mieszamy, aby wszystkie większe kawałki oderwać od dna garnka. Następnie sos przecieramy przez sito. Na tym etapie, jeśli lubimy, możemy zwiększyć ilość sosu i rozcieńczyć go wywarem, winem lub śmietaną. Ja lubię duużo sosu, tak żeby dodatki w postaci klusek czy kaszy pływały w sosiku) Tak przygotowany sos doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy. Z domu wyniosłam chyba najprostrzy sposób zagęszczania(...)sosu, mieszamy i wlewamy do garka z sosem. Całość dobrze mieszamy i gotujemy przez chwilę. Probujemy sos, jeśli zachodzi potrzeba można go doprawić: solą, pieprzem, łyżką winiaku czy gęstej śmietany. Do tak przygotowanego sosu wkładamy na 5 minut rolady, aby przeszły jego smakiem. Podajemy z kaszą, kluseczkami, purèe ziemniaczanym i ogóreczkiem lub surówką. Tym przepisem biorę udział
Mia Cucina SofietaPłatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy. Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy ok. 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy(...)świeżymi truskawkami lub kleksem bitej śmietany. Pianka truskawkowa to idealny leciutki deser, doskonały na przerwę w nauce. Nie jest zbyt słodki, ani ciężki, więc świetnie wyrówna poziom cukru we krwi
Mia Cucina Sofietaplastry szynki, u mnie wędzonej Pół papryki czerwonej Ok. 150g pieczarek Pół czerwonej cebuli 50g. startej goudy 1/3 opakowania sera feta „Polewa” jajeczno – mleczna: 3 jaja 150ml mleka 100g śmietany 18% Sól i pieprz Dowolne zioła : u mnie prowansalskie + dodatkowo: liście rukoli do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: W dość sporej misce umieszczamy twaróg, dodajemy oliwę z oliwek, sól i wszystko dokładnie(...)już mówiłam wcześniej jest to jedynie moja propozycja, każdy tutaj może poszaleć wedle własnych upodobań smakowych! (; Następnie zabieramy się za polewę jajeczno-mleczną : jajka należy roztrzepać z mlekiem i śmietaną, kolejno dodać zioła oraz sporo soli i pieprzu. Zaraz po tym stolnicę oprószamy mąką i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tartaletek wysmarowujemy masłem lub innym tłuszczem. Kolejno rozwałkowujemy ciasto
Symfonia Smakówskł. w temp. pokojowej) 1,5szklanki mąki 60g zimnego masła 1 łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżka aromatu amaretto (takiego do kawy) 2 żółtka 1 łyżka śmietany garść sezamu +masło do posmarowania kokilek lub form Masa serowa: 2 opakowania serka śmietankowego Almette (300g) 1 jajko 1 białko + szczypta soli ok. 10 łyżek cukru trzcinowego *lub zwykłego(...)kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła. Składniki siekamy nożem lub rozcieramy palcami w celu jak najdokładniejszego ich połączenia. Do miseczki wlewamy żółtka, dodajemy śmietanę, aromat amaretto, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i rozcieramy wszystko razem mikserem lub szybko mieszając yżką. Masę płynną oraz sezam dodajemy do mąki i masła i zręcznie zagniatamy gładkie, zwarte
Symfonia Smakówdomowej konfitury malinowej (lub kupnej) Nasączenie:Napar z 1 łyżeczki zielonej, liściastej herbaty i 1/5 szklanki gorącej wody Masa kremowa:250 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej1 małe opakowanie śmietan-fixu 3-4 łyżki domowego dżemu z jagód (lub kupnego)garść świeżych liści bazylii oraz cząbru ( lub innych ulubionych ziół) 1 łyżka płynnego miodu (np.akacjowego)Lukier plastyczny: -składniki i sporządzenie(...)musu i analogicznie robimy to ze świeżymi liśćmi ziół, dodajemy tam również łyżkę miodu, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Do dobrze schłodzonej śmietanki kremówki dodajemy 1 opakowanie śmietan-fixu i ubijamy na najwyższych obrotach miksera do konsystencji stałej, jak najbardziej sztywnej piany. Tak jak przy białkach odwracamy miskę do góry nogami, by sprawdzić czy jest odpowiednio ubita
Symfonia Smakówpół łyżeczki papryczki chili bardzo drobno posiekanej pół łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny pół łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie) kilka dużych truskawek po łyżeczce jogurtu naturalnego lub śmietany 18% do każdej porcji kremu świeżo zmielona sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190*C (termoobieg). W tym czasie buraki obieramy, przekrajamy na ćwiartki, każdą ćwiartkę nakłuwamy(...)Krem doprawiamy gałką muszkatołową, szczyptą cukru, świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz wsypujemy do niego posiekaną świeżą natkę pietruszki. Krem podajemy z plasterkami truskawek, kleksem jogurtu nat. lub śmietany i przyozdabiamy świeżą natką pietruszki. Do kremu idealnie smakują grzanki lub prażone płatki migdałów lub słonecznika, zamiast pietruszki idealnie pasowałyby posiekane liście świeżej mięty - wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych
Symfonia Smakówwykładamy nim dno i brzegi foremki do tart lub tortownice. składniki na masę: 400g czereśni bez pestek 80g brązowego cukru 100g mielonych migdałów 60g miękkiego masła 2 łyżki śmietany 2 jajka Masło i cukier ubijamy mikserem na pulchna masę. Dodajemy po 1 jajku ciągłe ubijając. Następnie dodajemy migdały i śmietanę i ubijamy do chwili jak masa będzie gładka. Dokładamy czereśnie
Przysmaki Karolkiróżowych) 100 g masła 40 g wiórków kokosowych masa serowa: 600 g serka śmietankowego 100 g cukru 2 łyżki mąki starta skórka z 1 cytryny 3 jajka 100 ml śmietany 250 g malin wykonanie: Ciasteczka kruszymy., dodajemy do nich wiórki kokosowe i stopione masło. Łączymy wszystko razem, a następnie wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód dokładnie ugniatamy(...)łyżką. Mikserem ubijamy serek śmietankowy ze śmietaną i cukrem. dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz po 1 jajku. Przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy około 200 g malin. Owoce lekko wciskamy do ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po upieczeniu zostawiamy go w otwartym piekarniku na kolejna godzinę. Przed podaniem
Przysmaki Karolkijedną, cudowną dynie, która grzecznie czeka na balkonie aż przyrządzę z niej coś pysznego. Zapiekana pianka z dyni składniki 500 g dyni 1 cebula 250 ml bulionu 150 ml śmietany 4 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek masło do smarowania foremek 4 łyżki startego parmezanu wykonanie: Cebule kroimy w kostkę. Dynie obieramy, pozbawiamy pestek(...)kostkę równej wielkości. Cebule i dynie podsmażamy na oliwie przez około 3 minuty. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy i miksujemy na pure. Jajka wraz ze Śmietana ubijamy mikserem. Łączymy z dynią. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Masę przelewamy do naparowanych masłem foremek. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 35 minut w temperaturze 180°C, po 15 minutach zwiększmy
Przysmaki Karolkiziemniaków powoduje że placki przy smażeniu pryskają- więc starajmy sie dobrze go odcisnąc ). Ścieramy cebulę. Dodajemy do ziemniaków, wyciskamy przez praske czosnek, dodajemy jajka, make, sól, pieprz I śmietanę. Mieszmy.Na rozgrzanej patelni z olejem kładziemy placki. Smażymy z obu stron. Podajemy ze śmietaną lub z sosem. Polecam i życzę smacznego
Smaki Edytypatelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju.Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki I pokrojonego w kostkę łososia. Smażymy ok 2 min Dodajemy szparagi, czosnek ( wyciśnięty przez praske) serek Philadelphia I śmietanę. Doprawiamy 0,5 łyzeczki soli, cytryna, pieprz, ok 2 łyżeczki papryki. Od chwili zagotowania, gotować ok 2-3 min. Sprawdzić smak, w razie czego dodać przypraw.Wkroić dużo natki pietruszki
Smaki EdytyTrufle te powstały z pozostałego ze świątecznych tortów biszkopta.Mocno czekoladowe w 3 smakach. 100g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)3 łyżki masłaok 12o ml śmietany kremówkiszczypta soliPokruszony suchy biszkopt ( najlepiej z domowego wypieku)Dodatkowo:kieliszek wódki , winiaku lub brandy , kakaoskórka otarta z 2 pomarańczykawa espresso ok 50 ml + kawa sypka w proszku (nie w granulkach) Czekoladę pokruszyć do małego garnka , dodać(...)masło , śmietanę i sól.Rozpuścić na małym ogniu.Lekko przestudzićWsypać biszkopt , tyle aby masa była gęsta.Podzielić ją na 3 części.Do pierwszej wlać wódkę , formować kulki i obtaczać w kakaoDo drugiej wsypać połowę skórki pomarańczowej , a pozostałej obtaczać kulki.Do trzeciej wlać kawę i kulki obsypać sypką kawą.Smacznego :)Naszym faworytem okazały się trufelki pomarańczowe . Polecam
Malinowa Kawiarenkakrojonych pomidorów* łyżka koncentratu pomidorowego * 2 czerwone papryki* mała czerwona cebula * łyżeczka słodkiej papryki w proszku* łyżeczka chili * łyżeczka tymianku* dodatkowo do zagęszczenia zupy torebka ugotowanego ryżu* śmietana 18%* 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie :Rozgrzać oliwę , dodać przyprawy i pokrojoną w piórka cebulę, Przesmażyć, dodać do bulionu razem z pomidorami. Paprykę upiec, ściągnąć skórkę i dodać(...)zupy, gotować około 20 minut. Dodać koncentrat oraz ryż. Ewentualnie posolić, pieprzu już nie polecam - zupa jest już pikantna. Całość zostawić do przestygnięcia. Zupę zmiksować na gładko. Podawać ze śmietaną
Magiczne Życie Martyzakwas. Składniki :* 4 białe surowe kiełbasy* kawałek żeberka wędzonego* kawałek wędzonego boczku * włoszczyzna* 4 ziemniaki* 4 jajka Farmio ugotowane na twardo* 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * mała kwaśna śmietana 18%* 2 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek Przygotowanie :Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy(...)pokrojone w kostkę jajka. Mąkę mieszamy z szklanką zimnej wody, dodajemy chochlę wywaru i mieszamy, dodajemy do zupy. Gotujemy, wrzucamy jajka. Doprawiamy majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość zaciągamy śmietaną. Barszcz biały podajemy gorący, posypany odrobiną świeżego majeranku
Magiczne Życie Martywtedy grubsza. Jak dla mnie, słodycz strucli wykonanej z proporcji podanych poniżej jest wystarczająca. Strucla makowaSkładniki:ciasto 20 dag mąki pszennej8 dag margaryny2,5 dag drożdży świeżych2 łyżki gęstej śmietany 18%2 łyżki cukru pudru1 jajkoszczypta solimasa10 dag maku3 dag masła2-3 łyżki mioducukier wanilinowyaromat migdałowy 1 łyżka cukru1 jajko szczypta soli Wykonanie:- margarynę stopić i ostudzić - drożdże rozkruszyć drobno(...)dodać cukier, przesianą mąkę, jajko, śmietanę i margarynę- ze składników wyrobić gładkie ciasto, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez około 30 minut, dobrze osączyć na sitku- osączony mak zemleć 3 razy- w rondlu rozpuścić masło z miodem i cukrem wanilinowym- dodać mak i smażyć 10-15 minut, często mieszając
Smakołyki Bereniki