czynność w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę, odstawić do ostudzenia. Kawę zaparzyć małą ilością wody. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wmieszać do ostudzonej czekolady, dodać kawę, całość wymieszać. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i po trochu, delikatnie mieszając, dodawać do czekolady. Na koniec wmieszać ubite białka. Mus przełożyć do pucharków, wstawić do lodówki na godzinę. Udekorować bitą śmietaną
Kulinarny karnet Christopheraprzerwach wypada coś zjeść. Proponuję 1001 wersję potrawki z kurczaka. Przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 30 min. 2 piersi z kurczaka2 łyżki masła1 mała cebulka 200 ml śmietany 30%1 garść rodzynek złotych50 g kiełków rzodkieweksól, pieprzmakaron wg uznaniaNastawiamy wodę i gotujemy makaron. W tym czasie przygotujemy potrawkę.Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry.Cebulkę drobno posiekać(...)dużej patelni roztopić masło i obsmażyć mięsko z obu stron. Dodać cebulkę i smażyć jeszcze chwilę mieszając.Wlać śmietanę, dodać sól, pieprz oraz umyte rodzynki i gotować jeszcze chwilę ciągle mieszając.Podać z akurat ugotowanym makaronem i pysznymi, orzeźwiającymi kiełkami rzodkiewek.Smacznego
Kulinarny karnet ChristopheraDrożdżowy przekładaniec. Ciasto 50 dkg. mąki pszennej30 g drożdży4 łyżki śmietany 18%3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 żółtka250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy Masa orzechowa.20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich2 białka3 łyżki cukru pudruBiałka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami. Przełożenie daktylowe.1 szklanka posiekanych daktyli1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowegoDaktyle wymieszać z dżemem(...)Przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić.Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia.Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową.Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem.Piec około 50-60min w temp.170stop.Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.P.s. Ciasto utrzymuje
Kulinarny karnet Christopherawanilią utrzeć do białości.Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę.Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić.Krótko przed stężeniem dodać sok z cytryn ,miąższ oraz ubitą śmietanę.Deser nałożyć do salaterki i pozostawić w lodówce co najmniej 1 h.Przed podaniem udekorować pozostałą ubitą śmietaną i czym nam w duszy
Kulinarny karnet Christopherazapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami.500g szparagów zielonych3 łyżki koperku100g sera gruyere60g mąki pszennej4 jajka3 łyżki śmietany kremówki200ml mlekasól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smakuSzparagi umyć ,oczyścić i pokroić na 0,5cm plasterki. Czubki możemy pozostawić całe.Żaroodporne naczynie lekko natłuścić masłem ,ułożyć szparagi ,posypać posiekanym koperkiem i połową(...)startego sera.Do miski wsypać mąkę ,powoli wlewać roztrzepane jajka i ubijać na gładką masę .Wlać śmietanę ,ubijać i stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku.Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera.Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie.Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową.Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 1 duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek, odrobina maggi 1 opakowanie fety Olej Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę(...)dużo. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty w kształcie prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną w kostkę
Kulinarny karnet Christopheranasączyć winnym ponczem i przełożyć masą malinową. Wierzch obsypać owocami wg uznania. Masę malinową przygotowałem błyskawicznie wykorzystując gotowy półprodukt i co najważniejsze bez uszczerbku dla smaku i konsystencji. 500ml śmietany kremowej 1 torebka -"Masa śmietanowa o smaku malinowym" dr.Oetkera 500g malin Masę przygotować wg instrukcji na opakowaniu ,czyli ubić śmietanę i dodać "proszek" Oetkera. Ja do ubitej masy dodałem połowę
Kulinarny karnet Christopheracytryny 2 pory 1 seler naciowy 2 szalotki 4 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki mąki 100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ] 100 ml śmietany kremowej 2 łyżki pietruszki posiekanej Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min. Jasne części porów i seler pokroić na plasterki. Szalotki pokroić w kosteczkę. Warzywa smażyć(...)obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop . Co 5 min polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody. Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku. www.facebook.com
Kulinarny karnet Christopherakażdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki na 6 - 8 średnich pomidorów. 0,5 kg szynka wieprzowa 1 jajko 1 mała bułka 1 cebula w kostkę , przesmażona 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę(...)mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć do miski, dodać całe jajko, kwaśną śmietanę i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek i maggi. Całość dobrze wyrobić ręką, najlepiej w jednorazowej rękawiczce. Z pomidorów ściąć czapeczki i delikatnie, żeby nie uszkodzić ścianek wydrążyć miąższ
Kulinarny karnet Christopheramoim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo. Składniki: 1,5 kg łopatka wieprzowa 2 cebule 1 duża bułka namoczona w mleku 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 75 dag leśne grzyby 1 cebula sól. pieprz Grzyby obgotować, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, odstawić do przestudzenia. Łopatkę(...)wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC. Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym
Kulinarny karnet Christopheraowoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami ziemnymi. Składniki na ciasto dobrze utrzeć mikserem(...)pulchną masę i zalać nią owoce. Jeżeli masa nie przykryje wszystkich owoców to się nie martwimy. Ciasto ładnie wyrośnie. Piec w temp.180stop. ,35-40min . Ubić śmietanę z łyżeczką cukru i wyłożyć na ostudzone ciasto. Ozdobić owocami. Możemy wykorzystać inne dostępne owoce np. brzoskwinie
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 4 piersi z kurczaka 1 gruszka (klapsa) 3 łyżki aceto balsamico białe 1 łyżeczka cukru 100 ml śmietana 36% 0,5 łyżeczki curry hinduskie vegeta, pieprz 100 ml bulion z drobiu 5 dag rodzynki 2 łyżki orzeszki ziemne posiekane i uprażone Wykonanie: Przygotować gruszkę. Obrać, usunąć gniazdo nasienne. Podzielić na ósemki. Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier(...)minut w temp. 170oC. (Bardziej wprawieni mogą roladki obsmażyć na patelni, podlać bulionem i poddusić.) Upieczone roladki, wyjąć z pieca, przełożyć na patelnię wraz z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Śmietanę wymieszać z curry i wlać na patelnię.Dodać namoczone rodzynki. Dusić roladki do czasu zredukowania sosu. Podać z ryżem. Całość posypać orzeszkami
Kulinarny karnet Christopherazabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek Christophera: Składniki: 1 szt. kabaczek 0,25 kg łopatki wieprzowej0,25 kg szynki wieprzowej1 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprz świeżo zmielony majeranek maggi zioła prowansalskie Wykonanie: Z kabaczka odciąć końcówki, które zachować. Przydadzą się do innych wspaniałych dań. Ostrym, długim nożem, zrobić otwór, następnie usunąć twardą(...)nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę który przy tym pracuje. Chyba że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Wyrobioną masą napełnić kabaczka. Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku 50 minut temp. 190oC. Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii
Kulinarny karnet Christopheramalinami. Najbardziej tutaj pasują końcowe części warzywa. Z obu końców odciąć po dwie, 2-dwu centymetrowe części. 4 miseczki z kabaczka 200 g sera twarogowego 3 łyżki śmietany 2 łyżka pociętych listków mięty 200 g malin 20 listków mniszka lekarskiego lub rukoli Kabaczka włożyć do wrzącej ,lekko osolonej i posłodzonej wody. Gotować 5 min. Nie rozgotować! Ostudzić. Serek(...)wymieszać ze śmietaną ,dodać miętę .Wypełnić kabaczkowe miseczki listkami mniszka ,serkiem i malinami. Ułożyć na talerzu polanym klasycznym kremowym balsamico . Dodatek mięty wspaniale współgra z łagodnym kabaczkiem. Kabaczek z szynką. 4 miseczki 4 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1 opakowanie sera feta 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżka oleju pieprz Z kabaczka wyciąć 4 grube plastry .Gotować w osolonej wodzie
Kulinarny karnet Christophera