Składniki: ciasto 8 jajek 100 g cukru pudru 30 g kakao 30 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej szczypta soli nadzienie 350 g serka mascarpone 30 ml śmietany kremówki skórka z cytryny 2 łyżki koniaku 75 g marmolady cytrynowej 80 g krokantu pistacjowego + do posypania 2 łyżki wody Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik na 200 C. Białka ubijamy(...)rondelku umieść marmoladę, starkowaną skórkę z cytryny - podgrzewaj na małym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i połącz z masą serową. Delikatnie rozwiń roladę, i posmarują kremem cytrynowym, całość posyp krokantem pistacjowym i zwiń. Roladę okręć folią aluminiową i pozostaw
Niezły Młynekeksperyment: Składniki i przygotowanie: (prostokątne naczynie żaroodporne 24x34cm)na półkruche ciasto: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej,170g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 18%,szczypta soli mąka do podsypania przy zagniataniu Mąkę przesiewamy na stolnicę i rozcieramy palcami z kawałkami masła (lub siekamy nożem). Gdy uzyskamy konsystencję podobną do kruszonki dodajemy sól(...)śmietanę i żółtko. Energicznie i dokładnie zagniatamy ciasto na zwarte i elastyczne. Ciastem wylepiamy dno formy żaroodpornej i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzony spód podpiekamy ok 10-12 min. do zarumienienia powierzchni (w zależności od typu i mocy piekarnika). Po upieczeniu spodu nie trzeba wyłączać piekarnika ponieważ pozostałe
Symfonia Smakówwyjątkowy smak.Danie szybkie warto wypróbować. SKŁADNIKI ok 1/2 kg. łososia -filet sól , pieprz warzywa rożne- typu marchew, kalafior, por, brokuł, ziemniaki ( właściwie to, co mamy) pół cebuli szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu olej WYKONANIE Warzywa kroimy na drobne, łososia również dzielimy na dwa trzy kawałki, przyprawiamy. Wkładamy do garnka , do gotowania na parze. Wszytko gotujemy(...)ryby Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Wlewamy śmietanę i dodajemy chrzan. Chwilę dusimy na małym ogniu. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewypomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki :Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mąki. Z żółtek, cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp
Słodkości i nie tylkodyni, pokrojonej w małą kostkę 3 pomidory, pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki keczupu 1 łyżka mąki 2/3 szklanki śmietany 18% mała garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka mielona i cukier do smaku Przygotowanie: W średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj dynię, pomidory(...)rozgrzej 3 łyżki oleju, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Podsmaż przez chwilę (tak by nie zdążyła się zarumienić) i wmieszaj masę do puree wraz ze śmietaną i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem, wmieszaj pietruszkę i podawaj z ulubionym daniem głównym. Smacznego! English version Pumpkin and tomato puree
karmelowyst.C. Po ostudzeniu kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby było widać grzybki. Tak przygotowaną pierś można podawać z sosem pieprzowym. Sos pieprzowy: trzy łyżki pieprzu zielonego w zalewie śmietana 36% 150 mililitrów wina białego - sól i pieprz do smaku oliwa - 2 łyżki pół cebuli Wykonanie: Na oliwie przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać odcedzony pieprz(...)chwilę smażyć. Dodać wino i dalej dusić. Gdy wino odparuje wlać śmietanę. Doprowadź do wrzenia, gotować kilka minut na małym ogniu. Dopraw do smaku
W kuchennym oknie Ewyłyżką.Upiec 3 ciasta lub jedno i potem je przekroić na 3 części (pojedyncze lepiej wyrasta!).Piec 30-35 minut w tem.190 stopni. Masa Rafaello; ½ litra śmietanki kremówki 2 śmietany śnieżki w proszku 4 śmietanfixy 15 dag wiórków kokosowych 2 białe czekolady Czekoladę rozpuszczamy na parze – roztopioną odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubić, dodać 3 śmietany śnieżki, zmiksować, a następnie
Apetyczna babeczkaproszku do pieczenia Wykonanie; Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać .Piec w 180C przez 40 minut . Masa; 5 żółtek ½ szk kwaśnej śmietany Cukier waniliowy kostka margaryny 6 łyżek cukru pudru 1 l mleka Wykonanie: Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić.Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować
Apetyczna babeczkastworzyć to zielone niebo w gębie! Składniki: 4 płaty śledziowe 1 cebula 1winne jabłko 1/2 puszki zielonego groszku 1 por kilka łyżek jogurtu naturalnego 2-3 łyżki śmietany sól i pieprz Śledzie (jeżeli są solone, to wcześniej trzeba je wymoczyć) pokroić w paski. Cebulę pokroić w krążki i sparzyć. Jabłko obrać i pokroić w półplasterki (dobrze jeśli(...)jest zbyt twarde). Por dokładnie oczyścić, pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Składniki połączyć, dodać odcedzony groszek, jogurt, śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku i dekoracyjnie ułożyć na półmisku. źródło,,sałatki Anastazji
Apetyczna babeczkatego jeśli po talerzu wędrować będą dinozaury to sukces gwarantowany:) Składniki; Koncentrat pomidorowy 1 średnia cebula duża łyżka smalcu sól pieprz 2 kostki rosołowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki Rodzaj makaronu wybieramy wg.upodobań domowników Zabieramy się do pracy; Do garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy bulion w kostkach i doprowadzamy do wrzenia. W miedzy czasie na patelni rozgrzewamy smalec(...)masę pomidorową dodajemy do naszego bulionu, (jeśli dzieci nie lubią cebuli pływającej w zupie to należy ją przetrzeć przez sito podczas dodawania). W 1/2 szklance wody roztrzepujemy mąkę i śmietanę i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku. Zasmażanie koncetratu ma duże znaczenie w smaku naszej pomidorówki! Wypróbujcie
Apetyczna babeczkaselera w korzeniu 10 jajek 2 puszki groszku 1 puszka kukurydzy 1 cebuli Kwaśne twarde jabłko 3 litrowego słoika ogórków konserwowych 4-5 łyżek majonezu 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy stołowej Sól , pieprz , cukier Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki gotujemy, (ziemniaki wyławiamy wcześniej, bo pierwsze będą miękkie). W osobnym rondlu gotujemy jajka, które potem studzimy i wyjmujemy(...)łupinek.Wszystkie składniki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę. Na końcu dajemy majonez, śmietanę i musztardę – mieszamy z przyprawami i degustujemy
Apetyczna babeczkakażdej porze roku :) Składniki: 1 litrowy słoik ogórków konserwowych lub kiszonych 2 marchewki 1/2 pęczku koperku 20 dag ryżu 2 łyżki mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietany ok 2 litrów bulionu liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól do smaku Ogórki i marchewki przecieramy na grubej tarce i dodajemy do bulionu, gotujemy z przyprawami(...)osobnym garnku gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Śmietanę rozpuszczamy z woda i mąką, roztrzepujemy i dodajemy pod koniec gotowania do zupy. Wsypujemy ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Drobno kroimy koperek i dorzucamy do ugotowanej zupy, lub bezpośrednio na talerz
Apetyczna babeczkatyle ile zabierze mleko, aby wyszła konsystencja lekko lejącaFarsz ; 20-30 dag białego sera 1-2 żółtka Cukier kryształ do smaku Cukier z prawdziwą wanilią zwww.owocowyraj.eu 2 łyżki kwaśnej śmietany Ser, żółtka, śmietanę i cukier razem rozcieramy i robimy farsz do naleśników. Ciasto pieczemy na lekko posmarowanej tłuszczem patelni na cienkie placki. Gotowe naleśniki nadziewamy twarogiem i zwijamy w rulony
Apetyczna babeczkałyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz makowy : 40 dag gotowej masy makowej lub … 2 szklanki maku 2 szklanki cukru 2 łyżki masła szklanka śmietany kremówki 1 laski wanilii 3 łyżki skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki drobno posiekanych daktyli Sprawdzone bakalie www.owocowyraj.eu Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże(...)połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: wypłukany mak zalewamy litrem wrzątku, wstawiamy na 30 minut na najmniejszy ogień, (woda w maku powinna tylko lekko mrugać). Śmietanę wraz z pokrojoną waniliągotujemy na najmniejszym ogniu przez 8 minut, odstawiamy. Bardzo dokładnie odsączamy mak, przepuszczamy 2 razy przez maszynkę, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, masło i stale mieszając przesmażamy
Apetyczna babeczkadrożdżowe wianuszki waniliowe, do ich skręcania zawsze są chętne dzieci, bo mogą tworzyć - bawić się, a przy okazji zrobić smakowite ciasteczka. Składniki: 4 szklanki mąki 1 szk kwaśnej śmietany 2 dag drożdży kostka margaryny cukier waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią dostępny w www.owocowyraj.eu cukier kryształ lub cukier perlisty do obsypania wianuszków szczypta soli 1 jajko(...)smarowania ciasteczek Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie urywać małe kawałeczki, toczyć na małe wałeczki grubości ołówka, składać na pół i owinąć wokół siebie. Zaplecione ciastko zlepić w kształt koła, zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w cukrze i odkładać na przygotowaną foremkę. Piec 1 175C przez
Apetyczna babeczka