tłuszczem, wysypać jedną częścią kruszonki.MasaZ białek i cukru ubić pianę na sztywno, dodać do piany budyń i wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Ubitą pianę dodawać stopniowo do śmietany, cały czas ubijając robotem.Masę wylać na kruszonkę, posypać wierzch resztą kruszonki.Włożyć ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 175 stop
Kuchnia DanusiPrzeraźliwie długi tytuł wyszedł, a tymczasem przepis jest ultraszybki i łatwy. Przede wszystkim sałatka wychodzi pysznie i tanio. A o to przecież chodzi :)Składniki:Sos:- 150 ml śmietany 12% (może być jogurt naturalny)- 3 łyżki majonezu- 3 ząbki czosnku- bazylia- oregano- zioła prowansalskie- czosnek granulowany Sałatka:- 1 średni brokuł- 3-4 pomidory (w zależności od rozmiaru, można również użyć pomidorków(...)jajka- odrobina cukru Opcjonalnie ogórek zielony i/lub prażony słonecznik Najpierw zrobimy sos. Jak łatwo się domyślić, musimy połączyć ze sobą wszystko to, co widzimy na liście powyżej. Mieszamy więc śmietanę z majonezem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, do tego wsypujemy tak konkretnie - gdzieś po dużej łyżce stołowej bazylii, oregano i ziół prowansalskich, na koniec doprawiamy również sporą ilością czosnku granulowanego
Kulinarne zapędy Kokosawiadomo co zrobić, robi się coś do makaronu :)Składniki:- 400 g makaronu, jaki kto woli- brokuł- cebula (jedna duża lub dwie małe)- 2 ząbki czosnku- 200 g śmietany 12%- 2 kostki serka topionego- sól, pieprz - olej do smażenia Zabawa jest naprawdę szybka. Najpierw wstawiamy sobie wodę na makaron, następnie zabieramy się za brokuła. Podobnie jak ostatnio, wycinamy same różyczki, płuczemy(...)kostkę i wrzucamy na patelnię. Gdy jest już zeszklona, dorzucamy na tę samą patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze przez chwilkę, a następnie dodajemy serki topione i śmietanę. Mieszamy tak długo, aż serki się rozpuszczą. Ugotowanego brokuła odcedzamy a następnie gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków i wrzucamy do sosu. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, można dolać do niego wody (opcjonalnie mleka
Kulinarne zapędy Kokosadodatek do rosołu, a przecież również może być bazą pysznego dania.Składniki:- 3 pory (białe części)- 1 litr bulionu warzywnego- 100 g masła- 2 łyżki mąki- 1 łyżka śmietany- sól, pieprz - chleb do zrobienia grzanek- twardy starty ser do posypania Przygotowania zaczynamy od bulionu - jeśli robimy go z warzyw, musi być gotowy wcześniej, w sumie jeśli z kostki(...)obiadu. Gdy będą gotowe, odkładamy je do przestygnięcia. Kiedy zupa będzie już zdecydowana w smaku a por miękki, blendujemy ją na gładką masę. Teraz do małego kubeczka dajemy łyżkę śmietany, dolewamy do niej odrobinę wody, by nabrała wodnistej konsystencji, a następnie kilka łyżek kremu, by przypadkiem się nie ścięła. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do zupy i mieszamy. Podajemy z grzankami
Kulinarne zapędy KokosaDziś kolejny pomysł na makaron - smaczny, pożywny i sycący :) Składniki:- pojedyncza pierś z kurczaka- 250 g pieczarek- dwie małe cebule- 200 ml śmietany 18%- pół pęczka natki pietruszki- 100 g masła / margaryny- sól, pieprz, czerwona słodka papryka Zaczynamy od kurczaka - pierś myjemy, a następnie kroimy w dość drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką, mieszamy, odstawiamy do lodówki. Teraz(...)patelni rozpuszczamy resztę tłuszczu i wrzucamy na niego kurczaka. Gdy będzie już usmażony, dodajemy pieczarki z cebulą i trzymamy chwilkę wszystko razem na ogniu, doprawiamy do smaku. Pora na śmietanę. Mieszamy ją z odrobiną wody, hartujemy poprzez dodanie do niej łyżki składników sosu, a następnie wylewamy na patelnię przy wyłączonym gazie. Mieszamy, kosztujemy, jeśli trzeba doprawiamy dodatkowo. Gdyby sos wyszedł
Kulinarne zapędy Kokosawymagają myślenia. Idealnie ;)Składniki:- 6 ziemniaków- 2 cebule- 6 pieczarek- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej- 2 ząbki czosnku- 100 g startego żółtego sera- 2 kulki mozarelli- 1 jajko - duże opakowanie śmietany 18%- sól, pieprz, bazylia, oregano- szczypta gałki muszkatołowej- tłuszcz do smażenia i smarowania naczynia Ziemniaki gotujemy. W tym czasie doprowadzamy resztę składników do stanu, w którym widzimy je powyżej - obrane(...)plastry, cebulę w piórka, mozarellę w plastry, szynkę targamy na małe kawałki, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mamy teraz czas na przygotowanie sosu - w misce mieszamy razem śmietanę, jajko, cały starty żółty ser i wszystkie przyprawy. Gdy nasz sosik się przegryza, szynkę wrzucamy na patelnię, na niewielką ilość tłuszczu. Powiecie, że wędzonej szynki się nie smaży
Kulinarne zapędy Kokosapewno nie przypomina ciacha z przepisu, którym się posiłkowałam, jego wykonanie nie obyło się bez przygód, ale wyszło smacznie i w sumie dość prosto :)Składniki:- kilkanaście biszkoptów- 250 ml śmietany 30%- 4 łyżki cukru pudru- 4 waniliowe serki homogenizowane (150 g każdy)- 15 g żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzątku- ok. 200 g truskawek- opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowania zaczynamy(...)przygotowane dno wykładamy biszkopty, a na nie przekrojone na cztery części truskawki, ale nie wszystkie - pamiętajcie, żeby zostawić sobie trochę na potem ;) Teraz kolej na masę serową - ubijamy śmietanę na sztywno, a następnie, ciągle miksując, dorzucamy kolejno cukier puder, serki homogenizowane i rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Teraz nasza masa ląduje na biszkoptach i truskawkach. Wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy całość
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: pierś z kurczaka 2 podwójne, oliwa 6 łyżek, cebula 1 sztuka, pieczarki 30 dag, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 4 szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i na gorącym oleju podsmażyć co jakiś czas mieszając dodać pokrojoną cebulę i pokrojone pieczarki(...)podsmażać wszystko z 5 minut na większym ogniu mieszając wlać wodę, dodać kostkę rosołową, pieprz i gotować na średnim ogniu do miekkości mięsa śmietanę słodką gęstą 18% wymieszać z mąką i ciut wodą i zagęścić sos mieszając, wsypać koperek i do smaku ewentualnie soli smaczny gulasz na obiad można podać z czym się lubi...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnadal jest bardzo dobre. Składniki:100 g piersi z kurczaka50 g kaszy jaglanej 0,5 szklanki bulionu 110 g oczyszczonych pieczarek 40 g (pół) cebuli1 łyżeczka (10 g) śmietany 18%1 łyżeczka (5 g) mąki pszennej płaska łyżeczka (5 g) masłasól, pieprzPrzygotowanie:1. Pierś z kurczaka kroimy bardzo drobno (kawałki mniejsze niż 1 cmx1cm) i gotujemy(...)szklanki) dodajemy uduszone pieczarki, wlewamy także wodę którą puściły.4. Gotujemy przez pewien czas, ja robiłam to ok. pół godziny na małym ogniu. 5. W szklance mieszamy śmietanę z mąką (wyjdzie konsystencji pasty), dodajemy po łyżce bulionu z pieczarek i mieszamy (wystarczy kilka łyżek). Zawartość szklanki wlewamy do gotujących się pieczarek. 6. Tak przygotowany sos pieczarkowy gotujemy
Malowane smakiemwysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop. przez ok.25 minut. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać kawę cappuccino, wymiksować. Ostudzony biszkopt nasączyć ajerkoniakiem, wyłożyć krem na ciasto , posypać posypką czekoladową
Kuchnia Danusiinnej tarty. Zamiast kruchego można użyć też francuskiego. Składniki: 300 g ciasta kruchego (u mnie z tego przepisu) 2 jajka 4 - 5 łyżek śmietany 18 % sól, pieprz 100 - 150 g dyni 1 liść jarmużu Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć 2 małe formy do tarty. Nakłuć spód widelcem, położyć folię i wysypać(...)grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Wyjąc podpieczone spody, zdjąć folię z grochem. Jajko i śmietanę wymieszać w miseczce. Doprawić solą i pieprzem. Dynię pokroić w kostkę, jarmuż porwać na drobne kawałki. Masę jajeczną wlać na podpieczony spód. Dodać pokrojoną dynię i jarmuż. Wstawić do piekarnika
Sto kolorów kuchnisztuka jajka, 1 łyżka vegeta, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 większa kapusta młoda biała, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 6 szklanek woda, 10 sztuk pomidory do zmiksowania, 1 szklanka śmietana, 4 łyżki mąka pszenna, 3 łyżki koperek siekanymieloną cielęcinę dobrze wyrobić z gotowanym ryżem bez soli, jajkiem, przyprawami z młodej kapusty ściągać liście, usunąć grubsze głąbki nakładać porcję mięsa(...)dać przecier ze zmiksowanych w blenderze ze skórką pomidorów wlać wodę i gotować pod przykryciem z 30-40 minut na mniejszym ogniu z garnka wyjąć sito razem z gołąbkami śmietanę 18% wymieszać z mąką i zagęścić sos do smaku doprawić maggi i koperkiem smaczne gołąbki z sosem podać z ziemniakami.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki podudzia z kurczaka, 5 łyżek olej rzepakowy, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku maggi, 2 pęczki natka pietruszki, 3 łyżki śmietana, 3 szklanki woda, 1 łyżeczka pieprz czarny mielonypodudzia umyte i osuszone obsypać mąką - resztę mąki zostawić do sosu na oleju zrumienić z obu stron podudzia, posypać je vegetą dolać wody i dusić(...)przykryciem do miękkości mięsa opłukane natki pietruszki zmiksować w blenderze z 1/2 szklanki wodą zmiksowane dodać do garnka z podudziami i zagotować sos zagęścić ze śmietaną 18% wymieszaną z mąką do smaku doprawić maggi ja podałam z ziemniakami i kalafiorem i cząstkami pomidorów.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięvegeta, 1/2 kg mielone indyka, 1 sztuka jajko, 1 mała cebula, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 szklanki kaszka manna, 2 łyżki tarta bułka, 3 łyżki majeranek, 1 kubek śmietana słodka, - do smaku maggi ziemniaki obrane pokroić w kostkę i zagotować - zebrać cedzakiem szumy-pianę dodać startą na grubszych oczkach tarki włoszczyznę, por pokrojony w kostkę, liście i ziele(...)łyżeczką jarzynką kucharka, cebulą drobno pokrojoną formować małe klopsiki i wrzucać do gotujących się ziemniaków na mniejszym ogniu gotować z 20 minut do smaku doprawić majerankiem, magą kucharka i śmietaną 18% słodką smaczna i syta zupa na chłodniejsze dni.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmała cebula, 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 2 sól różowa himalajska Royal Brand, 1 szklanka mąka pszenna, - ile potrzeba olej do smażenia, - ile potrzeba śmietana gęsta obrane i opłukane ziemniaki mocno zmiksować w pojemniku blendera na razem z jajkiem masę przełożyć do miski w tym samym pojemniku po ziemniakach zmiksować liście pietruszki, selera, paprykę słodką, cebulę(...)wszystkie składniki dobrze wymieszać z pieprzem, mąką, solą różową na gorącym oleju smażyć rumiane placki z patelni odkładać na ręcznik papierowy, aby tłuszcz obciekł w papier placki smakują ze śmietaną gęstą......SMACZNEGO!!! sól himalajska różowa Royal Brand: nie zawiera sztucznych substancji chemicznych ani innych środków zapobiegających zbrylowaniu - zastosowanie: do gotowania, pieczenia, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecieodpowiednio sporządzony roztwór soli
W Mojej Kuchni Lubię