śmietanowie - 6000 przepisów (strona:213/400)

Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 138

jest już gotowe. Pod koniec pieczenia ciasto możemy przykryć folią. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół.     Krem:   400 g serka kremowego (typu Philadelphia) 250 g śmietany kremówki 36% 100 g cukru pudru   Serek, śmietanę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania pustego gęstego kremu. Nie ubijamy zbyt długo, gdyż krem mógłby

Made By Mom And Son
Sałatka z wędzoną sielawą i ziemniakami 206

inną ulubioną wędzoną rybę.  Składniki /dla 2-3 osób/: 6-7 małych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 2 średnie wędzone sielawy sól, pieprz 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i ugotować na parze lub we wrzątku. Ostawić do ostygnięcia. Z wędzonej sielawy usunąć ości, oddzielić od skóry(...)podzielić na kawałki.Dymkę ze szczypiorkiem drobno pokroić. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki doprawić do smaku, dodać śmietanę, sok z cytryny oraz chrzan i wymieszać. Smacznego

Pasja Smaku
Faszerowane kwiaty cukinii 132

były w cieście naleśnikowym. Dzisiaj zjemy nadziane pysznym kurczakiem i kremowym sosem. Polecam, póki jeszcze są! Składniki :* kwiaty cukinii* pierś z kurczaka* łyżka oliwy z oliwek* 2 łyżki kwaśnej śmietany* ulubione zioła - u mnie bazylia* ulubione przyprawy * roztrzepane jajko, bułka tarta do panierowaniaPrzygotowanie :Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i usmażyć. Dodać śmietanę, zagotować aż sos zgęstnieje. Posypać drobno

Magiczne Życie Marty
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-grzybowym 168

prawdziwki.Dlatego dziś przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - grzybowym. SKŁADNIKI1 podwójna pierś z kurczaka30 dag grzybów leśnych   1 duża cebula200 g śmietany 12 %pęczek szczypiorkusól, pieprz, słodka czerwona paprykamasło i olej do smażeniamakaron razowyPRZYGOTOWANIECebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle w rondlu. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby. Dusimy pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. Doprawiamy solą(...)pieprzem i papryką.Dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy.Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy kilka minut na dużym ogniu. Solimy i pieprzymy. Dodajemy grzyby z cebulą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na małym ogniu dodającw tym czasie posiekany szczypiorek.Podajemy z makaronem razowym - mogą być świderki

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby 411

około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera.Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety :- podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta.Smarujemy żółtkiem jajka.   Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopniprzez 20 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Babka piaskowa 215

apetyczną babkę piaskową. Długo się nie zastanawiałam i zrobiłam ją. Polecam wszystkim. Składniki: 20 dag masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki 5 jajek 4 łyżki śmietany 30 % cytryna 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Maso ucieramy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy

Salonik smaków
Tartaletki z owocami 155

Wszędzie mnóstwo smakowitych owoców. Co z nimi zrobić? Może tartaletki? Przyozdobione sezonowymi owocami pięknie prezentują się na stole. Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 kostka margaryny "Kasia" 3 żółtka cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia ucieramy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka(...)śmietanę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje (ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem). Na każdą tartaletkę kładziemy papierową foremkę i wysypujemy na nią groch (groch stanowi obciążenie dla ciasta i wtedy środek tartaletki ma wgłębienie). Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.  Tartaletki po ostudzeniu

Salonik smaków
Strogonow 239

szklanka drobno posiekanej cebuli 4 łyżki masła 2 i 3/4 szklanki wody z kostką rosołową 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 5 łyżeczek mąki 1 szklanka gęstej śmietany posiekana zielenina czerwona i żółta papryka Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy pieczarki, paprykę i cebulę. Smażymy, aż cebula stanie się szklista. Mięso kroimy w kostkę i smażymy do lekkiego zrumienienia(...)pozostałą wodą, mieszając mięso wlewamy wodę z mąką, dodajemy pieczarki z cebulą i papryką, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Około szklanki sosu stopniowo wlewamy do roztrzepanej śmietany, dokładnie mieszamy, wlewamy do mięsa  i podgrzewamy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Przekładamy do wazy, posypujemy zieleniną - koperkiem lub pietruszką. Smacznego

Salonik smaków
Rogaliki z serem feta i rozmarynem 173

fety -270g1 łyżka śmietany2-3 gałązki świeżego rozmarynupieprz kolorowy żółtko jajkaPRZYGOTOWANIECiasto francuskie kroimy na 8 części -każdą z nich na 2 trójkąty. Fetę mieszamy w misce ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekane listki rozmarynu. Nakładamy na każdy trójkąt łyżkę sera z rozmarynem i zwijamy rogaliki. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone 148

Rewelacyjny makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serka mascarponeSKŁADNIKI  400g makaronu tagliatelle      300g świeżego szpinaku200g serka mascarpone100g śmietany kremówki4 ząbki czosnku1/2 gałki muszkatołowej1 łyżeczka oliwy2 łyżeczki masłasól, pieprzparmezan lub inny twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy(...)czosnek i chwilkę przesmażamy - nie za bardzo, by nie zgorzkniał. Wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, gdy zmieni kolor na ciemnozielony i zmniejszy objętość.  Dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy około 8-10 minut do otrzymania kremowego sosu. Odcedzony makaron wrzucamy do wokai mieszamy z sosem

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba w sosie koperkowym 164

Pyszna ryba zapiekana w sosie koperkowymSKŁADNIKI  4 filety białej ryby morskiej250g śmietany 18%3 ząbki czosnkupęczek koperku3 łyżki białego winałyżeczka kurkumysól morskapieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEFilety nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem,posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanymdo 190 stopni. Podajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierś kurczaka w sosie kurkowym 523

inne delikatne mięso. Ja takie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami. Składniki na 3/4 osoby 2 piersi kurczaka 200 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanka śmietany 30% 1 szklanka rosołu sól pieprz przyprawa do kurczaka lub słodka papryka masło do smażenia opcjonalnie odrobina szczypiorku Przygotowanie 1. Od piersi odcinamy polędwiczkę, też możemy ją usmażyć razem(...)pierś, na „szklisto”. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minute. Umyte i wyczyszczone kurki dodajemy na patelnie i podsmażamy razem 4 min. Następnie dodajemy śmietanę oraz rosół i gotujemy razem do zredukowania się płynów i powstania sosu. Im dłużej będziemy gotować sos, tym będzie gęstszy.Wydaje mi się, że wystarczy około 15min. Solimy i pieprzymy

zjem to blog kulinarny
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 266

francuskim quiche. Dla przyspieszenia przygotowania użyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego.Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu(...)sekund, po czym odcedziłem na durszlaku i opłukałem zimną wodą. Tak zblanszowany szpinak drobno posiekałem i dodałem do miski. Do tej samej miski wbiłem 4 jajka, dodałem 200 ml śmietany 12%, starty na drobnej tarce parmezan oraz tartą mozarellę, pozostawiając niewielką ilość mozarelli do posypania wierzchu dania. Całość lekko posoliłem, dodałem 2 szczypty ziół prowansalskich, pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Wyprawy kulinarne
Placek po węgiersku 186

ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuściłem(...)celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na talerzu ułożyłem 2 placki ziemniaczane, które obficie polałem przygotowanym gulaszem. Obok ułożyłem niewielką ilość sałatki z marchewki i jabłka. Całość udekorowałem kleksami kwaśnej śmietany

Wyprawy kulinarne
Tarta cebulowa 234

przygotowania tarty użyłem: 250 gram pszennej mąki tortowej (typ 450), 5 jajek, 120 gram masła, 200 gram sera żółtego gouda, 1 kg cebuli, 1 ząbka czosnku, 350 gram kwaśnej śmietany 12%, gałki muszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym(...)starłem na tarce o średnich oczkach. 2/3 startego sera równomiernie rozłożyłem na podpieczonym cieście. Na serze równomiernie rozłożyłem około 2/3 z podpieczonych cebul. Do miski dodałem 350 gram kwaśnej śmietany 12%, szczyptę soli, trochę świeżo mielonego czarnego pieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 jajka oraz 2 żółtka z jajek. Całość zmiksowałem na gładką masę, dodałem pozostałą część żółtego sera i dokładnie

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania