chyba nie jest zła :) ZUPA CEBULOWA Z RYŻEM 2/3 szkl. ryżu 30-40 dag cebuli oliwa 3 łyżki mąki 1,5 l wywaru z warzyw 1 szkl. kwaśniej śmietany sok z cytryny gałka muszkatołowa sól Ryż gotuję na sypko. Równocześnie:Cebulę kroję w dość duże talarki. Następnie podsmażam ją na oliwie do momentu, aż się zeszkli. Posypuję ją mąką(...)zawartość patelni przekładam do wcześniej przygotowanego wywaru. Gotuję chwilę aż zgęstnieje. (Odkąd Wiki je znami tę potrawę, cebulkę rozdrabniam blenderem, ale nie jest to konieczne.) Następnie zabielam zupę kwaśną śmietaną, doprawiam cytryną, gałką i solą i dodaję wcześniej ugotowany ryż. Całość jeszcze chwilkę gotuję (Uwaga! Trzeba mieszać, bo łatwo przywiera do garnka) Tę wersję zupy cebulowej polecam tym, którzy
Co w głowie piszczyRozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem i pieczemy tartaletki przez około 20-25 minut. Studzimy. Składnikikremu na krem do 12 tartaletek: 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki śmietany 36 % 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki cukru 2 łyżki wiórek kokosowych 12 łyżeczek frużeliny jagodowej 12 świeżych jagód Przygotowanie: Mleko kokosowe przelewamy do rondelka, wsypujemy cukier i wiórki kokosowe(...)podgrzewamy. Kaszę manna mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i dodajemy do mleka kokosowego. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Ściągamy, czekamy aż kaszka przestygnie, następnie znów dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką. Przekładamy do wystudzonych tartaletek, w których w środku jest łyżeczka frużeliny jagodowej. The post Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępikantny naleśnik z łososiem. Składniki: brokuł – 1 sztuka sól – 1/2 słyżeczki chilli w młynku Kotanyi kika ziaren – kolorowy pieprz ziarnisty rozgniecione 1 ziele angielskie sól mordka słodka śmietana 36 %– 50 mililitrów grzanki czosnkowe włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) Przygotowanie: 2 oskrobane i umyte marchewki kroimy, wraz z pietruszką i selerem, nieważne jak, gdyż będziemy warzywa potem miksować na krem. Gotujemy(...)brokuł jest odpowiednio miękki część odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy dokładnie na krem za pomocą blendera (ja mam Triblade Kenwood) następnie doprawiamy chilli, ewentualnie pieprzem i solą, dodajemy śmietanę, mieszamy ale już nie gotujemy. Rozlewamy zupę brokułową do miseczek,wkładamy kawałki brokuła, posypujemy czosnkowymi grzankami i doprawiamy chili z młyna, jeden obrót, aby nie była zupa zbyt pikantna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka WINIARY Bulion Consommé 4 szt ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1/2 papryka zielona 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 2 łyżki masła 4 ziemniaki, 200 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, 2 szt. świeże liście laurowe, sól i pieprz do smaku 2 łyżki koperku PRZYGOTOWANIE: Wodę zagotowujemy z solą, pieprzem liściem laurowym. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę(...)minut, mieszając co jakiś czas. Dodajemy bulion Consommé , wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Dodajemy paprykę i gotujemy ok. 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietanę, wsypujemy siekany koperek, doprowadzamy do wrzenia, już nie musimy gotować. Zupę ogórkową z papryką rozlewamy do talerzy i jemy ze smakiem. The post Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej z zalewy) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% przyprawy: sól i pieprz do smaku, oregano, suszony/granulowany czosnek, gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego oliwę z oliwek (ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem) Ziemniaki obieramy(...)pieprzem, łyżeczką oregano i zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami kolendry oraz kminu. Dusimy razem do odparowania większości soku z pomidorów i postania gęstego sosu.Ugotowane ziemniaki dokładnie odcedzamy i ugniatamy ze śmietaną na gładkie puree. Dodajemy łyżeczkę oregano oraz granulowany czosnek i gałkę muszkatołową do smaku, mieszamy. Żaroodporne naczynie lub naczynia (ja użyłam 2 małych - jednoosobowych i jednego większego) delikatnie natłuszczamy. Układamy
Ratunku obiadpieczarek 1/2 puszki ananasa 2 jaja - całe 200g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę 150ml śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli cebulowej (dostępne w sklepie SKWORCU)- z racji iż boczekjest dośc slony, tyle soli wystarczy w zupełności 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu(...)samej patelni udusić do wyparowania wody. Odstawić do wystudzenia.Ananasa z puszki pokroić w drobne kawałki.Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli. Dodać następnie do nich śmietanę, łyżkę mąki oraz przyprawy: sól cebulową, pieprz czarny, chilli i czosnek granulowany. Wszystko razem zmiksować. Na podpieczony i wystudzony spód tarty wyłożyć po kolei: cebulę, boczek, pieczarki i ananasa. Wylać
Grunt to przepis!Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś(...)garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Usmażone przełożyć do mięsa. Pieczarki, mięso i brokuły zalać rosołem i gotować 10 minut. W tym czasie wymieszać śmietanę z mąką, wlać do garnka i gotować aż sos zgęstnieje. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także
Świat Smakupuszyste ciasto z owocami i chyba nareszcie mam przepis na ciasto w którym nie opadają owoce na dno. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy maliny cukier puder do posypania Wykonanie: Ubić sztywną pianę z białek. Do piany dodawać, stopniowo cukier, żółtka cały(...)czas ucierając, oraz śmietanę. Do masy dodajemy po jednej łyżce przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę delikatnie miksując. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem formy, a następnie układamy owoce. Pieczemy 45 minut. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem rrarossa@gmail.com
RAROSSAŁatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem 5 łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 10 dag masła 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem. Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka(...)ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, aromatem waniliowym na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę praz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać
RAROSSACiasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody 250 g truskawek5 łyżek cukru pudru200 g śmietany PRZYGOTOWANIE; Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukru Ciasto: Z mąki, jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy(...)nakładamy truskawki. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty. Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem pudrem rrarossa@gmail.com
RAROSSACoś bardzo delikatnego, puszystego, świeżego i z owocami. Pana Cotta, bardziej domowa ale równie pyszna :) Składniki: 200 ml mleka 200 ml śmietany kremówki (30%-36%) 2 łyżeczki żelatyny opakowanie cukru wanilinowego laska wanilii 0,5 szklanki cukru 500 g malin Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy laskę wanilii i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia cukru(...)Całość zagotowujemy, wyłączmy ogień, wsypujemy żelatynę i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę i łączymy z ostudzonym mlekiem. Masę przelewamy do czterech naczynek i odstawiamy do stężenia. Maliny blendujemy, aż otrzymamy jednolitą masę (jeżeli ktoś lubi na słodko można dodać cukier puder do smaku) następnie przelewamy do naczynek i przyozdabiamy :) Smacznego
Niezły Młynekdobrze myjemy i miksujemy do jednolitej konsystencji miksując dodajemy cukier, ser i żelatynę. Gotową masę wlewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki na 2h. Do przyozdobienia wystarczy mała śmietana 36%- kremówkę ubijamy na sztywno dodając do smaku cukier puder aby bita śmietana nie była za słodka. Smacznego
Niezły MłynekLody lody kochamy lody ! W szczególności w tak upalne dni jak dzisiaj :) Składniki: 500 g czarnej porzeczki 2 duże jajka 2 żółtka cukier wanilinowy 250 g cukru 400 ml śmietany 30% ( kremówki) Przygotowanie: Porzeczki myjemy i blendujemy, następnie przecieramy przez gęste sito, tak aby pozbyć się skórki i pestek - odstawiamy miseczkę. W małym garnuszku gotujemy wodę(...)minut, aż masa zgęstnieje i zblednie. Miskę ściągamy z kąpieli, nadal ubijając ostudzamy masę. Do ostudzonej masy wlewamy mus owocowy i mieszamy ręcznie. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę i łączymy z masą jajeczną połączoną wcześniej z musem owocowym. Gotową masę lodową możemy przelać do foremek na lody albo do pojemnika z przykrywką. Ja użyłam formy "keksówki" wyłożonej
Niezły Młynekczosnkowym. Mmmm Pychota! Składniki: 2 l bulionu 1,2 kg fasolki szparagowej 2 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka śmietany 18% pieprz, sól ( jeżeli nie masz bulionu i chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie: Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone ziemniaki(...)kostkę i marchewkę, jak marchewka zmięknie dodaj fasolkę i gotuj na małym ogniu ok 25 minut doprawiając. Po ugotowaniu dobrze zmiksuj zupę, aż powstanie krem i dodaj śmietanę. Porada: Podawaj zupę z pieczywem czosnkowym i szynką parmeńska albo boczkiem ,idealnie się komponuje z serem pleśniowym zamiast szynki. Smacznego
Niezły MłynekNaleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis podstawowySkładniki(...)cukru Przygotowanie:1. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajko, dodaję sól, cukier, wlewam mleko, wodę oraz olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana).2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko złoty kolor
Kulinarny Pamiętnik