śmietanowie - 6000 przepisów (strona:204/400)

Zupa z fasolki szparagowej 270

pietruszka średnia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler kawałek por kawałek 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz do smaku śmietana  kremówka do zabielenia koperek i pietruszka zielona 1 łyżką mąki do zagęszczenia 1/3 szkl zimnej wody Przygotowanie:Warzywa oczyścić i umyć. Marchew, ziemniaki i połowę pietruszki pokroić w kostkę. Fasolkę(...)wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, wlewać do gotującej się zupy mieszając i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, zabielić śmietaną, doprawić do smaku. Na talerzu posypać pokrojonym koperkiem i zieloną pietruszką

Ala piecze i gotuje
Pierogi ruskie 274

ruskie....Uwielbiam je. Wiem, że to nic specjalnego, bo przecież każdy zna ten przepis lub ma swoją wersję.Ja przedstawiam moją. Tak jak je lubię najbardziej czyli z kwaśną śmietaną i podsmażaną cebulką mmmm pycha :) SKŁADNIKI500 g mąkiszklanka ciepłej wodyodrobina drożdży1 łyżeczka soli1 kg ziemniaków500 g twarogu3 cebule3 listki mięty3 łyżki olejusól, pieprzZiemniaki obrać, zalać gorącą wodą z czajnika (szybciej(...)sklejać pierogi.Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Później odcedzić, przelać zimną wodą lub skropić odrobiną oleju by się nie sklejały. Podawać polane gęstą, kwaśną śmietaną i zrumienioną cebulką.Podsmażane na drugi dzień smakują jeszcze lepiej!Smacznego

Złote przepisy
Zupa krem z dyni Hokkaido. 162

jesienną rozgrzewkę polecam zupę ,szczególnie lubianą przez dzieci. Składniki:40 dag oczyszczonej z pestek i włókien dyni2 ziemniaki1 kwaśne jabłko3 pomidory1 cebula3 szklanki bulionu warzywnego1/2 szklanki śmietany 18%3 łyżki oleju2 łyżki koperku lub pietruszki1 łyżeczka słodkiej paprykisól, pieprzgrzankiijeżeli lubicie to wsypać do zupki groszek i kukurydzę.Wykonanie:Dynię, ziemniaki i jabłko pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki(...)drobno pokroić.Na oleju zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, dynię, jabłko, pomidory i przesmażyć.Wlać bulion i gotować 20 min. Przestudzić i zmiksować.Przyprawić papryką, solą, pieprzem i połączyć ze śmietaną.Wsypać groszek(może być mrożony) oraz kukurydzę i podgrzać, ale nie gotować.Serwować posypaną zieleniną i z grzankami

Kulinarny karnet Christophera
Mus czekoladowy z wiśniami. 138

czynność w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę, odstawić do ostudzenia. Kawę zaparzyć małą ilością wody.  Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wmieszać do ostudzonej czekolady, dodać kawę, całość wymieszać. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i  po trochu, delikatnie mieszając, dodawać do czekolady. Na koniec wmieszać ubite białka. Mus przełożyć do pucharków, wstawić do lodówki na godzinę. Udekorować bitą śmietaną

Kulinarny karnet Christophera
Potrawka z kurczaka z kiełkami rzodkiewki. 157

przerwach wypada coś zjeść. Proponuję 1001 wersję potrawki z kurczaka. Przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 30 min. 2 piersi z kurczaka2 łyżki masła1 mała cebulka 200 ml śmietany 30%1 garść rodzynek złotych50 g kiełków rzodkieweksól, pieprzmakaron wg uznaniaNastawiamy wodę  i gotujemy makaron. W tym czasie przygotujemy potrawkę.Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry.Cebulkę drobno posiekać(...)dużej patelni roztopić masło i obsmażyć mięsko z obu stron. Dodać cebulkę i smażyć jeszcze chwilę mieszając.Wlać śmietanę, dodać sól, pieprz oraz umyte rodzynki i gotować jeszcze chwilę ciągle mieszając.Podać z akurat ugotowanym makaronem i pysznymi, orzeźwiającymi kiełkami rzodkiewek.Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Prosty drożdżowy przekładaniec. 147

Drożdżowy przekładaniec. Ciasto 50 dkg. mąki pszennej30 g drożdży4 łyżki śmietany 18%3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 żółtka250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy Masa orzechowa.20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich2 białka3 łyżki cukru pudruBiałka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami. Przełożenie daktylowe.1 szklanka posiekanych daktyli1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowegoDaktyle wymieszać z dżemem(...)Przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić.Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia.Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową.Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem.Piec około 50-60min w temp.170stop.Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.P.s. Ciasto utrzymuje

Kulinarny karnet Christophera
Pianka cytrynowa. 113

wanilią utrzeć do białości.Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę.Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić.Krótko przed stężeniem dodać sok z cytryn ,miąższ oraz ubitą śmietanę.Deser nałożyć do salaterki i pozostawić w lodówce co najmniej 1 h.Przed podaniem udekorować pozostałą ubitą śmietaną i czym nam w duszy

Kulinarny karnet Christophera
Clafoutis ze szparagami. 217

zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami.500g szparagów zielonych3 łyżki koperku100g sera gruyere60g mąki pszennej4 jajka3 łyżki śmietany kremówki200ml mlekasól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smakuSzparagi umyć ,oczyścić i pokroić na 0,5cm plasterki. Czubki możemy pozostawić całe.Żaroodporne naczynie lekko natłuścić masłem ,ułożyć szparagi ,posypać posiekanym koperkiem i połową(...)startego sera.Do miski wsypać mąkę ,powoli wlewać roztrzepane jajka i ubijać na gładką masę .Wlać śmietanę ,ubijać i stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku.Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera.Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie.Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową.Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki na okrągło z fetą. 162

Składniki: 1 duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek, odrobina maggi 1 opakowanie fety Olej Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę(...)dużo. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty w  kształcie  prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną w kostkę

Kulinarny karnet Christophera
Malinowe ciasto. 149

nasączyć winnym ponczem i przełożyć masą malinową. Wierzch obsypać owocami wg uznania. Masę malinową przygotowałem błyskawicznie wykorzystując gotowy półprodukt i co najważniejsze bez uszczerbku dla smaku i konsystencji. 500ml śmietany kremowej 1 torebka -"Masa śmietanowa o smaku malinowym" dr.Oetkera 500g malin Masę przygotować wg instrukcji na opakowaniu ,czyli ubić śmietanę i dodać "proszek" Oetkera. Ja do ubitej masy dodałem połowę

Kulinarny karnet Christophera
Fląderka po bretońsku. 182

cytryny 2 pory 1 seler naciowy 2 szalotki 4 łyżki masła klarowanego 1/2  łyżeczki soli 2 łyżki mąki 100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ] 100 ml śmietany kremowej 2 łyżki pietruszki posiekanej Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min. Jasne części porów i seler pokroić na plasterki. Szalotki pokroić w kosteczkę. Warzywa smażyć(...)obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop . Co 5 min polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody. Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku. www.facebook.com

Kulinarny karnet Christophera
BIG pierogi z kurkami . 144

każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone pomidory. 179

Składniki na 6 - 8  średnich pomidorów. 0,5 kg szynka wieprzowa 1 jajko 1 mała bułka 1 cebula w kostkę , przesmażona 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę(...)mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać  wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć  do miski, dodać  całe jajko, kwaśną śmietanę  i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek i maggi. Całość dobrze wyrobić ręką, najlepiej w jednorazowej rękawiczce. Z pomidorów ściąć czapeczki i delikatnie, żeby nie uszkodzić ścianek wydrążyć miąższ

Kulinarny karnet Christophera
Mielone z leśnymi grzybami w keksówce. 155

moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo. Składniki: 1,5 kg łopatka wieprzowa 2 cebule 1 duża bułka namoczona w mleku 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 75 dag leśne grzyby 1 cebula sól. pieprz Grzyby obgotować, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, odstawić do przestudzenia. Łopatkę(...)wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC. Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym

Kulinarny karnet Christophera
Jesienne ciasto owocowe. 173

owoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej  tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami ziemnymi. Składniki na ciasto dobrze utrzeć mikserem(...)pulchną masę i zalać nią owoce. Jeżeli masa nie przykryje wszystkich owoców to się nie martwimy. Ciasto ładnie wyrośnie. Piec w temp.180stop. ,35-40min . Ubić śmietanę z łyżeczką cukru i wyłożyć na ostudzone ciasto. Ozdobić owocami. Możemy wykorzystać inne dostępne owoce np. brzoskwinie

Kulinarny karnet Christophera