ubitej wcześniej śmietanki. Porobiłam kropki z zielonej śmietany, po czym przy użyciu małej łyżeczki zrobiłam "esy-floresy". Nie polecam trzymania sernika poza lodówką nawet po jego zrobieniu, ponieważ aktualne temperatury nie najlepiej na niego wpływają

My Culinary Art
Dirt cake 167

zachwyca wszystkie dzieci :). Ilość porcji: 3 Składniki: Na ciemną warstwę: 250-300g ciemnych herbatników z kremem ½ banana 1/5 szklanki mleka 1 łyżka serka mascarpone Na jasną warstwę 200g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cukru waniliowego 60-70g serka mascarpone Dodatkowo: Kakao, czekoladowa posypka, żelki w kształcie robaków W wysokim naczyniu umieszczamy pokruszone ciastka, banan, mleko oraz

Kolizje Smaków
Tarta z gruszką i szpinakiem 179

wyłączamy gaz. Dorzucamy przygotowany szpinak, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mieszamy. W misce umieszczamy szpinak, pokrojone ugotowane gruszki oraz ricottę. Całość mieszamy. W drugiej misce łączymy jajka i śmietanę kremówkę, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowania tarty: Wyjmujemy z lodówki pozostałą część ciasta, podsypujemy mąką i wałkujemy. Następnie tniemy na paseczki. Na upieczony spód tarty wykładamy szpinak z ricottą

Kolizje Smaków
Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami 193

być rustykalne, a nie gładkie, każdą tartaletke nakłuwamy widelcem.. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C bez termoobiegu i pieczemy  15 minut. Studzimy. Mus przygotowujemy z mieszanki 150 ml  śmietany 36 % z 3 łyżkami serka mascarpone (ubijamy) i rozpuszczonej czekolady (50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady). Mus nakładamy do środka tartaletek. Tartaletki posypujemy siekanymi orzeszkami ziemnymi i kawałeczkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser lodowy z truskawkami 571

śmietanki, miksujemy ponownie tworząc różową mrożoną masę. Resztę zmiksowanych truskawek mieszamy z 1 łyżką cukru. Przekładamy naprzemiennie masę z truskawek, ubitą śmietanką, na powierzchni deseru robimy kleks z bitej śmietany i układamy zmiksowane truskawki wymieszane z cukrem pudrem. Dekorujemy deser lodowy z truskawkami żelkami w kształcie lodów. Jemy od razu. Smacznego. The post Deser lodowy z truskawkami appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciastka ze skwarek 169

ciasteczka wykrawane .. 50 dkg mąki  25 dkg jasnych skwarek (zmielonych) 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu  waniliowego 3/4 szkl.cukru pudru 3/4 szkl. kwaśnej śmietany lub  1/3 kostki masła dodatkowo -ale niekoniecznie mak cynamon przyprawa do piernika Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto.Uformować z ciasta kulę .Można podzielić na kilka części

Moje domowe kucharzenie
Mufinki z suszoną śliwką 146

łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej  szczypta soli  150 g suszonych śliwek  1 jajko  1 żółtko  1 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu  6 łyżek rozpuszczonego masła  2 łyżki mleka  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Dodatkowo: 2 łyżki cukru  2 łyżki mielonych orzechów  Wszystkie suche składniki wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Gulasz wieprzowy z dodatkiem suszonej moreli 179

smak..Pomysł na takie danie podpatrzony gdzieś w necie.. 50 dkg mięsa wieprzowego cebula przyprawa do gulaszu opakowanie suszonych moreli  2-3 łyżki oleju  1/2 szkl. śmietany koperek Mięso pokroić w niewielką kostkę, posypać przyprawą i odstawić na parę minut. Na patelni na oleju zeszklić cebulę,, dodać mięso i smażyć przez kilka minut. Dodać pokrojone  morele

Moje domowe kucharzenie
Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami 429

Biszkopt odstawić na 3-4h do ostygnięcia. Ja piekłam biszkopt dzień wcześniej, z 1,5 porcji (na formę ø18cm) Mus czekoladowy /inspiracja: Jacqueline Bellefontaine "Czekolada"/   150ml śmietany kremówki 125g czekolady gorzkiej rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie musu W garnuszku zagotować śmietankę stale mieszając. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Wstawić do lodówki lub zamrażarki (będzie

coolinarnastrefa.blogspot.com