tyle ile zabierze mleko, aby wyszła konsystencja lekko lejącaFarsz ; 20-30 dag białego sera 1-2 żółtka Cukier kryształ do smaku Cukier z prawdziwą wanilią zwww.owocowyraj.eu 2 łyżki kwaśnej śmietany Ser, żółtka, śmietanę i cukier razem rozcieramy i robimy farsz do naleśników. Ciasto pieczemy na lekko posmarowanej tłuszczem patelni na cienkie placki. Gotowe naleśniki nadziewamy twarogiem i zwijamy w rulony
Apetyczna babeczkałyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz makowy : 40 dag gotowej masy makowej lub … 2 szklanki maku 2 szklanki cukru 2 łyżki masła szklanka śmietany kremówki 1 laski wanilii 3 łyżki skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki drobno posiekanych daktyli Sprawdzone bakalie www.owocowyraj.eu Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże(...)połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: wypłukany mak zalewamy litrem wrzątku, wstawiamy na 30 minut na najmniejszy ogień, (woda w maku powinna tylko lekko mrugać). Śmietanę wraz z pokrojoną waniliągotujemy na najmniejszym ogniu przez 8 minut, odstawiamy. Bardzo dokładnie odsączamy mak, przepuszczamy 2 razy przez maszynkę, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, masło i stale mieszając przesmażamy
Apetyczna babeczkadrożdżowe wianuszki waniliowe, do ich skręcania zawsze są chętne dzieci, bo mogą tworzyć - bawić się, a przy okazji zrobić smakowite ciasteczka. Składniki: 4 szklanki mąki 1 szk kwaśnej śmietany 2 dag drożdży kostka margaryny cukier waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią dostępny w www.owocowyraj.eu cukier kryształ lub cukier perlisty do obsypania wianuszków szczypta soli 1 jajko(...)smarowania ciasteczek Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie urywać małe kawałeczki, toczyć na małe wałeczki grubości ołówka, składać na pół i owinąć wokół siebie. Zaplecione ciastko zlepić w kształt koła, zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w cukrze i odkładać na przygotowaną foremkę. Piec 1 175C przez
Apetyczna babeczkasmaku. W rękach formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Sos czosnkowy: 4-6 ząbków czosnku 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany sól do smaku Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy sól, zalewamy jogurtem i śmietaną. Dokładnie mieszamy i polewamy kotlety
Apetyczna babeczkaZawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 20 minut. Farsz: 30 dag pieczarek 15 dag kurczaka 1 mała cebula 1 łyżka masła pieprz sól 100 ml kwaśnej śmietany 2 jajka szczypiorek majeranek Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i obsmażyć. Pieczarki umyć, pokroić w talarki. Smażyć na maśle przez 10 minut, do odparowania wody. Dodać posiekaną cebulę(...)ciasto przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 15 minut, zdjąć folie i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Posiekać szczypiorek. Wymieszać go z roztrzepanymi jajkami , śmietaną, solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na podpieczoną tartę, zalać masą śmietanową. Piec jeszcze ok. 30 minut
Apetyczna babeczkapobudza trawienie, do tego delikatne białe mięso kurczaka. Ostre chili równoważy imbir, tworząc pyszny esencjonalny sos. Składnik dla 4 osób: 3 filety z piersi kurczaka 250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego 2-3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy łyżeczka imbiru 7-10 pomidorków cherry ok.1/2 papryczki chili lub domowa(...)rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dołożyć pomidorki cherry i podlać śmietaną, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę pogotować. Pod koniec dołożyć świeżego tymianku. Podawać z ryżem, kuskusem lub carry
Apetyczna babeczkaproszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut. Masa śmietankowa: 375 - 400 ml śmietany kremówki 1 żółta galaretka 250 ml wody Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do zastygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy i wykładamy na wystudzone ciasto
Apetyczna babeczkaziemniaków łyżka octu listki laurowe,ziele angielskie sól pieprz szkl.śmietany 30% 2 łyżki mąki 1.Suszone borowiki namaczamy w zimnej wodzie na 30 min.. Następnie gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli, 3 listków laurowych(...)Kiedy grzyby będą już miękkie dodajemy pokrojone w kostkę umyte i obrane ziemniaki, gotujemy do miękkości. 2. Potem doprawiamy, pieprzem, octem, można dać troszkę cukru, a na końcu śmietanę dobrze rozmieszaną z mąką. Chwilkę zagotujemy i gotowe. Jest jeszcze wersja tej zupy z dodatkiem suszonych owoców
Apetyczna babeczkasztukę: 35 dag mąki pszennej/ 3 szklanki 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży 1 jajko, lekko roztrzepane 5 dag masła/ 4 łyżki masła 2/3 szklanki kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka 2 łyżki ciepłej wody 12 dag cukru kryształu 1 g nitek szafranu pół kieliszka wódki Do posmarowania: 1 łyżka wody 1 żółtko 1. Szafran zamoczyć dzień wcześniej(...)alkoholu i odstawić. 2. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z wodą. 3. Rozpuścić masło w średnim rondelku, do roztopionego masła dodać śmietanę i lekko podgrzać, dosypać cukier i rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do podgrzanej masy dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać i całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać roztrzepane widelcem jajko, oraz przez
Apetyczna babeczkaKapuśniak. Samo przygotowanie zupy jest bardzo proste. Wystarczy warzywa zalać wodą, ugotować do miękkości, dodać torebkę z zawartością przypraw, zagotować i pyszna zupka jest gotowa. Ja dodatkowo zabieliłam zupę śmietaną co moim zdaniem dobrze wpłynęło na smak. Zrobiłam również dwie wersje placków ziemniaczanych - klasyczne i z szpinakiem. Z szpinakiem placki jadłam po raz pierwszy ale byłam zaskoczona smakiem. Jeśli(...)chodzi o przygotowanie to wystarczy zalać wodą odczekać 10 minut a później już pozostało tylko smażenie. My wersję klasyczną lubimy z cukrem natomiast te ze szpinakiem podałam z kwaśną śmietaną. Było szybko i smacznie
Ala piecze i gotujeosoby: 1 puszka łosoś w sosie własnym (u mnie Graal) 200 g sera białego pół ogórka 1 łyżka listków świeżego tymianku (uwielbiam) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany sól pieprz Wykonanie: Serek miksujemy na gładką masę razem z jogurtem lub śmietaną. Na koniec dodajemy tymianek i doprawiamy solą i pieprzem i tu już mieszamy łyżką. Ogórek myjemy i wycinamy
Blondynka Gotujepieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać kawę cappuccino,wymiksować. Ostudzony biszkopt nasączyć ajerkoniakiem,wyłożyć krem na ciasto,posypać posypką czekoladową
Kuchnia DanusiMoja rodzinka uwielbia takie serniczki Mini serniczki z czereśniami SKŁADNIKI: mąka ziemniaczana -2 łyżki jajka -4 szt ser biały - 0,5 kg cukier -4 łyżki śmietana -2 łyżki cukier waniliowy -1 opak proszek do pieczenia -1 łyżeczka cukier puder do obsypania sól czereśnie PRZYGOTOWANIE: Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować. Białka jaj oddzielić od żółtek. Ser przepuścić przez maszynkę 2 razy. Żółtka(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ser utrzeć ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie dodawać do sera utarte żółtka, dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do sera, wymieszać. Do silikonowych foremek, nakładać do połowy masy serowej, na masę układać po 3 czereśnie i znów nałożyć masę serową. Piec
Kuchnia Danusimoim domownikom Rolada różana śmietankowa SKŁADNIKI: jajka- 6 szt mąka -6 łyżek cukier -6 łyżek proszek do pieczenia- 1 łyżeczka tłuszcz barwnik spożywczy czerwony-szczypta barwnik zielony -szczypta KREM śmietana kremówka ( PURATOS) cukier puder -2 łyżki truskawki PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto na różę Z jednego jajka, oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z łyżką cukru, na sztywną pianę. Do ubitej piany(...)lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyć , osączyć, pokroić na połówki. Roladę rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć połówki truskawek, ciasno zwinąć w rulon. Roladę odstawić do lodówki
Kuchnia Danusiodstawić na 5 minut.Po tym czasie przecedzić buraczki i dodać z innymi warzywami do bulionu, gotować do miękkości warzyw.Pod koniec gotowania dodać liście z łodyżkami , gotować.Mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać trochę wywaru, wlać do zupy zagotować.Zupę zdjąć z ognia wlać odcedzony sok, wymieszać.Doprawić do smaku przyprawami.Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na cząstki.Zupę podawać z jajkiem
Kuchnia Danusi