alkoholu, ale oczywiście możemy go pominąć, jeśli napój będą piły dzieci:) Składniki:2 szklanki mleka, 1 litr czekoladowych lodów, 2 duże banany, 4 łyżki likieru kawowego, szczypta cynamonu, bita śmietana i starta czekolada do dekoracji. Przygotowanie Lody połączyć z likierem, krótko zmiksować przy użyciu blendera. Dodać mleko oraz obrane ze skórki i pokrojone w plastry banany. Ponownie chwilę(...)zmiksować. Doprawić do smaku cynamonem, dokładnie wymieszać. Koktajl rozlać do szklanek, udekorować bitą śmietaną oraz startą czekoladą. Smacznego
Z miłości do słodkościCiasto: 200 g sękacza pół kostki masła 500 g zmielonego twarogu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka cukru z wanilią pół szklanki cukru Góra: dojrzałe mango pół opakowania śmietany 22% 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki żelatyny otarta skórka z cytryny Pół kostki masła rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy pokruszonego na drobne kawałeczki sękacza. Masę(...)przepisie. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy połową kubka wody i odstawiamy na 15 minut, dzięki czemu napęcznieje i łatwiej będzie ją wymieszać. Mango miksujemy ze śmietaną i cukrem, po dokładnym rozmieszaniu dodajemy też żelatynę - powinna powstać lekka pianka. Wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Jako
sama złodyczłyżeczki proszku do pieczenia Krem: 150 g marshmallows opakowanie mascarpone opakowanie śmietanki 3 łyżki cukru pudru pół szklanki wody Polewa 1/4 kostki masła 2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki żelatyny Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy posiekane na drobne kawałki masło i jajko, szybko zagniatamy lub miksujemy(...)wystudzone!) dolewamy do masy. Jeśli chcemy możemy też dodać odrobinę barwnika spożywczego, na przykład w odcieniu dzikiego różu. Polecam :) Masło, czekoladę połamaną na drobne kawałeczki i śmietanę podgrzewamy powoli w rondelku. Gdy masa będzie miała już gładką, płynną konsystencję dorzucamy rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Podgrzewamy jeszcze chwilę i zostawiamy do względnego ostygnięcia. Tutaj trzeba być czujnym
sama złodyczjest już gotowe. Pod koniec pieczenia ciasto możemy przykryć folią. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół. Krem: 400 g serka kremowego (typu Philadelphia) 250 g śmietany kremówki 36% 100 g cukru pudru Serek, śmietanę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania pustego gęstego kremu. Nie ubijamy zbyt długo, gdyż krem mógłby
Made By Mom And Soninną ulubioną wędzoną rybę. Składniki /dla 2-3 osób/: 6-7 małych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 2 średnie wędzone sielawy sól, pieprz 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i ugotować na parze lub we wrzątku. Ostawić do ostygnięcia. Z wędzonej sielawy usunąć ości, oddzielić od skóry(...)podzielić na kawałki.Dymkę ze szczypiorkiem drobno pokroić. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki doprawić do smaku, dodać śmietanę, sok z cytryny oraz chrzan i wymieszać. Smacznego
Pasja Smakubyły w cieście naleśnikowym. Dzisiaj zjemy nadziane pysznym kurczakiem i kremowym sosem. Polecam, póki jeszcze są! Składniki :* kwiaty cukinii* pierś z kurczaka* łyżka oliwy z oliwek* 2 łyżki kwaśnej śmietany* ulubione zioła - u mnie bazylia* ulubione przyprawy * roztrzepane jajko, bułka tarta do panierowaniaPrzygotowanie :Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i usmażyć. Dodać śmietanę, zagotować aż sos zgęstnieje. Posypać drobno
Magiczne Życie Martyprawdziwki.Dlatego dziś przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - grzybowym. SKŁADNIKI1 podwójna pierś z kurczaka30 dag grzybów leśnych 1 duża cebula200 g śmietany 12 %pęczek szczypiorkusól, pieprz, słodka czerwona paprykamasło i olej do smażeniamakaron razowyPRZYGOTOWANIECebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle w rondlu. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby. Dusimy pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. Doprawiamy solą(...)pieprzem i papryką.Dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy.Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy kilka minut na dużym ogniu. Solimy i pieprzymy. Dodajemy grzyby z cebulą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na małym ogniu dodającw tym czasie posiekany szczypiorek.Podajemy z makaronem razowym - mogą być świderki
Moje Kuchenne Rewelacjeokoło 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera.Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety :- podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta.Smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopniprzez 20 minut
Moje Kuchenne Rewelacjeapetyczną babkę piaskową. Długo się nie zastanawiałam i zrobiłam ją. Polecam wszystkim. Składniki: 20 dag masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki 5 jajek 4 łyżki śmietany 30 % cytryna 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Maso ucieramy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy
Salonik smakówWszędzie mnóstwo smakowitych owoców. Co z nimi zrobić? Może tartaletki? Przyozdobione sezonowymi owocami pięknie prezentują się na stole. Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 kostka margaryny "Kasia" 3 żółtka cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia ucieramy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka(...)śmietanę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje (ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem). Na każdą tartaletkę kładziemy papierową foremkę i wysypujemy na nią groch (groch stanowi obciążenie dla ciasta i wtedy środek tartaletki ma wgłębienie). Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Tartaletki po ostudzeniu
Salonik smakówszklanka drobno posiekanej cebuli 4 łyżki masła 2 i 3/4 szklanki wody z kostką rosołową 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 5 łyżeczek mąki 1 szklanka gęstej śmietany posiekana zielenina czerwona i żółta papryka Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy pieczarki, paprykę i cebulę. Smażymy, aż cebula stanie się szklista. Mięso kroimy w kostkę i smażymy do lekkiego zrumienienia(...)pozostałą wodą, mieszając mięso wlewamy wodę z mąką, dodajemy pieczarki z cebulą i papryką, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Około szklanki sosu stopniowo wlewamy do roztrzepanej śmietany, dokładnie mieszamy, wlewamy do mięsa i podgrzewamy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Przekładamy do wazy, posypujemy zieleniną - koperkiem lub pietruszką. Smacznego
Salonik smakówfety -270g1 łyżka śmietany2-3 gałązki świeżego rozmarynupieprz kolorowy żółtko jajkaPRZYGOTOWANIECiasto francuskie kroimy na 8 części -każdą z nich na 2 trójkąty. Fetę mieszamy w misce ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekane listki rozmarynu. Nakładamy na każdy trójkąt łyżkę sera z rozmarynem i zwijamy rogaliki. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeRewelacyjny makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serka mascarponeSKŁADNIKI 400g makaronu tagliatelle 300g świeżego szpinaku200g serka mascarpone100g śmietany kremówki4 ząbki czosnku1/2 gałki muszkatołowej1 łyżeczka oliwy2 łyżeczki masłasól, pieprzparmezan lub inny twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy(...)czosnek i chwilkę przesmażamy - nie za bardzo, by nie zgorzkniał. Wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, gdy zmieni kolor na ciemnozielony i zmniejszy objętość. Dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy około 8-10 minut do otrzymania kremowego sosu. Odcedzony makaron wrzucamy do wokai mieszamy z sosem
Moje Kuchenne RewelacjePyszna ryba zapiekana w sosie koperkowymSKŁADNIKI 4 filety białej ryby morskiej250g śmietany 18%3 ząbki czosnkupęczek koperku3 łyżki białego winałyżeczka kurkumysól morskapieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEFilety nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem,posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanymdo 190 stopni. Podajemy
Moje Kuchenne Rewelacjeinne delikatne mięso. Ja takie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami. Składniki na 3/4 osoby 2 piersi kurczaka 200 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanka śmietany 30% 1 szklanka rosołu sól pieprz przyprawa do kurczaka lub słodka papryka masło do smażenia opcjonalnie odrobina szczypiorku Przygotowanie 1. Od piersi odcinamy polędwiczkę, też możemy ją usmażyć razem(...)pierś, na „szklisto”. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minute. Umyte i wyczyszczone kurki dodajemy na patelnie i podsmażamy razem 4 min. Następnie dodajemy śmietanę oraz rosół i gotujemy razem do zredukowania się płynów i powstania sosu. Im dłużej będziemy gotować sos, tym będzie gęstszy.Wydaje mi się, że wystarczy około 15min. Solimy i pieprzymy
zjem to blog kulinarny