wykładamy nim dno i brzegi foremki do tart lub tortownice. składniki na masę: 400g czereśni bez pestek 80g brązowego cukru 100g mielonych migdałów 60g miękkiego masła 2 łyżki śmietany 2 jajka Masło i cukier ubijamy mikserem na pulchna masę. Dodajemy po 1 jajku ciągłe ubijając. Następnie dodajemy migdały i śmietanę i ubijamy do chwili jak masa będzie gładka. Dokładamy czereśnie
Przysmaki Karolkiróżowych) 100 g masła 40 g wiórków kokosowych masa serowa: 600 g serka śmietankowego 100 g cukru 2 łyżki mąki starta skórka z 1 cytryny 3 jajka 100 ml śmietany 250 g malin wykonanie: Ciasteczka kruszymy., dodajemy do nich wiórki kokosowe i stopione masło. Łączymy wszystko razem, a następnie wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód dokładnie ugniatamy(...)łyżką. Mikserem ubijamy serek śmietankowy ze śmietaną i cukrem. dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz po 1 jajku. Przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy około 200 g malin. Owoce lekko wciskamy do ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po upieczeniu zostawiamy go w otwartym piekarniku na kolejna godzinę. Przed podaniem
Przysmaki Karolkijedną, cudowną dynie, która grzecznie czeka na balkonie aż przyrządzę z niej coś pysznego. Zapiekana pianka z dyni składniki 500 g dyni 1 cebula 250 ml bulionu 150 ml śmietany 4 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek masło do smarowania foremek 4 łyżki startego parmezanu wykonanie: Cebule kroimy w kostkę. Dynie obieramy, pozbawiamy pestek(...)kostkę równej wielkości. Cebule i dynie podsmażamy na oliwie przez około 3 minuty. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy i miksujemy na pure. Jajka wraz ze Śmietana ubijamy mikserem. Łączymy z dynią. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Masę przelewamy do naparowanych masłem foremek. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 35 minut w temperaturze 180°C, po 15 minutach zwiększmy
Przysmaki Karolkiziemniaków powoduje że placki przy smażeniu pryskają- więc starajmy sie dobrze go odcisnąc ). Ścieramy cebulę. Dodajemy do ziemniaków, wyciskamy przez praske czosnek, dodajemy jajka, make, sól, pieprz I śmietanę. Mieszmy.Na rozgrzanej patelni z olejem kładziemy placki. Smażymy z obu stron. Podajemy ze śmietaną lub z sosem. Polecam i życzę smacznego
Smaki Edytypatelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju.Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki I pokrojonego w kostkę łososia. Smażymy ok 2 min Dodajemy szparagi, czosnek ( wyciśnięty przez praske) serek Philadelphia I śmietanę. Doprawiamy 0,5 łyzeczki soli, cytryna, pieprz, ok 2 łyżeczki papryki. Od chwili zagotowania, gotować ok 2-3 min. Sprawdzić smak, w razie czego dodać przypraw.Wkroić dużo natki pietruszki
Smaki EdytyTrufle te powstały z pozostałego ze świątecznych tortów biszkopta.Mocno czekoladowe w 3 smakach. 100g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)3 łyżki masłaok 12o ml śmietany kremówkiszczypta soliPokruszony suchy biszkopt ( najlepiej z domowego wypieku)Dodatkowo:kieliszek wódki , winiaku lub brandy , kakaoskórka otarta z 2 pomarańczykawa espresso ok 50 ml + kawa sypka w proszku (nie w granulkach) Czekoladę pokruszyć do małego garnka , dodać(...)masło , śmietanę i sól.Rozpuścić na małym ogniu.Lekko przestudzićWsypać biszkopt , tyle aby masa była gęsta.Podzielić ją na 3 części.Do pierwszej wlać wódkę , formować kulki i obtaczać w kakaoDo drugiej wsypać połowę skórki pomarańczowej , a pozostałej obtaczać kulki.Do trzeciej wlać kawę i kulki obsypać sypką kawą.Smacznego :)Naszym faworytem okazały się trufelki pomarańczowe . Polecam
Malinowa Kawiarenkakrojonych pomidorów* łyżka koncentratu pomidorowego * 2 czerwone papryki* mała czerwona cebula * łyżeczka słodkiej papryki w proszku* łyżeczka chili * łyżeczka tymianku* dodatkowo do zagęszczenia zupy torebka ugotowanego ryżu* śmietana 18%* 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie :Rozgrzać oliwę , dodać przyprawy i pokrojoną w piórka cebulę, Przesmażyć, dodać do bulionu razem z pomidorami. Paprykę upiec, ściągnąć skórkę i dodać(...)zupy, gotować około 20 minut. Dodać koncentrat oraz ryż. Ewentualnie posolić, pieprzu już nie polecam - zupa jest już pikantna. Całość zostawić do przestygnięcia. Zupę zmiksować na gładko. Podawać ze śmietaną
Magiczne Życie Martyzakwas. Składniki :* 4 białe surowe kiełbasy* kawałek żeberka wędzonego* kawałek wędzonego boczku * włoszczyzna* 4 ziemniaki* 4 jajka Farmio ugotowane na twardo* 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * mała kwaśna śmietana 18%* 2 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek Przygotowanie :Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy(...)pokrojone w kostkę jajka. Mąkę mieszamy z szklanką zimnej wody, dodajemy chochlę wywaru i mieszamy, dodajemy do zupy. Gotujemy, wrzucamy jajka. Doprawiamy majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość zaciągamy śmietaną. Barszcz biały podajemy gorący, posypany odrobiną świeżego majeranku
Magiczne Życie Martywtedy grubsza. Jak dla mnie, słodycz strucli wykonanej z proporcji podanych poniżej jest wystarczająca. Strucla makowaSkładniki:ciasto 20 dag mąki pszennej8 dag margaryny2,5 dag drożdży świeżych2 łyżki gęstej śmietany 18%2 łyżki cukru pudru1 jajkoszczypta solimasa10 dag maku3 dag masła2-3 łyżki mioducukier wanilinowyaromat migdałowy 1 łyżka cukru1 jajko szczypta soli Wykonanie:- margarynę stopić i ostudzić - drożdże rozkruszyć drobno(...)dodać cukier, przesianą mąkę, jajko, śmietanę i margarynę- ze składników wyrobić gładkie ciasto, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez około 30 minut, dobrze osączyć na sitku- osączony mak zemleć 3 razy- w rondlu rozpuścić masło z miodem i cukrem wanilinowym- dodać mak i smażyć 10-15 minut, często mieszając
Smakołyki Berenikipisakami spożywczymi. Pierniczki bez leżakowaniaSkładniki:80g margaryny3 łyżki miodu1,5 łyżeczki przyprawy korzennej0,5 łyżeczki cynamonu4 łyżki cukru300g mąki1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki mleka2 żółtka1 łyżka gęstej śmietany 18% lukier z białek i cukru pudrupisaki spożywcze Wykonanie:- margarynę rozpuścić z miodem, dodać przyprawę korzenną i cynamon- z cukru przygotować dość ciemny karmel- karmel przelać do lekko gotującej się masy(...)miodem, wymieszać do połączenia się składników- całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny- mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę śmietany- sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto- gotowe ciasto schłodzić w lodówce (moje leżakowało kilka dni, bo nie miałam czasu na pieczenie)- po wyjęciu
Smakołyki Berenikisztuk o średnicy 6-7cm. Oponki seroweSkładniki:250g mąki pszennej + do podsypania250g twarogu półtłustego50g cukru pudru2 żółtka0,5 pełnej łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka spirytusu lub octu7 łyżek śmietany 12%10g cukru wanilinowego1-1,2l oleju rzepakowego do smażenia Wykonanie:- do zmielonego lub rozdrobnionego twarogu przesiać mąkę, wbić żółtka, dodać cukry, śmietanę, sodę oczyszczoną i spirytus/ocet- podane składniki wymieszać
Smakołyki Berenikiładnym brązowym kolorem, kontrastującym w torcie z jasną barwą masy budyniowej. Tort miodowySkładniki:blaty miodowe400g mąki pszennej50g masła3 łyżki miodu3 łyżki cukru2 żółtka3/4 łyżeczki sody oczyszczonej6 łyżek kwaśnej śmietany 18%krem budyniowy400ml mleka1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 0,5l mleka)3 łyżki cukru2 żółtka100g masłamasa krówkowa/kajmakowa300g masy krówkowej o smaku kakao150g masłapłatki migdałów i maliny do dekoracji(...)Wykonanie:BLATY MIODOWE- masło, miód i cukier podgrzać do rozpuszczenia i połączenia się składników, ostudzić- mąkę przesiać, dodać żółtka, ostudzoną masę miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto- ciasto podzielić na 6 równych części (można pomóc sobie wagą kuchenną), pierwszą z nich cienko rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem
Smakołyki Berenikimasła3 jajka100g cukru pudruskórka otarta z niedużej cytryny2 łyżki mąki ziemniaczanejmus brzoskwiniowy2 łyżki masła6 łyżek syropu brzoskwiniowego (z puszki)2 połówki brzoskwiń z puszki2 łyżki cukru pudru3 łyżki kwaśnej śmietany 12%1 łyżeczka żelatyny Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce- ciasto wyłożyć(...)podgrzać do rozpuszczenia się tłuszczu i cukru, dodać rozdrobnione blenderem połówki brzoskwiń, wymieszać i chwilę podgrzewać- do masy wsypać żelatynę w proszku, wymieszać, zdjąć z ognia- do musu dodać śmietanę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia- gdy masa ostygnie i widocznie zgęstnieje, wyłożyć ją na wierzch ostudzonego sernika, wyrównać i schłodzić do momentu ścięcia się musu brzoskwiniowego, najlepiej pozostawić w lodówce
Smakołyki Berenikisię jednak coś zaradzic. WĄTRÓBKI DROBIOWE W SOSIE.(przepis autorski;)3 cebuleczubata łyżka masła 1 kg drobiowych wątróbeksól, pieprzliśc laurowy1 szklanka bulionu (np. z kostki) 1/2 małego kubeczka śmietany łyżka mąkiCebule pokroiłam w półplastry, rozdzieliłam na cienkie paseczki izeszkliłam na maśle.Wątróbki oczyściłam, pozbawiłam błonek, umyłam. Wrzuciłam do cebuli.Chwilę podsmażyłam, po czym podlałam bulionem. Dodałamlistek laurowy. Dusiłam pod przykryciem(...)póki wątróbka nie stała sięjędrna, a zarazem miękka.Zdjęłam z ognia. Mąkę dokładnie rozrobiłam w śmietanie z odrobiną wody.Zdjęłam rondelek z ognia. Delikatnie wlewałam do całości, mieszając energicznie, by nie powstałygrudki. Następnie zagotowałam, wyłączyłam. MIESZANKA KASZ.(przepis autorski;)1 filiżanka kaszy gryczanej1 filiżanka kaszy jęczmiennej3 szklanki wody1 kostka rosołowałyżeczka masłaKaszę, jedną i drugą, opłukałam pod bieżącą wodą
W kuchni Karmel-itkiraza składników) i wylepiłam dwie formy. ************************************************ PIZZA DOMOWA (czyli wszystko, co zawadza w lodówce) 150g szynki wiejskiej 250g żółtego sera 250g pieczarek duża cebula sól, pieprz, 3 łyżki kwaśnej śmietany 4 ogórki kiszone Szynkę, ser pokroiłam w paski (miałam bowiem w plastrach). Cebulę posiekałam, podsmażyłam na maśle z pokrojonymi w plastry pieczarkami. Dodałam do tych pieczarek(...)łyżki śmietany ukwaszonej, pieprz, sól i wymieszałam. Wyłożyłam je na spód. Ogórki pokroiłam także w plastry. Na pieczarkach ułożyłam ogórki, szynke i posypałam paseczkami sera. Piekłam w 200 stopniach ok. 35 minut, ustawiając na mocne grzanie spodu. ************************************************* PIZZA Z TUŃCZYKIEM I SEREM CAMEMBERT (własna wariacja;) puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym pomidor 4 ogórki kiszone krążek sera camembert
W kuchni Karmel-itki