oprócz tego, go zdecydowanie je polecam :)Składniki: 20 g drożdży, 40 g margaryny, 2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 150 ml śmietany 18%, 1 budyń waniliowy Dr. Oetkera, 500 ml mleka, szczypta soli, cukrowe motylki Dr. Oetkera, do posmarowania: białko. Przygotowanie: Cukier rozcieramy z drożdżami, dodajemy łyżkę mąki(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do przesianej mąki dodajemy, jajko, żółtko, roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier waniliowy, śmietanę, wyrośnięte drożdże oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozpuszczając go w 500 ml mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki z ciasta, robimy palcem
Aga w kuchnipiekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :)Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g płynnego miodu, 125g miękkiego masła, 3 jajka, 3 czubate łyżki śmietany 18%, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, polewa biała, polewa ciemna, czekoladowe gwiazdki. Przygotowanie: Masło ucieramy(...)cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i przyprawami korzennymi do piernika. Dosypujemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy do niej masę. Pieczemy przez
Aga w kuchnilodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie ubijamy schłodzoną kremówkę. Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku i 2 łyżkach zimnej wody i dodajemy do śmietany. Mieszamy śmietanę z ostudzonym budyniem. Taki krem nakładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce. Po 2 godzinach desery dekorujemy truskawkami i posypujemy startą czekoladą. Przepis na deser podpatrzyłam na blogu
Aga w kuchnibrązowego cukru 200 g masła 3 jajka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml mleka 150 ml kwaśnej śmietany Pistacje, 75 g połamanej czekolady i połowę cukru blendujemy na drobny pył. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Do utartego wsypujemy zblendowane z czekoladą(...)minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Odwracamy na kilka minut do góry nogami, tym samym spłaszczając lekko wyrośniętą górę. Przekrawamy wzdłuż na pół. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę i na małej mocy palnika mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie połową kremu przekładamy dwa blaty. Drugą połowę kremu wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy fantazyjnie pistacjami, orzechami
Made By Mom And Sonpłatków owsianych i dużej ilości skórki z pomarańczy. Składniki: Karmel: 3/4 szklanki cukru 100 ml śmietanki 2 małe pomarańcze szczypta soli Ciasto: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g śmietany 1/2 szklanki oleju szklanka płatków owsianych 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch pomarańcz szczypta soli Przygotowanie: Na patelnię nie przywierającą wsypujemy cukier i dodajemy(...)skórką i wykładamy na dno tortownicy. Najlepiej aby tortownica była z nie wyjmowanym dnem, wtedy karmel nie będzie ,,uciekał". Wstawiamy do lodówki na 20 min. Jaja, cukier, oliwę, śmietanę, skórkę pomarańczy ubijamy na jasną masę mikserem. Dodajemy płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aby powstała gęsta masa bez grudek. Powstałe ciasto wlewamy na zamarłszy
Kuchnia Łukaszadodatku cebulka i niesamowicie smaczny sos majonezowo-śmietankowy. Bardzo polecam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 5 jajek 0,5 cebuli 50 g dymki 6 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w łupinach przez ok. 20 min, aby były idealnie miękkie, oczyszczamy. Jajka gotujemy przez ok. 14 min, potem zanurzamy w lodowej wodzie i oczyszczamy(...)Ziemniaki, jaja, cebulę kroimy w kostkę, a dymkę siekamy. W dużej misie łączymy majonez, śmietanę, sól, pieprz, dodajemy pokrojone produkty i dokładnie mieszamy. Serwujemy. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaMoja ulubiona rybka-morszczuk zapieczona pod sosem śmietanowo-koperkowym. Rybka i koperek idealnie do siebie pasują.składniki:500 g filetów z morszczukaprzyprawa do ryb Kamis3/4 kubka śmietany 12% lub 18%2-3 łyżki posiekanego koperku1 łyżka mąki1/4 szklanki wodysól,pieprzFilety ryby podzielić na mniejsze kawałki i dokładnie oprószyć przyprawą do ryb. Użyłam filetów z morszczuka ale można również użyć innej(...)ulubionej rybki. Odstawić na godzinkę. Następnie kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z wodą, koperkiem i mąką. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Śmietankowo-koperkową masą zalać rybę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 40 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z kalarepki i marchewki
Monia miesza i gotujepowietrza z masy.Przełoż maśę do tortownicy i piecz jak wyżej. Przed przekrojeniem biszkopta należy odczekać 24 godziny. Na skomponowanie ciasta, wystarczy 2 torebki galaretki truskawkowej wiśnie lub truskawki śmietana 30 % lub 36% Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić. Ubić śmietanę na sztywno . Do śmietanki dolać płynną, lecz już schłodzoną galaretkę, zmiksować. Poczekać około 5 minut
Z Kuchni Do KuchniCzas nagli, a jeśc trzeba. No i żeby jeszcze moje dzieci zjadły. Składniki -kilka ziemniaków -kilka marchewek -kilka liści z kapusty -koperek, -czosnek, -sól, -oliwa z oliwek -2 łyżki śmietany -ziarenka prażone od Ziarenkowo Pokrój w kostkę marchewkę i ziamniaka,oraz dodaj czosnek i kapustę poszatkowaną w cieniutkie paseczki,zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości.Dodaj koperek,sól(...)wg.uznania, oliwę z oliwek, dopraw pieprzem jeśli chcesz. Śmietany dodaj ile chcesz , każdy widzi to inaczej. Wyłóż zupkę na talerze, posyp ziarnami- tym samym odkryjesz nowy smak, podładujesz akumulatory . Moje córeczki 4 i 6 lat... zjadły po porcji + dodatkowa dokladka. I to dzięki tym ziarnom, bo się bawiły w łowienie i chrupanie! Może to jest kolejny sposób i gratka
Z Kuchni Do Kuchnimasła -3 łyżki zimnej wody -pół łyżeczki soli Na farsz -szpinak świeży lub mrożony, ja mam świezy -3 pokazne ząbki czosnku -pół szklanki sosu pomidorowego -3 łyżki śmietany -2 jaja -sól,pieprz,masło Na wierzch ser Ze składników na ciasto , wyrób kulę i oblep ciastem formę do tarty uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka tartą. Włóż do zamrażarki na10 minut(...)Przygotuj farsz. Na maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy i dołóż szpinaku, duś pod przykryciem. Następnie 2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto
Z Kuchni Do Kuchnikończy. Składniki: 5-6 marynowanych filetów ze śledzia 1 duże jabłko 2 awokado 1 kalarepa lub pęczek rzodkiewek 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki majonezu 150 g kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny Śledzie oczyścić, jeśli były w oleju, a takie polecam, opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę. Jabłko, awokado(...)kalarepę obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać ze śledziami, majonezem, śmietaną, musztardą i koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić ok. godziny. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitidealne połączenie przypraw zamknięte w jednej torebce..Mięsko zamarynowało się bardzo szybko..a to za sprawą miski Tupperware. pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr olej marchewka , cebula sól śmietana Pierś z kurczaka pokroić .Przyprawę wymieszać z oliwą i włożyć pokrojoną pierś.Odstawić do lodówki .Obsmażyć na oliwie .Zdjąć z patelni, na pozostałej oliwie usmażyć pokrojoną cebulkę i marchewkę.Przełożyć(...)podsmażone kawałki piersi ,dolać wody. Dusić kilka minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać śmietanę, i dusić aż sosik trochę zgęstnieje
Moje domowe kucharzeniematjas Lisnera duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem 4 jaja ugotowane na twardo 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na parze 4 buraki upieczone w folii w piekarniku śmietana 18% 2-3 łyżki majonezusok z cytryny koperek sól, pieprz Wykonanie: Śledzie kroimy w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy(...)grubej tarce. W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie na cebuli układamy starte jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu śmietanowego. Na to układamy starte ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy buraki i polewamy je sosem, posypujemy koperkiem. Salaterkę dokładnie przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby składniki się "przegryzły
Kulinarne przygody Gatitydzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany 18% 100 g startego żółtego sera 3 jaja 125 g wędzonego chudego boczku gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie
Kulinarne przygody GatityWykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, oprócz wody. Odstawiamy na 30 minut, po czym dodajemy do niego wodę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany. Smażymy naleśniki i przykrywamy, aby nie wyschły. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obranie ziemniaki i surową cebulę(...)upodobania. Ja robię ruloniki zakładane po bokach. Krokiety panierujemy, najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron. Podajemy polane śmietaną
Kulinarne przygody Gatity